back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιδικούν για τα έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν την συμφωνία.

Απορρίφθηκε  δι΄εγέρσεως  και κατά πλειοψηφία το ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επειδή δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ. Ο Νίκος Δένδιας, ζήτησε την καταμέτρηση βουλευτών αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε ενώ το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε “παρών στον καυγά” και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι δεν τολμά να διανοηθεί ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει ένα τόσο σημαντικό στοιχείο ενώ ο ομόλογός του από τη ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι εκ του πονηρού η κυβέρνηση παρουσίασε ένα κείμενο από την  ιστοσελίδα της Βουλής της πΓΔΜ από το οποίο λείπουν 8 απολύτως απαραίτητα έγγραφα.

“Εθνικά επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού πήραμε το 110% από αυτό που παγίως ζητούσαμε” δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αναζητά προσχήματα ώστε να μην προχωρήσει η συζήτηση για αυτό και ασχολείται με θέματα διαδικασίας και όχι ουσίας.

Ηρεμία συνέστησε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης λέγοντας ότι “σε διαφορετική περίπτωση δίνουμε βήμα στην ακροδεξιά και το νεοναζισμό να καταλάβει το πνεύμα αλλά και το κτίριο της Βουλής”.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι “επιδίδονται σε παιχνίδι προκειμένου να αποφύγουν τη συζήτηση επί της ουσίας”.

Η συζήτηση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους ενώ η ΝΔ διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλαν με την έναρξη της συνεδρίασης οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.

Μήνυμα ότι η ΝΔ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο», έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη. 

«Δώρο» χαρακτήρισε συνεργάτης του Πρωθυπουργού το ενδεχόμενο πρότασης μομφής από τη Ν.Δ.  

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ διαψεύδει τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρησή της από το Κίνημα Αλλαγής. 

Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τη ΝΔ εξέφρασαν Σταύρος Θεοδωράκης και Πάνος Καμμένος.   

Εισηγήσεις να παρέμβει στο θέμα της συμφωνίας δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. 

Δ.Ράντος, Στ.Παπαμιχαήλ, Απ.Χονδρόπουλος, Ισ. Ρούσσος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα