back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Ε.Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών

Διαβάστε επίσης

Με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού ως ειλημμένη απόφαση, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωϊ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς -όπως επισημαίνουν- “η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αποκλειστικό θέμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, προσωπικά”.

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός θέλει η απόφαση για την αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, να υπογράφει από την υπουργό Εργασίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός, θα τεθεί σε ισχύ, από την 1η Φεβρουαρίου και θα είναι ενιαίος, δεδομένου ότι θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός που ισχύει για τους νέους.

Όπως αναμένεται, η εισήγηση της υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο θα τοποθετεί τον κατώτατο κοντά στα 640 ευρώ από 586 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η αύξηση για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών θα αγγίξει τα 130 ευρώ.

Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση 13 επιδομάτων, αμοιβών και βοηθημάτων, καθώς και των μισθών στα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

Επιφυλάξεις

Βασικό επιχείρημα των εκπροσώπων των θεσμών, αλλά και μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων, είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση αντιτείνει ότι:

-Οι μνημονιακές προβλέψεις αναφέρονται στην πρόβλεψη ενός κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ενιαίου χωρίς ηλικιακούς ή άλλους διαχωρισμούς.

-Οι εμπειρογνώμονες στο πόρισμα τους, εκτιμούν ότι οι κατώτατες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν έως 10%, χωρίς να προκαλέσουν παρενέργειες στην απασχόληση, ενώ

-η επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους με εκτιμώμενο κόστος 51 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά.

Εντωμεταξύ, αλλαγή του μείγματος της εφαρμοζόμενης πολιτικής ζήτησε -σύμφωνα με πληροφορίες- η ηγεσία της ΓΣΕΕ από τους εκπροσώπους των δανειστών κατά την χθεσινή τους συνάντηση.

Αναφερόμενοι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι θα εξαλειφθεί από την αυξημένη φορολόγηση και ζήτησαν την άμεση επαναφορά των κατώτατων αποδοχών στα 751 ευρώ με παράλληλη αποκατάσταση του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν γι αυτές.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα