back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Brexit: επιταχύνονται οι διαδικασίες

Διαβάστε επίσης

Στη νέα υποεπιτροπή του υπουργικού Συμβουλίου που θα αναλάβει τις προετοιμασίες για το Brexit θα μετέχουν οι πρωθυπουργοί της Σκωτίας και της Ουαλίας, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη συνάντηση που είχε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Νίκολα Στέρτζον και τον Μαρκ Ντρέικφορντ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων για την εξεύρεση συναίνεσης γύρω από τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε..

«Οι δύο πρωθυπουργοί κλήθηκαν να συμμετέχουν σε όλες τις σχετικές συναντήσεις της νέας υποεπιτροπής του υπουργικού Συμβουλίου που θα αναλάβει τις προετοιμασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., είτε με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σκοπός της κυβέρνησης, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι να δώσει στα εμπλεκόμενα μέρη αυξημένο ρόλο στην επόμενη φάση της διαδικασίας του Brexit, σεβόμενη τα ζωτικά τους συμφέροντα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Μοσκοβισί προειδοποιεί
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να προτείνουν στην ΕΕ πώς να αρθεί το αδιέξοδο.
«Φυσικά η ΕΕ είναι εδώ, η ΕΕ περιμένει, η ΕΕ είναι έτοιμη αλλά πρώτον χρειάζεται να γνωρίζουμε με σαφήνεια ποιες είναι οι βρετανικές προθέσεις και χρειαζόμαστε κάποιες διευκρινίσεις από το Λονδίνο», δήλωσε ο Μοσκοβισί στο Reuters στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Φυσικά η πόρτα είναι πάντα ανοικτή για συζητήσεις αλλά δεν εξαρτάται από εμάς να πούμε ποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει η βρετανική πλευρά. Η μπάλα είναι σαφώς και πάλι στη βρετανική πλευρά. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί από τις Βρυξέλλες, ίσως στις Βρυξέλλες αργότερα, αλλά πρώτα πρέπει να το χειριστεί το Λονδίνο».

«Κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αυτό είναι σαφές. Το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν επιθυμεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, άρα χρειάζεται να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές, οι οποίες δεν θα συνιστούν ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Μπαρνιέ: οι Βρετανοί πρέπει να κλείσουν το θέμα
Οι Βρετανοί θα πρέπει να ρυθμίσουν τον λογαριασμό για το διαζύγιο με την ΕΕ ακόμη κι αν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

“Πάντα λέμε ένα απλό πράγμα: όλες οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως χώρας μέλους της ΕΕ θα πρέπει να γίνουν σεβαστές”, μολονότι “θα είναι πιο δύσκολο να γίνουν σεβαστές στην περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία”, υπογράμμισε στη συνέντευξή του αυτή που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, στην πολωνική Rzeczpospolita και στην εφημερίδα του Λουξεμβούργου Luxemburger Wort.

Η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες για το Brexit, την οποία απέρριψε το βρετανικό κοινοβούλιο, προβλέπει κυρίως τη ρύθμιση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Βρετανία στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού (2014-2020), ο οποίος καλύπτει επίσης τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται από τη συμφωνία.

Στο κείμενο αυτό δεν υπάρχουν αριθμοί όσον αφορά τον λογαριασμό, αλλά μια μέθοδος υπολογισμού. Η βρετανική κυβέρνηση αναφέρθηκε σε ένα ποσό μεταξύ των 40 και των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε από την ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι “οι δεσμεύσεις αυτές έχουν νομικό χαρακτήρα από πλευράς διεθνούς δικαίου”. “Δεν πιστεύω ότι οι Βρετανοί δεν θα σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις”, σημείωσε.

Στη συνέντευξή του αυτή ο Μπαρνιέ επανέλαβε επίσης ότι η επόμενη κίνηση για να αρθεί το αδιέξοδο για την οριστική υιοθέτηση μιας συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ θα πρέπει να έρθει από τους Βρετανούς, οι οποίοι “βρίσκονται αντιμέτωποι με την αλήθεια” και “χρειάζονται χρόνο”.

“Πιστεύω ότι μια συντεταγμένη συμφωνία θα είναι εν γένει σύμφωνη με τη συνθήκη που υπάρχει ήδη”, δήλωσε ο Μπαρνιέ, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και των Βρυξελλών.

Μια προσωρινή δικλείδα ασφαλείας (backstop) για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό, επισήμανε εξάλλου ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα πρόταση για το backstop αποτελεί τη μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι.

“Το ζήτημα να περιοριστεί το backstop χρονικά έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή που έχουμε είναι η μόνη πιθανή επιλογή επειδή μια ασφάλεια δεν έχει καμία χρησιμότητα αν είναι περιορισμένη χρονικά”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα μπορεί να “αρχίσουν να κινούνται γρήγορα” στην περίπτωση επίτευξης συμβιβαστικής λύσης όσον αφορά την “πολιτική διακήρυξη”, το μη δεσμευτικό κείμενο που θα συνοδεύει την συνθήκη αποχώρησης και που περιγράφει το πλαίσιο της σχέσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μετά το Brexit, επισημαίνει η Luxemburger Wort.

Η διαφωνία στους κόλπους της βρετανικής πολιτικής τάξης αναζωπυρώνει τους φόβους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και οι 27 έχουν εντείνει τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτό το σενάριο.

Εκατοντάδες τελωνεία έχουν δημιουργηθεί, κυρίως στις κοντινές χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα ληφθούν επίσης μέτρα “ώστε να μπορούν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα”, σημείωσε επίσης ο Μπαρνιέ. “Ωστόσο ένα ‘no deal’ δεν μπορεί να είναι μια άθροιση ‘minideals’, μια κατάσταση ‘business as usual'”, προειδοποίησε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα