back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Brexit : Τι θέλουν οι Δημοκράτες Ενωτικοί από τη Μέι ;

Διαβάστε επίσης

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας – το DUP – στήριξε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι κατά την ψηφοφορία μετά την υποβολή της πρότασης μομφής από το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 16 Ιανουαρίου .

Είναι το ίδιο κόμμα που οι 10 βουλευτές του την προηγουμένη στις 15 Ιανουαρίου καταψήφισαν τη συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Πως λοιπόν μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτή τη στάση των Δημοκρατών Ενωτικών;
Το 2017 όταν το Συντηρητικό κόμμα υπό την ηγεσία της Τερέζα Μέι έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές . Tο DUP στις εκλογές εκείνες πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα που είχε πετύχει ποτέ σε βουλευτικές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα κέρδισε 10 έδρες στη νέα βουλή.
Τότε η προσοχή των παρατηρητών στράφηκε στο κόμμα αυτό καθώς είχαν ενταθεί οι φήμες ότι επρόκειτο να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό την Τερέζα Μέι. Πράγματι οι φήμες αυτές επαληθεύτηκαν , βασική όμως προϋπόθεση από την πλευρά του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος ήταν και παραμένει η διατήρηση της ενότητας της Βόρειας Ιρλανδίας με την υπόλοιπη Βρετανία . “Η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το αστέρι που μας καθοδηγεί”, λένε χαρακτηριστικά οι Δημοκρατικοί Ενωτικοί.
Επομένως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα αντιδρά στο ενδεχόμενο σε μια συμφωνία Brexit να προβλέπεται ένα ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία με το σκεπτικό ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να απειλήσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τις θέσεις του τις έκανε σαφείς το DUP τον περασμένο Νοέμβριο , λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των λεπτομερειών που αφορούσαν τη συμφωνία για την απόσυρση της χώρας από την ΕΕ που αποδέχθηκε η Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση σήμερα

Η Ιρλανδία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Βρετανία έχουν μια ιδιαίτερα σύνθετη σχέση. Η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, με πληθώρα όμως τοπικών εξουσιών και τοπικό κοινοβούλιο. Αυτά ορίστηκαν από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που τερμάτισε δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ αγγλικανών υποστηρικτών της ένωσης με τη Βρετανία, που κυριαρχούσαν πολιτικά στην περιοχή, και Ιρλανδών Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι επεδίωκαν να προστατέψουν τις κοινότητές τους και κυρίως να καταφέρουν την επιστροφή των 6 ιστορικά ιρλανδικών επαρχιών της Βόρειας Ιρλανδίας στην κυρίως επικράτεια του Ιρλανδικού κράτους.

Το μεγάλο ερώτημα κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ήταν αν τα τελωνειακά φυλάκια μεταξύ Ιρλανδίας και των 6 «βρετανικών» βορειοϊρλανδικών επαρχιών θα παραμείνουν ως έχουν ή όχι. Πρόκειται για ένα ζήτημα με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις τόσο για το Δουβλίνο, το Γουέστμινστερ και τις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία περιγράφει μια ρύθμιση “backstop” για την αποτροπή της επιστροφής των συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, εάν οι πλευρές δεν καταλήξουν σε ένα σύμφωνο ελεύθερων συναλλαγών μετά από μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ για την ενιαία αγορά σχετικά με την κυκλοφορία όλων των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών. Με το Ηνωμένο Βασίλειο που εφαρμόζει τον τελωνειακό κώδικα της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία, οι επιχειρήσεις της τελευταίας θα εισάγουν αγαθά στην ενιαία αγορά χωρίς περιορισμούς.

Για τους Δημοκράτες Ενωτικούς το “backstop” επαληθεύει τους χειρότερους τους φόβους τους. Η εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία και η εξαίρεσή της από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός στη ρύθμιση αυτή καθώς και το γεγονός για να καταργηθεί απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών , είναι ένας διακανονισμός που δεν γίνεται αποδεκτός από το DUP.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι σκοπεύει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να ξανασυζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους το θέμα του backstop (το λεγόμενο “δίχτυ ασφαλείας”) που έχει προταθεί ώστε να αποφευχθεί να υπάρξει ένα φυσικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα