back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιατί η ΝΔ δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας

Διαβάστε επίσης

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε τελικά να μην καταθέσει σήμερα το κόμμα του την πρόταση δυσπιστίας που εξέταζε τις προηγούμενες ημέρες, όπως είχε αφήσει να διαφανεί και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που είχε κάνει την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσει ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό όπλο από τη στιγμή που δεν έχει σήμερα πιθανότητα επιτυχίας. ” Οι εξελίξεις είναι τόσο απρόβλεπτες που το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αξιοποιηθεί και μάλιστα πολύ σύντομα”, σημειώνουν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.
Ο δεύτερος λόγος είναι για να μη δοθεί “άλλοθι” στον Π. Καμμένο ” να παριστάνει” τον πολέμιο της συμφωνίας τη στιγμή που, όπως λένε στη ΝΔ, “εξαιτίας του υπεγράφη και έχει έρθει σήμερα προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών” . Στην Πειραιώς θεωρούν ότι υπερψηφίζοντας την πρόταση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα επιδίωκε “απλά και μόνο να συνεχίσει το θέατρο” που η ίδια του καταλογίζει ότι παίζει. ” Αν ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα είχε πάρα πολλές ευκαιρίες ακόμη και το τελευταίο εξάμηνο”, επιμένουν στη ΝΔ .

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κινηθεί σήμερα σε πολύ υψηλούς τόνους εξηγώντας τα επιχειρήματα της ΝΔ απέναντι σε μία συμφωνία που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί επιζήμια. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα μέσω και της χθεσινής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας πως “οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί” και πως “είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν : θα πουν αυτοί ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι;”.
“Όλοι οι βουλευτές θα τεθούν επώνυμα προ των ιστορικών τους ευθυνών και όσοι πουν “ναι”στην επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών θα πουν ναι και στην μικρή έστω παράταση του βίου αυτής της καταστροφικής κυβέρνησης”, υπογραμμίζουν στην Πειραιώς.
Στην αιχμή της γαλάζιας επιχειρηματολογίας στη Βουλή θα παραμείνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει στο κοινοβούλιο το τελικό κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Η Πειραιώς θεωρεί “αδιανόητο” “όσοι διαπραγματεύτηκαν αυτή τη συμφωνία να μην έχουν προβλέψει την ανάγκη το νέο όνομα να υιοθετηθεί αμέσως στο κεντρικό κείμενο του Συντάγματος και να υπάρχει μόνον σε τροποποιήσεις” .
Υποστηρίζει μάλιστα ότι συνιστά υποχώρηση η γειτονική χώρα να περιμένει να κυρώσει η Ελλάδα τη συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, για να ισχύσουν στη συνέχεια οι συνταγματικές αλλαγές, “ενώ ακόμη και η Συμφωνία των Πρεσπών όριζε το ακριβώς αντίθετο”

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει γραπτή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενώ στην Ολομέλεια θα μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα