back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η «διόγκωση» της AirBnB ρίχνει τα εισοδήματα

Διαβάστε επίσης

«Φθίνει» η βραχυχρόνια μίσθωση -γνωστής ως Airbnb- στη χώρα μας, καθώς η πληθώρα σπιτιών και διαμερισμάτων, που οι ιδιοκτήτες τους επιλέγουν να τα ενοικιάσουν μέσω της γνωστής πλατφόρμας, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα εισοδήματα που ίδιοι προσδοκούσαν να εισπράξουν με τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Αυτό αναδείχθηκε από το συνέδριο Bnb Guest για την οικονομία του διαμοιρασμού, στο οποίο παρουσιάστηκαν στοιχεία από τις δυο μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες καταχώρησης βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων παγκοσμίως, όπως είναι η Airbnb και η Homeaway.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Στο τέλος του 2018 οι καταχωρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης σπιτιών στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 21%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και έφτασαν τις 72.144 έναντι 59.379.

Αντίστοιχα οι κρατήσεις ολόκληρων διαμερισμάτων εμφάνισαν αύξηση 29% φτάνοντας τις 22.079, ενώ οι διανυκτερεύσεις είχαν αύξηση 24% (585.766).

Την ίδια ώρα αρνητικό πρόσημο παρουσίασαν τόσο η πληρότητα (-13%), όσο και η μέση ημερήσια τιμή (-17%) με τα έσοδα ανά ενοικιαζόμενο διαμέρισμα (-28%), τα οποία μάλιστα διαμορφώθηκαν σε 58,28 € έναντι 80,68 € το 2017.

Η μέση τιμή μειώθηκε στα 126 € από 153 και η μέση πληρότητα στο 46,1% από 52,7% το 2017.

Μέσα στο γενικό αρνητικό κλίμα υπήρξαν και εξαιρέσεις, καθώς σε καταγράφηκε αύξηση εσόδων σε ορισμένες περιοχές της χώρα και ειδικότερα σε Λευκάδα (+167%), Ερμιονίδα (+101%), Κέρκυρα (+73%), Γλυφάδα (+45%) και Τήνς (+42%).

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων οι κορυφαίοι προορισμοί βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα είναι: Κρήτη, Αθήνα, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονος, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Πάρος, Κασσάνδρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα.

Μάλιστα οι επιλογές των τουριστών εξαρτώνται από τις φωτογραφίες του σπιτιού, την περιγραφή, τις κριτικές και την τιμή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων–Κατοικιών, Γιώργος Κανελλόπουλος, ανέφερε ότι στην Αθήνα περισσότερο δημοφιλή είναι τα μεγάλα σπίτια, αφού ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος με τα ξενοδοχεία και τα άλλα rentals και προσελκύουν πολυμελείς οικογένειες ή παρέες.

Αντίστοιχα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Αλέξης Γαληνός,τόνισε ότι η ξενοδοχειακή αγορά δεν μπορεί να επεκταθεί τόσο γρήγορα όσο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα διάφορες γειτονιές να γίνονται νέοι προορισμοί συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, αλλά υπογράμμισε, ότι θα προκύψει πρόβλημα αν δεν προστατευθούν οι προορισμοί.

Καταγγελτικός ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.), Στράτος Παραδιάς, επεσήμανε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια λύση για τη διάσωση των ακινήτων λόγω της βαριάς φορολογίας και χρεών, αν και «όταν έρθει ο “λογαριασμός” στο τέλος της χρονιάς (εφορία, πάγια έξοδα κλπ), πολλοί θα δουν ότι τους συμφέρει καλύτερα να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση».

Τέλος, η Διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αγνή Χρηστίδου, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο από την δραματική αύξηση του φαινομένου διευκρινίζοντας, ότι πρέπει και τα σπίτια να φορολογούνται όσο τα ξενοδοχεία και υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία του καταναλωτή.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα