back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Μάχη» στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Απόψε η ψηφοφορία

Διαβάστε επίσης

Με ομιλίες βουλευτών συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών που κορυφώνεται αργά το βράδυ με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των Πολιτικών Αρχηγών.

H NΔ δεν πρόκειται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της από τον κατάλογο των ομιλητών δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη με αφορμή το γεγονός ότι χθες πρόλαβαν να μιλήσουν μόνο 60 από τους 206 βουλευτές που έχουν ζητήσει τον λόγο.

Στην απόφαση να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης κατέληξε η ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τη συγκεκριμένη εισήγηση καθώς θεώρησε ότι το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής είναι προεξοφλημένο και δεν θέλει να δώσει άλλοθι στον Πάνο Καμμένο να «ξεπλύνει» τη στήριξη που έχει παρέχει ως τώρα στον Αλέξη Τσίπρα.

Από τη πλευρά του ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ουσιαστικά θέλει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Εν τω μεταξύ, επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη δέσμευσή του για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις πρόσφατες δηλώσεις Νίμιτς. “Ο Μάθιου Νίμιτς βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία “θα απαιτούσε χρόνια”, τονίζει το γραφείο του Πρωθυπουργού.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ισόρροπη και ως εκ τούτου, είναι προβληματική”, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι δεν επεδίωξε την εθνική συνεννόηση.

«Είναι πρωτοφανές να λέει ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει σημασία τι λέει ο κ. Νίμιτς σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Να σοβαρευτούν επιτέλους, είναι άσχετοι με το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε μιλώντας στο «Kontra» ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
“Ο Αντώνης Σαμαράς παλιότερα έλεγε ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ το συνταγματικό της όνομά και αυτό να είναι erga omnes. Αυτό εμείς το κάναμε”, τόνισε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας πως μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης είναι ευχαριστημένο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί.

Στην χθεσινή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάθεση του συνταγματικού κειμένου της πΓΔΜ χωρίς τις τροποποιήσεις, απάντησε μέσω του “Αθήνα 9.84” ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Από την έναρξη της διαδικασίας προσκομίσαμε τη ρηματική διακοίνωση με το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων. Η αντιπολίτευση επιμένει να τους φέρουμε κωδικοποιημένο σύνταγμα πράγμα που ποτέ δεν γίνεται, τόνισε ο υπουργός. «Το συναισθηματικό υπόβαθρο από τα μνημόνια υποδέχτηκε μια συμφωνία που υπό κανονικές συνθήκες θα πανηγυρίζουμε που την έχουμε».

«Στείλαμε τη ρηματική διακοίνωση και τις συνταγματικές τροπολογίες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή. Δεν μας ζητήθηκε κάτι περαιτέρω», δηλώνει στην «Ναυτεμπορική» ο Πρόεδρος της Βουλής της FΥROM Ταλάτ Τζαφέρι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα