back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα «κλείσουν» την συζήτηση στην Βουλή

Διαβάστε επίσης

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ολοκληρώνεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η διήμερη διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Mε γραπτή δήλωσή του, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δε διαμόρφωσε συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Παράλληλα, χαρακτήρισε, την κριτική της Ν.Δ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί με απόλυτη πλειοψηφία που εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 153 ψήφους.

Πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συμφωνίας έχουν ταχθεί οι τρεις ανεξάρτητοι που εκπροσωπούν το ΠΟΤΑΜΙ, δηλ. ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπολος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά τη θετική ψήφο και της υπ. Τουρισμού Έλενας Κουντουρά.

Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε ότι μετέτρεψε ένα εθνικό θέμα σε μοχλό εσωτερικών εξελίξεων άσκησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζοντας την συμφωνία των Πρεσπών με όρους μικροκομματικής σκοπιμότητας επιδίωξε την υποταγή του ΚΙΝΑΛ και την εξαέρωση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

«Εμείς δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε την επίλυση του Μακεδονικού», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Την άποψη ότι, η συμφωνία δρα ως καταλύτης για την συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης που έχει ανάγκη εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Αιχμές για τη στάση ορισμένων στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, που όπως είπε, δεν πιστεύουν αυτά που λένε για τη Συμφωνία των Πρεσπών άφησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διάνθισε δε την τοποθέτηση του με αναφορές στον Πρωταγόρα, τον Αριστοτέλη, τον Διογένη τον Κυνικό, τον Φουκουγιάμα και τους στωικούς και αναρωτήθηκε «αν ο πατριωτισμός μπορεί να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό με τον εθνικισμό».

«Η ΕΛΑΣ αντέδρασε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην απόπειρα του ακροδεξιου συρφετού να εισβάλλει στην Βουλή, στα επεισόδια του συλλαλητηρίου της Κυριακής», είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις κατά βουλευτών, όπως του κ. Καστόρη, της κ. Βούτλεψη, και της κ. Τζάκρη χτυπούν τον κώδωνα του κίνδυνου για την δημοκρατική ομαλότητα.

«Δεν θέλουμε να είμαστε Ελλάδα του Σαλβίνι με τους δολοφόνους του Φύσσα» είπε η κ Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι ο κ Μητσοτάκης σιώπησε εκκωφαντικά για τις πράξεις βιας κατά βουλευτών.

Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και χαρακτήρισε τη θετική ψήφο στη Συμφωνία ως πατριωτική στάση. Eξαπέλυσε δε επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη, που όπως είπε προσφέρει πολιτική κάλυψη σε φασιστικά στοιχεία να εκφοβίζουν την οικογένεια της και προσωπικά εκείνη. «Αν συμβεί τίποτα στην οικογένεια μου και εμένα οι ευθύνες δεν θα βαραίνουν μόνο τους δράστες αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς» είπε η κ Κουντουρά.

Απαντώντας ο κ Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο ίδιος καταδικάζει κάθε επίθεση κατά της κ Κουντουρά, σημειώνοντας ότι θα ήταν χαρούμενος αν είχε κάνει και εκείνη το ίδιο το 2012 όταν στοχοποιούνταν ο ίδιος για τα μνημόνια.

Την κατηγόρησε δε, ότι ο βουλευτής δεν μπορεί να ανταλλάσσει την συνείδηση του με την υπουργική καρέκλα και ότι σε όσους την στοχοποιούν ξέχασε να αναφέρει τον Πάνο Καμμένο για όσα εκείνος έχει ισχυριστεί για τον πατέρα της.

Δημήτρης Ράντος – Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα