back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα Ελληνόπουλα δεν είναι πλέον τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης – Το junk food ευθύνεται για γαστρεντερικές διαταραχές

Διαβάστε επίσης

H κακή διατροφή των παιδιών με συχνή κατανάλωση junk food και μειωμένη πρόσληψη γαλακτομικών και άλλων θρεπτικών στοιχείων, όπως οι βιταμίνες που προέρχονται από τα ψάρια, σχετίζεται με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές οι οποίες με τη σειρά τους σχετίζονται με πόνο στην κοιλιά. Ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα των παιδιών, η αιτία του οποίου πολλές φορές δεν εντοπίζεται και αποδίδεται σε ψυχοσωματικούς παράγοντες.

Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε από την Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Αθήνας στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και υπογράφεται από τον καθηγητή Γεώργιο Χρούσο και τους παιδιάτρους Γ. Χουλιάρα, Χ. Κονδύλη, Ι. Μπούζιο, Ν. Σπυρόπουλο και Ε. Ρώμα – Γιαννίκου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neurogastroenterology and Motility.

Στη μελέτη ελήφθησαν στοιχεία για παιδιά από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (δημοτικά σχολεία: παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, γυμνάσια: παιδιά ηλικίας 12-14 ετών και λύκεια: ηλικίας 15-17 ετών). Οι γονείς απάντησαν για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους σε ειδικό ερωτηματολόγιο.

Από τα 1.365 παιδιά που συμμετείχαν, τα 1.218 δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα (μάρτυρες) και τα 130 είχαν διαγνωστεί με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές που σχετίζονται με πόνο στην κοιλιά και δυσπεψία.

Τα πάσχοντα παιδιά ανέφεραν συχνότερη κατανάλωση υποπροϊόντων και χαμηλότερη κατανάλωση ψαριών σε σύγκριση με τους μάρτυρες, ενώ στις ηλικίες κάτω των 12 ετών δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές.

Τα πάσχοντα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ανέφεραν χαμηλότερη συχνότητα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων σε σύγκριση με τους μάρτυρες.

Από την ανάλυση προκύπτει πως οι ειδικές διατροφικές συνήθειες είναι πιο συχνές στα παιδιά με γαστρεντερικές διαταραχές, ειδικά σε όσα καταναλώνουν περισσότερο πρόχειρο φαγητό και λιγότερο ψάρι.

Τα παιδιά της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιταλίας τα πιο παχύσαρκα

Το παρήγορο είναι ότι από την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο Health at a glance φαίνεται ότι στα χρόνια της κρίσης το μέγιστο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα αναστρέφεται, με το ποσοστό των παιδιών 7 έως 8 ετών με παχυσαρκία να υποχωρεί από το 22% που ήταν το 2007, στο 17% το 2017.

Την πρώτη ευρωπαϊκή θέση κατέχει πλέον η Κύπρος (20%) και ακολουθούν η Ισπανία και η Ιταλία (18%).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα