back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΔΝΤ: Αναθεωρεί -με αστερίσκους- προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία το 2019

Διαβάστε επίσης

Αναθεωρεί προς τα πάνω από 2.1 σε 2.4 % την πρόβλεψή του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι εξαγωγές, ιδιαίτερα ο τουρισμός, και η κατανάλωση (υποστηριζόμενη από τη μειωμένη ανεργία και την αυξημένη εμπιστοσύνη) οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο αναφέρεται σε υποτονική αύξηση των επενδύσεων προβλέποντας ότι μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει λίγο παραπάνω από το 1%.

Παράλληλα, εκφράζει ενστάσεις σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα, ενώ επιμένει στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας συμπεριλαμβανομένων των αγορών προϊόντων.

Επιπροσθέτως, προτείνει μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλη εφαρμογή της νομοθετημένης αύξησης του αφορολόγητου και την ανάπτυξη σχεδίου αντιμετώπισης πιθανών δημοσιονομικών κινδύνων.

«Η αντιμετώπιση πιθανών δημοσιονομικών σοκ από δικαστικές υποθέσεις σε εξέλιξη σχετικά με βασικές συνταξιοδοτικές και μισθολογικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να βασιστεί στην προετοιμασία ενός προληπτικού σχεδίου», τονίζει.

Το Ταμείο θεωρεί ότι η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους παραμένει ισχυρή, ενώ οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να επιτευχθούν.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι απαιτείται ισχυρή αντίδραση σε όρους πολιτικής για να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής του μεσοπρόθεσμου χρέους μεσοπρόθεσμα σε περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων.

Τονίζει μάλιστα ότι οι αρνητικοί κίνδυνοι έχουν γίνει πιο έντονοι.

«Οι παρακαταθήκες της κρίσης παραμένουν σημαντικές, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού δημοσίου χρέους, της επιδείνωσης των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα και της αδύναμης νοοτροπίας πληρωμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξωτερικοί κίνδυνοι (όπως μια ενδεχόμενη επιδείνωση της ανάπτυξης των εμπορικών εταίρων, μια ενδεχόμενη απότομη συστολή των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, και μια επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου) θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις εξαγωγές και την ανάπτυξη» υποστηρίζει.

Τέλος, αναφορικά με τις Τράπεζες, το ΔΝΤ αναφέρει ότι χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι δημόσιοι πόροι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όρους αγοράς, αλλά η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας στρατηγικής σε σχέση με το κόστος θα πρέπει να υπολογιστεί με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπ’ όψιν την επίδρασή της στους ισολογισμούς των τραπεζών και του κράτους.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα