14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός: o τελικός απολογισμός

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώνεται σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το οποίο ξεκίνησε στις 22 του μηνός και κινήθηκε σε πιο υποτονική ατμόσφαιρα από άλλες χρονιές, εν μέρει και λόγω των ηχηρών απουσιών ηγετών, όπως των Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν και Τερίζα Μέι.

Το θέμα του φετινού φόρουμ ήταν “Παγκοσμιοποιήση 4.0: Διαμορφώνοντας μία νέα Αρχιτεκτονικής στη Νέα Εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης”.

Περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες προσήλθαν από κάθε γωνιά του πλανήτη: αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, προκειμένου να συζητήσουν πως μπορεί να διαμορφωθεί μία καλύτερη εκδοχή της παγκοσμιοποίησης.

 

Ημέρα πρώτη

Κατά την πρώτη ημέρα του Φόρουμ, στις 22 του μηνός κυριάρχησε η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Το οξύμωρο, βέβαια, ήταν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες επέλεξαν να φθάσουν στο ελβετικό θέρετρο με τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

Η πρεμιέρα του Μπολσονάρου

Πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον Ζαΐρ Μπολσονάρου, βραζιλιάνο πρόεδρο. Αυτή ήταν η πρώτη ομιλία του σε διεθνές Φόρουμ, άλλωστε, ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντά του. Αναφέρθηκε στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί με στόχο την προσέλκυση νέων επενδυτών, κάνοντας λόγο για τη “νέα Βραζιλία” που αναδύεται, χάρη στην κυβέρνησή του, αυτήν της ανοιχτής οικονομίας και της χαμηλής φορολογίας. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι ακροδεξιές αποχρώσεις από την ομιλία του.

 

Συνέντευξη του πρίγκηπα Ουίλιαμ με τον Ντέιβιντ Ατένμπορο

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στον πρίγκηπα Ουίλιαμ ο διάσημος ντοκιμαντερίστας Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο οποίος στα 92 του ήταν ο γηραιότερος συμμετέχων του Φόρουμ. Ο πρίγκηπας χαρακτήρισε εξαρχής διστακτικά τα βήματα των ηγετών απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, ενώ από την πλευρά του ο Ατένμπορο επεσήμανε ότι πλέον ο “άνθρωπος είναι τόσο ισχυρός που μπορεί να εξοντώσει ολόκληρα οικοσυστήματα χωρίς καν να το καταλάβει”.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία ο Ατένμπορο θεωρεί πολύ μεγάλο βήμα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι “αυτή η αναγνώριση δεν είναι καθολική”, αφού κάποιοι αποχώρησαν, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ημέρα δεύτερη: η Μέρκελ μιλά για όλα 

Πρωταγωνίστρια της 23ης του μηνός ήταν η Άνγκελα Μέρκελ. Κατά την ομιλία της η γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε: “Πιστεύω ότι πρέπει ο κάθε λαός να αντιλαμβάνεται το εθνικό του συμφέρον, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και το καλό των άλλων λαών. Έτσι μόνο βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι”, είπε χαρακτηριστικά, καλώντας σε συμβιβασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή αποτέλεσαν μεγάλο τμήμα και της ομιλίας της καγκελαρίου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω της απομάκρυνσης από τη χρήση άνθρακα και της μετάβασης της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση.

H Ευρώπη θα συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία”, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, “αλλά θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα προέρχεται από τις ΗΠΑ”, στέλνοντας μήνυμα προς τον αμερικανό πρόεδρο, με φόντο την κατασκευή του Nord Stream 2 που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία.

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ψηφιοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στην Ευρώπη και το οποίο μπορεί να επιλυθεί μέσω της μετανάστευσης. Τέλος, αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η EE πρέπει να διερωτηθεί τι μπορεί να κάνει για να ενισχυθεί το ευρώ.

 

Ημέρα τρίτη

Ο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα και περαιτέρω ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Η Βενεζουέλα βρέθηκε αναπόφευκτα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τον Αντόνιο Γκουτέρες, γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να απευθύνει στο περιθώριο του Φόρουμ έκκληση για διάλογο, δηλώνοντας: “Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της Βενεζουέλας και για την περιοχή”.

Και ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή. “O πλανήτης χάνει τη μάχη με την κλιματική αλλαγή”, δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τις κυβερνήσεις των κρατών ανά τον πλανήτη να προχωρήσουν σε πιο τολμηρές αποφάσεις από εκείνες που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

 

Ο Ζεμπάστιαν Κουρτς για Brexit, μεταναστευτικό, κοινωνική ανισότητα

Ο αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς, στο πλαίσιο του Φόρουμ, αναφέρθηκε στο Brexit. “Στην Μεγάλη Βρετανία γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit, ακόμη και να αναβάλει την ημερομηνία αποχώρησης”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: “Αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να το επιθυμεί και η Μεγάλη Βρετανία και η ημερομηνία αποχώρησης δεν πρέπει να υπερβεί την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών του Μαΐου”.

Κατά την ομιλία του, ο Ζεμπάστιαν Κουρτς επεσήμανε ότι σε πολλά κράτη του πλανήτη αποτελούν τεράστιο προνόμιο όσα οι λαοί της κεντρικής Ευρώπης θεωρούν δεδομένα -όπως η εκπαίδευση, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του κράτους δικαίου, τονίζοντας ότι, μιλώντας εξ ονόματος της νέας γενιάς, “πρέπει να διαφυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών”.

 

Το μεταναστευτικό και ο ρόλος των βορειοαφρικανικών κρατών 

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση, υπογράμμισε ότι οι αφίξεις στην ΕΕ έχουν σημειώσει μείωση της τάξεως του 95% από το 2015, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη συνεργασίας με τα βορειοαφρικανικά κράτη, προκειμένου να παρεμποδίζεται η μετανάστευση εξαρχής. Ο Ζεμπάστιαν Κουρτς, άλλωστε, τον Δεκέμβριο, όταν η Αυστρία είχε την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε διοργανώσει στην Βιέννη σύνοδο με θέμα στην ανάπτυξη των αφρικανικών κρατών με στόχο την αποτροπή της μετανάστευσης στην Ευρώπη.

 

Καινοτομία, τεχνολογία, οικονομία

Εν συνεχεία, ο αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ενώ, παράλληλα, τόνισε την ανάγκη επίλυσης της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ και της δημιουργίας περισσότερων νεοφυών επιχειρήσεων, καταλήγοντας: “Η Ευρώπη είναι ο καλύτερος τόπος στον πλανήτη για να ζει κανείς, απλώς πρέπει να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση”.
Ο Κουρτς είχε διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους εταιριών-κολοσσών, όπως Apple, Uber, Facebook, Alibaba, Goldman Sachs, JP Morgan και Novartis.

 

Ημέρα τέταρτη

Σήμερα, τελευταία ημέρα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, τα πάνελ στα οποία συμμετείχαν, ερευνητές, επιστήμονες και δημοσιογράφοι, επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η ισότητα των δύο φύλων και η ενεργειακή μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα