back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Στην Βουλή συνεχίζεται σήμερα το πρωί η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Η ονομαστική φανερή ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 2.30 μετά το μεσημέρι, ωστόσο, ο κατάλογος των σημερινών ομιλητών στη συζήτηση περιλαμβάνει 96 βουλευτές.

Αν υπάρχει εισαγγελέας να παρέμβει μετά τα όσα ανέφερε ο πρώην συνέταιρος του πρωθυπουργού Πάνος Καμμένος ότι σύμβουλός του παρενέβη στη Δικαιοσύνη για εκκρεμείς υποθέσεις διερωτήθηκε σε παρέμβασή της η επικεφαλής τη Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Απαντώντας στα όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου είπε ότι η υπόθεση αυτή δεν τον αφορά και εκθέτει ανθρώπους με όσα λέει. Η κα Γεννηματά αφού χαρακτήρισε πράξη εθνικής ευθύνης την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι την χρησιμοποίησε για να διχάσει και να διαλύσει κάποια κόμματα. « Με την κεντροαριστερά όμως δε θα τα βγάλετε πέρα» ανέφερε η κα Γεννηματά.

Το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», το οποίο υιοθετεί η ΝΔ θέτει θέμα αλλαγής συνόρων στη βαλκανική, ανέφερε ο γραμματέας τη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για μετάλλαξη της ΝΔ η οποία πλέον ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά.

«Εμείς ως γνήσιοι πατριώτες όχι μόνο δεν πουλάμε τη Δημοκρατία αλλά την παίρνουμε πίσω» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης . Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι επιστρέφει στη πολιτική του μοιραίου Σαμαρά όπως τον χαρακτήρισε και εγκαταλείπει τη γραμμή του Βουκουρεστίου που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν και στις χθεσινές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας του περιεχομένου της Συμφωνίας» δήλωσαν πηγές της ΝΔ. «Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν συγκρίνεις την συμφωνία με το φαντασιακό σου ή με το ιδανικό φυσικά υπολείπεται», είπε μιλώντας στον “Αθήνα 9.84” ο Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σάμου. Και πρόσθεσε : «είναι μια Συμφωνία που διχοτομεί πάρα πολλούς χώρους. Ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι η ελληνική σκηνή περισσότερο ποζάρει πάνω στο πρόβλημα περισσότερο νοιάζεται για το ποιος θα χάσει, παρά για το τί λέει».

«Σήμερα έχουμε ονομαστική ψηφοφορία και όλοι τοποθετούμαστε απέναντι στην ιστορία και τη συνείδησή μας», τόνισε στον «Αθήνα 9.84» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Πρόσθεσε ότι ο κ Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως παρά τον αυτοματισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην ΕΕ, εμείς θα ασκήσουμε βέτο, βλέποντας τις εξελίξεις και με βάση την πολιτική που θα εφαρμόζεται από τα Σκόπια εκείνη την περίοδο.

Ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δεξιά παλινδρόμηση της ΝΔ και υποστήριξε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς απήγαγε τη ΝΔ και την οδήγησε στην εποχή της ΕΡΕ». Ανέφερε επίσης ότι το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική», υποκινεί αλυτρωτισμούς.

Ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ χαρακτήρισε «αποφράδα τη σημερινή ημέρα που συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», λέγοντας ότι «κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό, στον οποίο σήμερα δίνετε ως δώρο που σας ψήφισε το ξεπούλημα της Μακεδονίας».
Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας και υποστήριξε ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι πιο σκοπιανή και από τους Σκοπιανούς.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα