back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο τραπέζι του SSM οι λύσεις για τα κόκκινα δάνεια με SOS από Στουρνάρα

Διαβάστε επίσης

Συναντώνται σήμερα οι Έλληνες τραπεζίτες παρουσία του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον νέο επικεφαλής του SSM Α. Enria με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια.

Ο SSM αναμένει την τελική πρόταση της Ελλάδος για τα NPEs ενώ χθες ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στην εκδήλωση, που οργάνωσε στη Φρανκφούρτη η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε συνεργασία με την PriceWaterhouseCoopers τόνισε τη επιτακτική ανάγκη να καταλήξει σύντομα η κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Ο διοικητής της ΤτE, αφού επισήμανε ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν επιτύχει ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο, ως προς τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Loans- NPLs), αλλά αυτό δεν αρκεί να επιτευχθεί σύντομα σύγκλιση του δείκτη των ΜΕΔ προς τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι ήδη κάτω του 4%..

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι οι υπό συζήτηση δύο πρόσθετες λύσεις λειτουργούν ενισχυτικά προς τις προσπάθειες των τραπεζών. Σχετικά με την πρόταση της ΤτΕ ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι μια συστημική λύση στο εν λόγω πρόβλημα, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι : “Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά δύο καίρια προβλήματα των ελληνικών τραπεζών: τα ΜΕΔ και τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs), που έχουν συσσωρευθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών. Μια λύση στην κατεύθυνση των προτάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος συνεπάγεται την άμεση και δραστική μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, τη διαμόρφωση στόχων επίτευξης μονοψήφιων ποσοστών εντός τριετίας. Παράλληλα, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για ενισχυθεί η οργανική κερδοφορία και η δυνατότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, λόγω αυτής ακριβώς της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, αλλά και της ανθεκτικότητας στην απορρόφηση κλυδωνισμών από μελλοντική κρίση. Τέλος, διαμορφώνεται σαφές πλαίσιο επαναπροσδιορισμού του επιχειρησιακού μοντέλου των τραπεζών και αμβλύνεται η αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους”

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Νικόλαος Καραμούζης μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε πως : ” Η μεγάλη πρόκληση παραμένει ωστόσο, το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρά τη μείωση τους κατά €20 δις. το τελευταίο διάστημα και τη δέσμευση των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω μείωση τους κατά €50 δις. μέχρι το τέλος του 2021, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές. Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλοδεχούμενα. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη πορεία των τραπεζών και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για αυτό, παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και οι πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας.”

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα