back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα ξένα μέσα και εφημερίδες μεταδίδουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων (AFP) με τηλεγράφημά του γράφει: “Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της Μακεδονίας, τερματίζοντας μία διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες. Περισσότεροι από 151 από τους 300 βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ατλαντική Συμμαχία, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από το ελληνικό βέτο”.

H γαλλική εφημερίδα Le Monde έχει τίτλο “Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το νέο όνομα της Μακεδονίας” και συμπληρώνει:  ” Tο Ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, πήρε μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, και επικύρωσε την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής Μακεδονίας, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης”.

Tο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) μετέδωσε την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή ως εξής: “Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με ψήφους 153 υπέρ 146 κατά”, μετέδωσε το DPA.

Η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) γράφει χαρακτηριστικά:”Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία που επιλύει τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας. Η συμφωνία εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ από το κυβερνών κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές. Εναντίον ψήφισαν 146 βουλευτές και ένας παρών”.
Έτσι, επικυρώθηκε η μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε “Βόρεια Μακεδονία”. Το κοινοβούλιο των Σκοπίων έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία και τις αντίστοιχες συνταγματικές τροποποιήσεις, γράφει η FAZ σημειώνοντας ότι “οι εθνικιστές και στις δύο χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτή τη συμφωνία”.

Ηandelsblatt:  “Η μεγαλύτερη επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική”

“Η συμφωνία με τη Μακεδονία για την ονομασία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα”, είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Handelsblatt» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο αναρτήθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Βουλή των Ελλήνων. Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την Μακεδονία επικυρώθηκε, αλλά η διαμάχη για το όνομα της γειτονικής χώρας θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί εκ νέου”‘, αναφέρεται στον υπότιτλο.

Στην ηλεκτρονική έκδοσή της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας” σε”Βόρεια Μακεδονία”, σχολιάζοντας πως στην ψηφοφορία την Παρασκευή, υπέρ της Συμφωνίας, την οποία είχαν διαπραγματευτεί οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Αλέξη Τσίπρα καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που αλλάζει το όνομα της γειτονικής ΠΓΔΜ, “ξεμπλοκάροντας ύστερα από δεκαετίες την επιδίωξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ”.

H οικονομική εφημερίδα Financial Times γράφει στον τίτλο της:  ” Η Ελλάδα λήγει τη διαμάχη και εγκρίνει το όνομα Βόρεια Μακεδονία”.

“Τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίο συζήτησαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και ενέκριναν μία συμφωνία με την γειτονική Μακεδονία που δίνει τέλος στη χρόνια διαμάχη μεταξύ τους για την ονομασία, που δεν επέτρεπε στην Βαλκανική χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Εφτά βουλευτές μικρότερων κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σύριζα, δίνοντας έτσι οριακή πλειοψηφία 153 ψήφων από το κοινοβούλιο των 300 μελών”, γράφει στο άρθρο που ακολουθεί.

Η Αμερικανική εφημερίδα Washington Post έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση: “Αλλάζει το όνομα της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία”

“Μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφθασε σε επίσημο τέλος την Παρασκευή, καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που επιτρέπει στην πΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία και τελικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με ψηφοφορία 153-146, ήταν το τελευταίο βήμα σε μια δύσκολη επτάμηνη διαδικασία που περιλάμβανε διαδηλώσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση, υποτιθέμενες ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης και αντιδράσεις για την επικύρωσή της και στις δύο χώρες. χοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμφωνία προβλέπει ότι η πΓΔΜ αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα, εγκαταλείπει την μακρόχρονη άρνησή της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη”.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian: “Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία” και αναλύει  “Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη συμφωνία εν μέσω οργισμένων φωνών για ‘προδότες’ από εθνικιστές που αντιτίθενται στη συμφωνία”. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι βάσει της συμφωνίας η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας τέρμα σε μια διαμάχη που χώριζε τις δύο βαλκανικές χώρες επί δεκαετίες.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στο ίδιο άρθρο στο  αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (153 ψήφοι υπέρ, 146 κατά, μία παρόν), και στις χθεσινές δηλώσεις στη Βουλή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε ότι «έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και εξαντλητικού διαλόγου, φθάνουμε στο τέλος μιας σκληρής και επίπονης διαδικασίας», καλώντας τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Το βρετανικό δίκτυο BBC ανέφερε πως “οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν με οριακή πλειοψηφία μία ιστορική συμφωνία με τη Μακεδονία, τερματίζοντας μία 27ετή διένεξη για την ονομασία της από βορρά γειτονικής τους χώρας. Η Βουλή στην Αθήνα ενέκρινε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 κατά την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης”.

Το πρακτορείο Bloomberg σε τηλεγράφημά του αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο Τσίπρας ενισχύθηκε από τα γεγονότα, επαναβεβαιώνοντας τον έλεγχό του στο κοινοβούλιο, αφού επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης χωρίς τη στήριξη του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, εξασφαλίζοντας 153 ψήφους για την επονομαζόμενη συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για εκείνον προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε βαθμό τέτοιο που ίσως και να κερδίσει τις γενικές εκλογές αργότερα αυτόν τον χρόνο”.

Tο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, με τηλεγράφημα του με τίτλο «η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε της συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα ότι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν 153 βουλευτές , κατά 146, ενώ υπήρξε ένας βουλευτής που δήλωσε παρών.

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, σε τηλεγράφημα του με τίτλο “Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας» γράφει ότι «Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια για την μετονομασία της Δημοκρατίας τη Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία”. Αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνει ότι “υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και οκτώ βουλευτές από άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι”.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Ανατολή) μετέδωσε με επείγον τηλεγράφημά του τις εξελίξεις από την Ελλάδα: “Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για το ονοματολογικό που επιτεύχθηκε με τη Μακεδονία”.

 

επιμέλεια: Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα