back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενδέκατη πράξη των “κίτρινων γιλέκων” σήμερα στην Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Κίτρινα γιλέκα και κόκκινα φουλάρια βγαίνουν σήμερα στους δρόμους της Γαλλίας ενώ συγχρόνως προγραμματίζεται μεγάλη πορεία για το κλίμα.

Κίτρινα Γιλέκα

Το ραντεβού για την ενδέκατη πράξη των κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων” έχει δοθεί για σήμερα το πρωί στην λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων στο Παρίσι.

Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί η διαδρομή που θα ακολουθήσει η πορεία. Άλλωστε αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των διοργανωτών να αλλάζουν τελευταία στιγμή το σημείο του ραντεβού ή την διαδρομή, ώστε να αποπροσανατολίζουν την αστυνομία.

Για το βράδυ του Σαββάτου, υπάρχει άλλη μία πρόσκληση από την πλευρά του Ερίκ Ντρουέ, ενός εκ των εμπνευστών του κινήματος. Ο Ντρουέ καλεί σε μία “κίτρινη νύχτα”, δίνοντας ραντεβού στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ. Στο κείμενό του, κάνει μάλιστα λόγο για μία βραδιά χωρίς βία αλλά με συζήτηση και διάλογο.

Πορεία για το Κλίμα

Στο Παρίσι και σε αρκετές άλλες γαλλικές πόλεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεκάδες πορείες για το κλίμα, σαν συνέχεια των αντίστοιχων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 8/09, στις 13/10 και στις 8/12.

Στην γαλλική πρωτεύουσα, η συγκέντρωση έχει τίτλο “Αγορά για την κλιματική δικαιοσύνη” και διοργανώνεται στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ. Αφορμή για το κάλεσμα είναι το γεγονός ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 2 εκατομμύρια υπογραφές στο κείμενο που απευθύνεται στην κυβέρνηση και την καλεί να αναλάβει δράση για το περιβάλλον.

Κόκκινα φουλάρια

Την Κυριακή βγαίνουν στους δρόμους όμως και τα “κόκκινα φουλάρια”. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα φιλο-κυβερνητικό κίνημα που ζητά την λήξη των “κίτρινων γιλέκων”.

Παρόλο που επίσημα το κόμμα “Η Δημοκρατία Μπροστά” δεν καλεί σε συμμετοχή, όλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για πρωτοβουλία των φίλων και ψηφοφόρων του Εμανουέλ Μακρόν.

Η επίσημη ονομασία της πορείας είναι “Δημοκρατική πορεία των ελευθεριών” και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι από την πλατεία της Ρεπουμπλίκ με κατεύθυνση αυτήν της Βαστίλης.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα