back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: Η Βενεζουέλα απορρίπτει το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων για προκήρυξη εκλογών – Επιδιώκει διάλογο με τις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Η Βενεζουέλα απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα στον ΟΗΕ το τελεσίγραφο που απηύθυναν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο της δίνουν προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει εκλογές προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

“Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. “Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση;”. “Αυτό είναι ανάμιξη”,πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή”, δήλωσε ο Aρεάσα τονίζοντας ότι καμιά δύναμη “δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της”. “Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να ελπίζει στην διεξαγωγή μιας επικοινωνίας και ενός διαλόγου με τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της νοτιοαμερικανικής χώρας και έχει ζητήσει την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο, του σοσιαλιστή προέδρου που είναι στην εξουσία από το 2013.

“Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια επικοινωνία και έναν διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η πρόταση αυτή υπάρχει και συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Αυτό επιδιώκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας”, δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τελεσίγραφο ΕΕ στον Μαδούρο: Κάνε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές

Νωρίτερα, τελεσίγραφο στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να προκηρύξει «ελεύθερες και διαφανείς» εκλογές «εντός των επόμενων ημερών» έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Επίτροπος Εξωτερικών, Φεντερίκα Μονγκερίνι, αναφέρει στο κοινό ανακοινωθέν των «²8» πως οι Βρυξέλλες θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο εάν το Καράκας δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Η τοποθέτηση Μογκερίνι φαίνεται να αναιρεί τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας πως θα αναγνωρίσουν τον κ. Γουαϊδό εάν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν ανακοινώσει προσφυγή στις κάλπες έως την επόμενη Κυριακή.

Η μοναδική χώρα της ΕΕ που αντιστάθηκε στο να δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία οκτώ ημερών στον κ. Μαδούρο στο κοινοτικό ανακοινωθέν ήταν η Ιταλία, με συνέπεια να επιλεγεί η πιο γενική διατύπωση «εντός των επόμενων ημερών».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Ελλάδα δεν εξέφρασε ενστάσεις, μολονότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε στηρίξει τον «τσαβίστα» πρόεδρο πριν από δύο ημέρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα