back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Brexit: Δεύτερο δημοψήφισμα απαιτούν “αντάρτες” βουλευτές του Εργατικού κόμματος

Διαβάστε επίσης

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν για να αναθεωρήσει τις προτάσεις του για την απόσυρση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κάνει ξεχωριστά προτάσεις για “αλλαγή στρατηγικής” με στόχο ο Κόρμπιν να δεσμευθεί ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Για άλλη μια φορά η προσπάθεια των τριών βουλευτών – “ο λαός να έχει τον τελικό λόγο” – δείχνει το μέγεθος των διαφορών που καταπονούν τους Εργατικούς στο “καυτό” ζήτημα του Brexit, σημειώνει ο Joe Watts, πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Independent (24/01).

Οι βουλευτές που υπέβαλαν τις προτάσεις τους για αλλαγή της επίσημης κομματικής γραμμής ήδη χαρακτηρίζονται από τους συμμάχους του Κόρμπιν ως – “ανέντιμοι”. Επισημαίνεται ότι σε μια δυνητικά σημαντική κίνηση, το Εργατικό κόμμα έχει ήδη καταθέσει τροπολογία με την υπογραφή του Τζέρεμι Κόρμπιν η οποία απαιτεί την εξασφάλιση κοινοβουλευτικού χρόνου για μια σειρά ψηφοφοριών επί επιλογών για τα επόμενα βήματα. Η τροπολογία προσδιορίζει συγκεκριμένα ότι οι επιλογές αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ , που είναι η κεντρική θέση του κόμματος, αλλά και την επιλογή ενός δημοψηφίσματος.

Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης σκέφτεται επίσημα το ενδεχόμενο του δεύτερου δημοψηφίσματος, αν και η πρόταση κατατέθηκε με τέτοιο τρόπο που δεν δεσμεύει την ηγεσία του κόμματος. Συγκεκριμένα, προτείνει οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν εάν θέλουν το δημοψήφισμα και επίσης εάν θέλουν το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για το Brexit. Πάντως οι εκπρόσωποι της εκστρατείας υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος χαιρέτισαν την τροπολογία του κ. Κόρμπιν ως “μνημειώδη” στιγμή στην προσπάθειά τους υπέρ της “Λαϊκής Ψήφου” (People’s Vote) , καθώς μέχρι τώρα ο ηγέτης των Εργατικών απέφευγε να υποστηρίξει το δημοψήφισμα.

brexit_δημοψήφισμα

Προσπάθειες για την παρεμπόδιση του Brexit χωρίς συμφωνία

Την περασμένη Τετάρτη στη διάρκεια της ώρας των ερωτήσεων στην πρωθυπουργό ο Τζέρεμι Κόρμπιν αφιέρωσε όλες του τις ερωτήσεις στο Brexit και ρώτησε την Τερέζα Μέι εάν θα αποδεχθεί τις τροπολογίες που κατατέθηκαν επί του σχεδίου για το Brexit, οι οποίες αν ψηφισθούν θα αποκλείουν την έξοδο χωρίς συμφωνία. Η κ. Μέι δεν θέλησε να διευκρινίσει τη θέση της , παρά μόνο σχολίασε ότι η παράταση του άρθρου 50 δεν αποκλείει το no-deal / τη μη- συμφωνία .
Μία από τις τροπολογίες που κατέθεσαν η βουλευτής των Εργατικών , Ιβέτ Κούπερ και ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Νικ Μπολ που στοχεύει να αναλάβει το κοινοβούλιο τον έλεγχο και να εμποδίσει το Brexit χωρίς συμφωνία , έχει ήδη σημαντική υποστήριξη από τους βουλευτές ενώ δεν αποκλείεται να λάβει και τη στήριξη του κόμματος των Εργατικών. Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών , Τζον Μακντόνελ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “ευαίσθητο” εν όψει της ψηφοφορίας της Τρίτης (29/01) και έκρινε ότι είναι πολύ πιθανό το κόμμα του η κυβέρνηση να επιλέξει να το στηρίξει επειδή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον χρόνο.

Εν τω μεταξύ ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ σε ομιλία του σε ηγέτες επιχειρήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός(23/01) τόνισε ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία προοπτική που δεν έχει αποκλείσει η Τερέζα Μέι – θα συνιστούσε- “προδοσία απέναντι σε όσες υποσχέσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016”.

Οι εσωκομματικές διεργασίες στους Τόρις

Η Άντρεα Λίντσομ , υπουργός υπεύθυνη για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο , θεωρεί ότι οι προσπάθειες της πρωθυπουργού να αποφευχθεί μια μη- συμφωνία Brexit είναι “απόπειρα” να σταματήσει η διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Σε άρθρο της που δημοσιεύουν οι Sunday Times (27/01) η κ. Λίντσομ σημειώνει ότι στην περίπτωση που παρεμποδιστεί το Brexit η εξέλιξη αυτή θα συνιστά – “αυτοτραυματισμό του συντάγματος”.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και τις τελευταίες ημέρες επανειλημμένα έχουν γίνει εκκλήσεις στην πρωθυπουργό να αποκλείσει το ενδεχόμενο η “αποδέσμευση” από το ευρωπαϊκό μπλοκ να γίνει χωρίς συμφωνία.
Επιπλέον η κ. Λίντσομ έχει εκφράσει τις “σοβαρές ανησυχίες” της για ένα νομοσχέδιο που κατέθεσε το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το οποίο προβλέπει την παράταση του άρθρου 50 για μια περίοδο εννέα μηνών εφόσον η Τερέζα Μέι δεν θα έχει κατορθώσει να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποδεχθεί μια συμφωνία Brexit μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Στον Observer (27/01) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται γιατί οι βουλευτές ανησυχούν για την προοπτική το διαζύγιο με τις Βρυξέλλες να μην είναι “κοινή συναινέσει”, παράλληλα όμως συνιστά στους βουλευτές να εξετάσουν με προσοχή το σχέδιο της κ. Μέι πριν αποφασίσουν την καθυστέρηση του Brexit. O κ. Λίντινγκτον ο οποίος είχε ήδη διαβουλεύσεις με βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης τονίζει στον Observer : “Θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στον ορθό τρόπο για να αποκλείσουμε τη μη-συμφωνία και να βρούμε ένα κοινό έδαφος για να υπάρξει συμφωνία”.
Η Sun on Sunday (27/01) αναφέρει ότι αύριο Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ορισμένοι βουλευτές θα υποστηρίξουν μια τροπολογία του Γκρέιχαμ Μπρέιντι , ανώτερου βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου θα στηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αν το “δίκτυ ασφαλείας” – το λεγόμενο backstop – αντικατασταθεί με κάποιον άλλο διακανονισμό που να αφορά τα ιρλανδικά σύνορα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας προετοιμάζεται επίσης να ρίξει το βάρος του πίσω από αυτή τροπολογία.
H Sunday Express (27/01) έχει τη γνώμη ότι στο κυβερνητικό “στρατόπεδο” επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν και ορισμένοι πιστεύουν ότι η ΕΕ θα υποχρεωθεί τελικά να κάνει παραχωρήσεις εφόσον η “απειλή” του Λονδίνου για αποχώρηση χωρίς συμφωνία παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα