back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Αθήνα τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Διαβάστε επίσης

Η τελετή για την «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας

Σε μια συγκινητική τελετή, υπό τους ήχους της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, πολιτικοί, δημοτικοί φορείς και πολίτες.

Στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας στον πεζόδρομο της Ερμού ο Ραβίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση. Ακουλούθησε κατέθεση στεφάνων από εκπρόσωπους της προεδρίας της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, την Περιφέρεια Αττικής, τον δήμο Αθηναίων, πρεσβείες, εβραϊκούς οργανισμούς και κοινότητες της Ελλάδας.

Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Η ημερομηνία επιλέχθηκε, διότι, εκείνη την ημέρα του 1945, λίγο πριν τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον στρατό των συμμάχων. Έτσι καθε χρόνο οι πολιτες του κόσμου μνημονεύουν τη μεγαλύτερη γενοκτονία στην παγκόσμια ιστορία, τη γενοκτονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους ναζί. Σκοπός να διατηρηθεί η μνήμη και να αποτραπεί η επανάληψή τέτοιων γεγονότων.

«Να μη ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα. Αυτό είναι το δίδαγμα αυτής της ημέρας» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην τελετή και κατέθεσε στεφάνι. «Η τελετή για την «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος» στην Αθήνα έχει πλέον καθιερωθεί και είμαι ευτυχής, που αυτό συνέβη υπό των ημερών μου ως δήμαρχος» επεσήμανε ο κ. Καμίνης.

Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζιδάκης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσος, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μάριος Γεωργιάδη.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα