back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

 Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν τον Μαδούρο ότι θα απαντήσουν σε απειλές εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊντό αλλά και την απόρριψη εκ μέρους του Μαδούρο των εκκλήσεων Ε.Ε και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για εκλογές είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Βενεζουέλα:

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ακόμα μια φορά τη Βενεζουέλα ότι θα “απαντηθούν αναλόγως” οι όποιες απειλές εναντίον αμερικανών διπλωματών ή εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊντό. Ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι τέτοιος “εκφοβισμός” αποτελεί “τεράστια επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου”. Οι νέες αυτές προειδοποιήσεις έρχονται λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ και πάνω από 20 χώρες αναγνώρισαν τον κ Γκουαϊντό ως προσωρινό πρόεδρο. Ο ίδιος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις την ερχόμενη Τετάρτη και το Σάββατο. Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα τώρα έχει φθάσει το αποκορύφωμα εν μέσω συνεχιζόμενων προσπαθειών να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Μαδούρο. Ο πρόεδρος ορκίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες για μια νέα θητεία μετά από εκλογές που στιγματίστηκαν από μποϊκοτάζ και κατηγορίες για νοθεία, κάτι που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις.

Ο Guardian έχει αποκλειστική συνέντευξη με τον άνθρωπο που έχει αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊντό. Στη συνέντευξή του αναφέρει ότι ο λαός στη χώρα του “τολμά να ονειρεύεται ξανά” μετά τον εφιάλτη που έζησε υπό τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο και επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες για μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι παρά την μεγάλη αισιοδοξία αυτό που προβληματίζει είναι οι σύμμαχοι που έχει επιλέξει ο Γκουαϊντό με βασικό υποστηρικτή του, τον Ντ. Τραμπ και αυτό γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος έχρισε ειδικό απεσταλμένο στη Βενεζουέλα, έναν νεοσυντηρητικό, ιδιαίτερα γνωστό για την οργάνωση μιας συγκεκαλλυμένης χρηματοδότησης των ανταρτών της Κόμπρα στη Νικαράγουα. Ένας ακόμα υποστηρικτής του δεν είναι άλλος από τον ακροδεξιό, ταραχοποιό Ζαϊρ Μπολζονάρου, ιδιαίτερα γνωστό για τον θαυμασμό του προς τη δικτατορία και την έλλειψη σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, όμως, ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει αναλάβει δράση και σε ένα άλλο μέτωπο: σε επιστολή που απηύθυνε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε μια “διεθνή απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση της Βενεζουέλας”. “Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μας προκαλεί εκατομμύρια θύματα, που υποφέρουν από την έλλειψη πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη διατροφική ασφάλεια, την παιδεία και την ασφάλεια, και λόγω των υψηλών επιπέδων χρόνιας βίας” σημείωσε. “Ζητούμε κατεπειγόντως τη συνεργασία της διεθνούς αλληλεγγύης υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του”. Το Ισραήλ προστέθηκε χθες στον κατάλογο των κρατών που έχουν αναγνωρίσει ως νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊντό.

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία αναφέρουν ότι θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊντό ως προσωρινό πρόεδρο εκτός εάν νέες εκλογές προκηρυχθούν εντός 8 ημερών με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ να ζητά “μια νέα αρχή για τον δοκιμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας”. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε τον Μαδούρο πως η ΕΕ “θα λάβει νέα μέτρα” αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα εντός των προσεχών ημερών. Οι αντιστάσεις της Ελλάδας της Ιταλίας και της Αυστρίας δεν της επέτρεψαν να γίνει σαφέστερη
Σε συνέντευξή του ωστόσο στο CNN Türk την Κυριακή, ο Μαδούρο απέρριψε αυτές τις εκκλήσεις: “Κανείς δεν μπορεί να μας δίνει τελεσίγραφο. Η Βενεζουέλα δεν εξαρτάται από την Ευρώπη. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση”.
Τι συνέβη με την Ε.Ε: Το περασμένο Σάββατο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλήθηκαν να εγκρίνουν μια κοινή διακήρυξη στην οποια η Μογκερίνι δήλωνε ότι “αν υπάρξει απουσία μιας ανακήρυξης νέων εκλογών… τις επόμενες μέρες, η Ε.Ε θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες” περιλαμβανομένης και της πιθανούς αναγνώρισης του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊντό ως προέδρου της χώρας”. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε μετά την κοινή διακήρυξη των τεσσάρων μεγάλων χωρών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου και η οποία συντάχθηκε με σαφώς αυστηρότερη γλώσσα.

Συμπέρασμα: Αν τα κοινά ανακοινωθέντα για θέματα εξωτερικής πολιτικής μπορούν να αποφασίζονται με ψήφο πλειοψηφίας, και όχι να βασίζονται στην ομοφωνία, εθνικά βέτο δεν θα μπορούν να εμποδίσουν την Ε.Ε να γίνει ένας ισχυρός παίκτης στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Τροφή για σκέψη, σχολιάζει το Politico, για τη συζήτηση που αναμένεται να έχουν στο Βουκουρέστι αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών σε άτυπο συμβούλιο, αν και είναι απίθανο να αγγίξουν αυτό το βασικό θέμα. Και ενώ Βερολίνο, Παρίσι, Μαδρίτη και Λονδίνο συντόνισαν μια κοινή απάντηση, μια πρωτεύουσα έμεινε εκτός … με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Ο λόγος ήταν αρκετά απλός, η κυβέρνηση δεν έχει μια κοινή θέση για τη Βενεζουέλα αλλά μάλλον δύο ή τρεις. Τι συνέβη; Κυβερνητικός εταίρος ν 1: ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής των Πεντάστερων αρνήθηκε να δώσει στον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών το “πράσινο φως” για να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν παρά την μεγάλη πίεση και των δύο ώστε “να αποφευχθεί μια περαιτέρω αποξένωση της Ιταλίας στην Ευρώπη”. Κυβερνητικός εταίρος ν 2: Ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ντι Μάιο θελοντας να στηρίξει το κοινό ανακοινωθέν των “4”. “Ελπίζω η ιταλική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ήπια προσέγγιση και να στηρίξει τον λαό της Βενεζουέλας και το δικαίωμά τους για εκλογές και δημοκρατία”. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έπρεπε να συγκεράσει τις δύο αυτές προσεγγίσεις και να σταθεί στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας.

H Ελλάδα συμφώνησε με τον όρο του κοινού ανακοινωθέντος για περιθώριο οκτώ ημερών αναφέρει το Euroactiv. Η Ιταλία ήταν που μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν ώστε να μην υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία. Η Ελλάδα “έσπασε” τη σιωπηλή διαδικασία από την Παρασκευή ζητώντας διαφορετική διατύπωση και διεθνή δράση. Το όνομα του Γκουαϊντό δεν αναφερόταν στην τελευταία εκδοχή του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος. Οι οκτώ μέρες προστέθηκαν στην τελευταία εκδοχή. Η χρονική προθεσμία ίσχυε πάντως από την αρχή και δεν αποτέλεσε θέμα. Οι Ιταλοί μπλοκαραν την έκδοσή του καθώς υπήρξαν τρεις διαφορετικές απόψεις εντός της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είχε αποδεχθεί το χρονικό περιθώριο των 8 ημερών, η Ιταλία ζητούσε 30 μέρες. Συμβιβάστηκαν με την αφηρημένη αναφορά “τις επόμενες μέρες”. Η Ελλάδα συμβιβάστηκε όταν άλλαξε η διατύπωση για τον Γκουαϊντό, ήταν η Ιταλία που μπλόκαρε τη διαδικασία έκδοσης του κοινού ανακοινωθέντος. Τελικά αυτό που έχει σημασία είναι πως η Ε.Ε συντάσσεται με τη “γραμμή” των ΗΠΑ.

Στην Ιταλία:

“Η κυβέρνηση έχει ξανά διχαστεί”: Αυτή τη φορά η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας είναι υπό μεγάλη πίεση εξαιτίας και των πολύ διαφορετικών απόψεων των κυβερνητικών εταίρων για θέματα περιβάλλοντος. “Το λαϊκιστικό κίνημα των 5 Αστέρων έκανε προεκλογική εκστρατεία αντιτιθέμενο στα μεγάλα έργα υποδομών και πήρε αρκετές ψήφους για τον λόγο αυτό στις εκλογές του Μαρτιου”. “Αλλά ο κυβερνητικός του εταίρος, οι ακροδεξιοί της Λέγκας είναι υπέρ των έργων εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και υποδομών και έως τώρα κερδίζουν τα επιχειρήματα για να εγκριθούν τα σχέδια τους”.

Για Brexit:

“Είναι κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit” αναφέρουν στο βασικό τους άρθρο οι Times “επειδή από εδώ και πέρα θα είναι πάντα κρίσιμη μια εβδομάδα για το Brexit”. Είναι μια από τις πολλές εφημερίδες που επικεντρώνονται στην τροπολογία που προώθησε ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, που ζητά αλλαγές για το ιρλανδικό backstop διαφορετικά θα πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο της Μέι. Φαίνεται πως οι υπέρμαχοι του Brexit συσπειρώνονται γύρω από αυτή την τροπολογία ώστε να διαφανεί τι αναμένεται να εγκρίνει το Κοινοβούλιο και επομένως να δώσουν μια νέα “πνοή” στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Η Daily Mail αναφέρει ότι η κα Μέι αναμένεται πλέον να δώσει βάρος σε αυτή την πρόταση, παρά το γεγονός ότι ενέχει κίνδυνο, ενώ η Sun αναφέρει πως φαίνεται ότι αποδέχεται το συγκεκριμένο σχέδιο του Μπρέιντι ως βάση για μια νέα εντολή.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον γράφει σήμερα στην Daily Telegraph ότι η κα Μέι σκοπεύει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες διεκδικώντας αλλαγές για το backstop.
Υπάρχουν όμως εφημερίδες που δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει πρόοδος. Στο πρωτοσέλιδό της η i αμφισβητεί για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει σε 60 μέρες από την Ε.Ε, σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα.
Και η Daily Mirror αλλά και ο Guardian αναφέρουν ότι οι ελπίδες της πρωθυπουργού να διασφαλίσει έναν συμβιβασμό στις Βρυξέλλες έχουν εξανεμιστεί από την επιμονή της Ιρλανδίας ότι το backstop πρέπει να παραμείνει.
Σύμφωνα με το βασικό άρθρο των Financial Times, η πρώτη προτεραιότητα για τη Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να είναι η αποφυγή του χάους και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία. Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ενεργήσει βάσει του εθνικού συμφέροντος, προσθέτει.

Βουλευτές όλων των κομμάτων και τάσεων έχουν έτοιμες προτάσεις τις οποίες έχουν θέσει στον πρόεδρο της Βουλής, που είναι ο μόνος που θα αποφασίσει αν τις εγκρίνει ή αν τις απορρίψει αναφέρει η DW. Οι περισσότερες εκφράζουν, με διαφορετικό αίτημα, την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών που επιθυμούν στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρονική επέκταση του Άρθρου 50, ακόμη και νέο δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά της και επιμένει πως θα τηρήσει την εντολή που της έδωσε ο λαός για πλήρη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Καλεί δε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της την οποία όμως έχουν απορρίψει. Μετά την προειδοποίηση, την Παρασκευή, της Τράπεζας της Ιρλανδίας ότι η μή συμφωνία θα σημάνει καταστροφή για την ιρλανδική οικονομία, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε από το Νταβός πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο, είτε μέσω Βρυξελλών ή διακρατική. Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό ο ηγέτης που έθεσε ως όρο το backstop -την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων που αποδείχτηκε το μεγάλο εμπόδιο στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής συμφωνίας- να προσβλέπει τώρα σε διακρατική διαπραγμάτευση ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα σημάνει καταστροφή για όλη την Ευρώπη. Μέσα σε όλο αυτό το σουρεαλιστικό τοπίο οι πάντες έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ψηφοφορία της Τρίτης με την ελπίδα ότι θα επικρατήσει επιτέλους η λογική.

Η κυβέρνηση διατηρεί μια συνεχώς τροποποιούμενη λίστα “εύλογων κακών σεναρίων”, η οποία εδώ και κάποιες εβδομάδες περιλαμβάνει μια σειρά από σοβαρούς προβληματισμούς. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο Guardian, οι προβληματισμοί αυτοί περιλαμβάνουν: Ελλείψεις σε συγκεκριμένα φρέσκα τρόφιμα καθώς και αυξήσεις στις τιμές που θα επηρεάσουν υπέρμετρα τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Την αύξηση τιμών σε κλάδους και υπηρεσίες που σχετίζονται με τα καύσιμα. Tην τάση ιδιωτικών εταιρειών να προχωρήσουν σε «ρευστοποιήσεις» δίνοντας προτεραιότητα στα εμπορικά τους συμφέροντα. Την αύξηση της πίεσης στις αστυνομικές δυνάμεις εξαιτίας της πιθανότητας διεξαγωγής διαδηλώσεων και αντιδιαδηλώσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση μιας γενικής αναταραχής. Δυσχέρειες στον επανεφοδιασμό φαρμάκων μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες. Αποδιοργάνωση στην προμήθεια κτηνιατρικού υλικού που θα μπορούσε “να επηρεάσει τη δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αποτρέψει και να ελέγξει επιδημίες” μεταξύ των ζώων. Σημαντική μείωση, έως και 13%, στη διακίνηση αγαθών μέσω του Ντόβερ και του ευρωτούνελ της Μάγχης. Σε περίπτωση “άτακτου” Brexit, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα έχουν εξασφαλίσει κάποια συμφωνία προστασίας δεδομένων, κάτι που θα μπορούσε να δυσχεράνει την πρόσβαση της βρετανικής αστυνομίας σε πληροφορίες που διατηρούν οι ευρωπαϊκές Αρχές για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν συλληφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Γαλλία:

Χιλιάδες διαδηλωτές φορώντας κόκκινα φουλάρια βρέθηκαν στους δρόμους του Παρισιού για να καταγγείλουν τους βανδαλισμούς και τη βια στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων”, που συνεχίζουν εδώ και 11 εβδομάδες. Οι αντι-διαδηλωτές περίπου 10.000 βρέθηκαν στο Παρίσι την Κυριακή για να καταδικάσουν τα βίαια επεισόδια των “κίτρινων γιλέκων” αναφέρει η DW.
Μια ημέρα μετά την 11η Πράξη διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία με τους συνολικά 69.000 διαδηλωτές, που σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό στο μάτι του Ζερόμ Ροντρίγκες, μιας από τις πιο γνωστές ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος (σύμφωνα με τον δικηγόρο του, χτυπήθηκε από όπλο εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών, κάπου 10.500 Κόκκινα Φουλάρια, υποστηρικτές ενός αντικινήματος που γεννήθηκε στις αρχές του μήνα ως αντίδραση στα βίαια επεισόδια που προκαλούνται κάθε τόσο κατά τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων, διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι “για τη δημοκρατία και την ελευθερία και την προστασία των θεσμών”. “Ναι στη δημοκρατία, όχι στην επανάσταση!” φώναζαν οι διαδηλωτές, που κρατούσαν ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα “Στοπ στις βιαιότητες”.

“Δώρο στο Μακρόν”: Το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων” υποτίθεται οτι είχε στόχο τον Μακρόν. Εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στο Παρίσι και σε όλη τη χώρα έγινε αρκετά δημοφιλές το σύνθημα πως ο Μακρόν, ως πολιτικό φαινόμενο είχε τελειώσει. Αλλά εν μέσω προσπαθειών να εξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων” τα πραγματικά θύματα “μπορεί τελικά να είναι οι πολιτικοί που βροντοφώναξαν στις δικές τους αντι-συστημικές διαδηλώσεις” δηλαδή η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο ακροαριστερός, Ζαν Λυκ Μελανσόν, σχολιάζει το Politico. Σχολιαστής στους Financial Times είχε προειδοποιήσει και άλλους δημοκρατικούς ηγέτες να πάρουν μαθήματα από την πολιτική “διάλυση” του Μακρόν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε ευκαιρία να σχολιάσει στο Twitter ότι οι κινητοποιήσεις είχαν προκληθεί γιατί ο κόσμος δεν συντασσόταν με τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Οι δημοσκόποι είχαν ξεκινήσει να συγκρίνουν τον Μακρόν με τον Ολαντ. “Μακρόν, το τέλος του ονείρου μιας ισχυρής Γαλλίας” είχε σχολιάσει η Les Echos. Ας το δούμε ψύχραιμα. Το πρώτο είναι πως παρά την οργή εναντίον του, ο Μακρόν δεν πρόκειται να χάσει την προεδρία της χώρας πριν από τη λήξη της θητείας του το 2022, ενώ το κόμμα του εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχει μπροστά του τρία χρόνια για να διορθώσει ότι μπορεί να διορθωθεί. Το δεύτερο είναι πως αυτό το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που δεν έχει ηγέτη, ούτε οργανωτική δομή, ούτε συγκεκριμένη ατζέντα θα μπορούσε εύκολα να χάσει την αξιοπιστία του και ο πρόεδρος, παραδόξως να βγει ο μεγάλος νικητής. Αυτό μάλλον συμβαίνει. Την περασμένη Τετάρτη, η Ιγκρίτ Λεβαβασόρ μια 31χρονη νοσοκόμα και μετριοπαθής πρωταγωνίστρια του κινήματος ανακοίνωσε ότι θα είναι επικεφαλής μιας λίστας 10 υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του Μαϊου. Ώρες αργότερα, η δημοσκοπική εταιρεία, Elabe επιχείρησε να “μετρήσει” τη στήριξη προς αυτή τη λίστα και τελικά συγκέντρωσε 13%, κάτι που αυτομάτως σήμαινε ότι ξεπερνά σε ποσοστά το κίνημα του Μελανσόν. Ενώ το κεντρώο κόμμα του Μακρόν République en Marche έχασε λίγες μονάδες, τα πραγματικά θύματα… τελικά αυτού του κινήματος είναι η Λεπέν και ο Μελανσόν. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο έχασε 3,5 μονάδες έναντι των Κίτρινων Γιλέκων, ενώ η ακροαριστερά του Μελανσόν 1,5 μονάδα και οι Συντηρητικοί του Λοράν Βοκιέ μόλις 1 μονάδα. Τελικά το κόμμα του Μακρόν που θα κατέβη συνεργαζόμενο με το κεντρώο MoDem βγήκε πρώτο στη δημοσκόπηση με 22,5% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Elabe. Μια ακόμα δημοσκόπηση του IFOP δείχνει ότι το 41% των ερωτηθέντων σκέφτεται να ψηφίσει τα Γιλέκα. Όμως την ίδια ώρα υποστηρικτές των Γιλέκων απορρίπτουν τη συμμετοχή του Κινήματος σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Την ίδια ώρα η δημοτικότητα των Γιλέκων συρρικνώνεται. Αν το 68% τους στήριζε τον Δεκέμβριο, πλέον το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 56% κάτι που φαίνεται και από τη συμμετοχή των διαδηλωτών που το Σάββατο ήταν μόλις 69.000 όταν την περασμένη εβδομάδα ήταν 87.000. Επίσης έχει δημιουργηθεί νέο κύμα δυσαρέσκειας καθώς εκπρόσωποι του κινήματος φαίνεται ότι είναι αντι-σημιτες και ιδιαίτερα επιθετικοί εναντίον των δημοσιογράφων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ποσοστών τους. Ο πρόεδρος από την πλευρά του έχει απαντήσει στην πρόκληση των Γιλέκων με μια προσπάθεια να εμπλακούν οι πολίτες στον “εθνικό διάλογο” που εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες. Αυτή η κίνηση έχει δημιουργήσει θετικές προοπτικές καθώς ήδη η δημοτικότητα του έχει αυξηθεί κατά 5 μονάδες το πρώτο διάστημα και επιπλέον 4 την περασμένη εβδομάδα με το συνολικό ποσοστό να φθάνει πλέον το 31%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA. Βέβαια τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά και μια νέα απεργιακή κινητοποίηση που διοργανώνει το ισχυρό συνδικάτο CGT μπορεί να οδηγήσει σε νέα πτώση της. Όμως την ίδια ώρα και η συμπάθεια προς το αμφιλεγόμενο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων μπορεί να συρρικνωθεί περαιτέρω καθώς ενώ έχει ακραία χαρακτηριστικά ως πυρήνα όμως η πιθανή του βάση δεν είναι άλλη από τους συνταξιούχους και τους απογοητευμένους σοσιαλιστές.

Για Σερβία:

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία και τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, στο Βελιγράδι εναντίον του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρει το Balkan Insight. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου, πριν συγκεντρωθούν μπροστά στην έδρα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTS και της κυβέρνησης. Τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν με αφορμή μια επίθεση που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο εναντίον ενός αριστερού πολιτικού, υποστηρίζει μια ευρεία συμμαχία αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το κλίμα μίσους και βίας που η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως δημιούργησαν και τροφοδοτούν ο Βούτσιτς και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του με τις συνεχείς επιθέσεις τους εναντίον πολλών διαφωνούντων και δημοσιογράφων.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα