back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τζ. Πάιατ: Μεγάλη η συνεισφορά της Συμφωνίας των Πρεσπών στη σταθερότητα και την πρόοδο της ευρύτερης περιοχής

Διαβάστε επίσης

Τη μεγάλη συνεισφορά της Συμφωνίας των Πρεσπών στη σταθερότητα και την πρόοδο της ευρύτερης περιοχής υπογράμμισε εκ νέου ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum 2019.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι με την συμφωνία αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας για την περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι στον ενεργειακό τομέα οι ΗΠΑ στηρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Επίσης έκανε λόγο για επικύρωση της επένδυσης στη στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, ενώ έκανε ειδική μνεία στις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη ο οποίος επαναβεβαίωσε τη σημασία των σχέσεων Αθηνών – Ουάσιγκτον και ταυτόχρονα δήλωσε ότι μετά την επικύρωση της συμφωνίας, παρότι ο ίδιος είναι αντίθετος, εντούτοις θα προχωρήσει παραπέρα (will move forward).

Σταθάκης: Η Ελλάδα κατέχει προνομιούχο γεωστρατηγική θέση για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής

Η Ελλάδα κατέχει προνομιούχο γεωστρατηγική θέση για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που αποτελεί ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ενέργεια θα αποτελέσει έναν κλάδο μεγάλων επενδύσεων στο άμεσο μέλλον.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συμφωνία που επήλθε πριν από λίγες εβδομάδες στο Κάιρο για τη δημιουργία του «Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Med Gas Forum), το οποίο θεσπίζει ένα μόνιμο πλαίσιο που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της περιοχής που παράγουν φυσικό αέριο ή παίζουν διαμετακομιστικό ρόλο στην τροφοδοσία με το αέριο καύσιμο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πιο σημαντικό project στην προοπτική συνεργασίας των κρατών της περιοχής είναι ο αγωγός EastMed. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, σε λίγους μήνες θα υπογραφεί στην Κρήτη η διακρατική συμφωνία για το έργο από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Όσον αφορά τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός σημείωσε πως η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι υποδομές θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, ξεκίνησε με την αλλαγή του μοντέλου ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και θα ολοκληρωθεί με τη ΔΕΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στους επόμενους μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διάσπαση της εταιρείας σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «ΔΕΠΑ Υποδομών».

Άρ. Ξενόφος: Την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές από τις δύο κοινοπραξίες υποψήφιες για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στο συνέδριο Athens Energy Forum ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος.
Ο κ. Ξενόφος υπογράμμισε, μάλιστα, τη σημασία της ιδιωτικοποίησης αυτής αναφέροντας ότι τα τιμήματα θα ξεπεράσουν το 1 δισ. με βάση την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα