back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Οι επενδύσεις 10 δισ ευρώ για την μεγαλύτερη ανάπλαση και οι τιμές των ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, δηλαδή του παράκτιου τμήματος της Αττικής από το Μικρολίμανο μέχρι το Σούνιο.

Την ίδια ώρα, η αγορά κατοικίας στα νότια προάστια έχει ήδη αρχίσει να αποκομίζει τα οφέλη από τις επενδύσεις συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, που είτε υλοποιούνται ήδη, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, είτε οδεύουν προς την αφετηρία, όπως το έργο της ανάπλασης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, τα έργα ανάπλασης στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της πτώσης των τιμών των ακινήτων στα νότια προάστια και κυρίως στα διαμερίσματα που βρίσκονται εγγύτερα στο παραλιακό μέτωπο.

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολιτιστικές εκδηλώσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, έχοντας αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής στην κοντινή περιοχή.

Ορισμένα μεγάλα έργα φιλοξενίας, όπως η επανέναρξη του «Astir Palace» υπό την επωνυμία «Four Seasons Hotels & Resorts» και το πρώην θέρετρο «Αστέρια Γλυφάδα» που άνοιξε ως νέο, τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων, βάζουν την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη, ως προορισμό πολυτελείας.

Τέλος, οι σημαντικές υποδομές (κόλπος του Φαλήρου) και τα έργα αναγέννησης (Μικρολίμανο, Πειραιάς) θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς την ευρύτερη αναβάθμιση της παράκτιας περιοχής, καθιστώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα μια «βιτρίνα» για τους διεθνείς επισκέπτες και πόλο έλξης για τους κατοίκους της πόλης.

Τώρα λοιπόν που η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να υποχωρεί και η ζήτηση ανακάμπτει, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κινούνται ανοδικά.

Σημειώνεται ότι, στα νότια προάστια, και κυρίως σε Γλυφάδα, Βούλα και Βουλιαγμένη, καταγράφεται σημαντική ζήτηση και από ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία, Κινέζοι και Τούρκοι συνιστούν τη σημαντικότερη αγοραστική ομάδα.

Ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς, κοντά στη θάλασσα και η γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, έχει κάνει τα νότια προάστια της Αθήνας, έναν δημοφιλή προορισμό, τόσο για κατοικία, όσο και για εμπορικές χρήσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της AlgeanProperty «Αθηναϊκή Ριβιέρα: Το βλέμμα στο μέλλον»:

Πειραιάς Μικρολίμανο

Στο Μικρολίμανο στην ευρύτερη περιοχή της Καστέλας στον Πειραιά, κοντά στην περιοχή του Νέου Φαλήρου και δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ο Δήμος Πειραιώς ανακοίνωσε έργα αναβάθμισης σε έκταση συνολικής επιφάνειας περίπου 15.600 τ.μ. Το συνολικό κόστος της εκτιμάται σε 5,7 εκατ. ευρώ.

Παλαιό Φάληρο

Ο κόλπος του Φαλήρου, η παραλία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου – Ταύρου, μαζί με τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, αναμένεται να ανακατασκευαστεί πλήρως τα επόμενα χρόνια, με στόχο την πλήρη αναγέννηση της περιοχής και τη σύνδεσή της με τα υπόλοιπα έργα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Η αναδημιουργία της περιοχής, που ξεκίνησε το 2017, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου παράκτιου δρόμου που συνδέει την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας (αυτοκινητόδρομος Ε75) με τη λεωφόρο Συγγρού, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα διευθέτησης γραμμών τραμ και κατασκευή παράκτιας διαδρομής ποδηλάτου (Φάση «Α»).

Η σε εξέλιξη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή δύο γεφυρών στην Καλλιθέα και στο Μοσχάτο, τα οποία θα προσφέρουν πρόσβαση στους πεζούς από την πλαϊνή οδό της Λεωφόρου Ποσειδώνος προς τη θάλασσα.

Επιπλέον, θα κατασκευαστούν δύο γέφυρες, η μία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και η άλλη στον κόλπο του Φαλήρου. Κάτω από αυτές τις δύο γέφυρες θα δημιουργηθούν δύο κυκλικοί κόμβοι για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας από τον Πειραιά στην Αθήνα και τη Γλυφάδα.

Η φάση «Β» περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πάρκου 220.000 τ.μ. στην παραλία Μοσχάτο, καθώς και ένα ακόμα πάρκο 35.000 τ.μ. στην περιοχή πάνω από το νεόκτιστο κανάλι που θα κατασκευαστεί από την επανατοποθέτηση της παραλιακής λεωφόρου.

Επιπλέον, θα κατασκευαστούν πέντε πεζογέφυρες που θα προσφέρουν πρόσβαση από τις κατοικημένες περιοχές της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Παλιού Φαλήρου στη θάλασσα.

Περνώντας κατά μήκος του δρόμου του Φαλήρου, το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κυριαρχεί στον κόλπο του Φαλήρου με την επιβλητική του παρουσία.

Πραγματικό κόσμημα για την περιοχή και για την Αθηναϊκή Ριβιέρα συνολικά, το Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στο κράτος τον Φεβρουάριο του 2017, φιλοξενώντας την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το κύριο κτήριο συμπληρώνεται από ένα πάρκο 210.000 τ.μ., όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθιστώντας το κόμβο αναψυχής και ένα νέο σημείο αναφοράς.

Απέναντι από το Σταύρος Νιάρχος οι πρώην Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Χάντμπολ και Tae Kwon Do, χρησιμοποιούνται πλέον για εκδηλώσεις. Οι εγκαταστάσεις συμπληρώνονται από μια εμπορική περιοχή με καταστήματα και γραφεία καθώς και από το Μουσείο Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην περιοχή η βραβευμένη Μαρίνα Φλοίσβου διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις αγκυροβόλησης για μικρά σκάφη, γιοτ και μεγα σκάφη, εγκαταστάσεις για διασκέδαση, ένα από τα δημοφιλή hotspots των νοτίων προαστίων ιδιαίτερα κατά τους θερμότερους μήνες.

Άλιμος

Η Μαρίνα του Αλίμου είναι το επίκεντρο του δήμου που φιλοξενεί διάφορες εγκαταστάσεις αθλητισμού και φιλοξενίας.

Είναι η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας με τεράστιες προοπτικές αναβάθμισης. Θα αξιοποιηθεί περαιτέρω με την ανάθεση της εκμετάλλευσής της σε επενδυτή από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έπειτα από διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ελληνικό

Η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο έργο που θα πραγματοποιηθεί και αναμένεται να επαναπροσδιορίσει πλήρως το προφίλ της περιοχής.

Η συνολική επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2019 (δύσκολο, αλλά αυτό προβλέπει το χρονοδιάγραμμα). Αναμένεται να ενισχύσει 2,4% το ΑΕΠ της χώρας και να απασχολήσει περίπου 10.000 εργαζόμενους στη φάση της κατασκευής.

Με την ολοκλήρωσή του θα εργάζονται εκεί 75.000 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επιπλέον 1 εκατ. ξένους επισκέπτες.

Γλυφάδα

Το τουριστικό συγκρότημα Αστέρια αναπτύσσεται από την Grivalia Hospitality, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας πολυτελούς μονάδας φιλοξενίας (ξενοδοχείο 5 αστέρων με χωρητικότητα 400 υπνοδωματίων, βίλες, εστιατόρια και άλλους χώρους ψυχαγωγίας) με σαφή αναφορά στην πλούσια ιστορία του θέρετρου.

Η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται στα μέσα του 2019.

Βούλα-Βουλιαγμένη-Βάρκιζα

Προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, παραθαλάσσιων παραλιών και εξαιρετικού πολεοδομικού σχεδιασμού, αυτό το τμήμα των νότιων προαστίων θεωρείται η πιο πολυτελής περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το Astir Palace είναι το κόσμημα της περιοχής αναπτύσσεται από την AGC Equity Partners, η οποία διέθεσε για την απόκτησή του 444 εκατ. ευρώ.

Η AGC θα επενδύσει συνολικά 100 εκατ. για την πλήρη αναβάθμιση του συμπεριλαμβανομένης της Μαρίνας και του περιβάλλοντος χώρου. Το τουριστικό θέρετρο θα μετονομαστεί Four Seasons Astir Palace Hotel Athens και θα λειτουργήσει υπό τη διεύθυνση της Four Seasons Hotels and Resorts.

Η ανακατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2019.

Λαγονήσι-Σαρωνίδα-Ανάβυσσος-Σούνιο

Η περιοχή που εκτείνεται από το Λαγονήσι έως το Σούνιο είναι ίσως το λιγότερο αναπτυγμένο τμήμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ωστόσο, η προοπτική της περιοχής είναι τεράστια.

Στο ξενοδοχείο 4 αστέρων Eden Beach Resort στην Ανάβυσσο έχουν ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης, κόστους 19,5 εκατ. ευρώ, οποίες θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2019.

Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει ως Evereden Beach Resort Hotel και θα έχει χωρητικότητα 260 δωματίων σε τρία κτήρια, μπαρ, beach bars και εστιατόρια. Στο Λαγονήσι το Grand Resort αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό στην περιοχή.

Επίσης, η μαρίνα στο Σούνιο έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην περιοχή και σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ξενοδοχείο Cape Sounio δημιούργησαν ένα πολυτελές κόμβο που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες τουριστικές και οικιστικές επενδύσεις στην περιοχή.

Έως και  8.000€/ m2 οι τιμές στα ακίνητα

Οι τιμές των ακινήτων σε όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι υψηλότερες σε σχέση με τα περισσότερα προάστια στην Αττική.

Από το 2008, και καθ’ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα, σημείωσαν σημαντική μείωση, ωστόσο στα νότια προάστια κατάφεραν να μειώσουν τις απώλειές τους, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προοπτικές και τη δυναμική της περιοχής.

Η πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με την ταχεία άνοδο του τουρισμού στην Αθήνα, έχει οδηγήσει στη σταδιακή σταθεροποίηση των τιμών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με μερικές περιοχές να σημειώνουν μια ήπια αύξηση.

Σε αριθμητικούς όρους, η πιο ακριβή περιοχή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι η Βουλιαγμένη, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ € 4.000 – € 6.000 / m2, ενώ οι μοναδικές ιδιοκτησίες μπορούν να φτάσουν τα € 8,000 / m2.

Η Γλυφάδα και το Κάτω Ελληνικό ακολουθούν με τιμές που κυμαίνονται από € 2.500 έως € 4.500 / m2.

Στις περιοχές του Αλίμου, της Βάρκιζας, της Σαρωνίδας και του Σουνίου, ζητούνται τιμές που κυμαίνονται από 2.000 έως 4.000 ευρώ / τ.μ.

Στις υπόλοιπες περιοχές (Παλαιό Φάληρο, Βάρη, Λαγονήσι, Παλαιά Φώκαια, Λεγρένα), οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ € 1.500 – 3.500 / m2.

Όλες οι αναπτύξεις και τα έργα που έγιναν, αλλά και όσα σύντομα θα αναπτυχθούν, σε όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα, θα επαναπροσδιορίσουν δραστικά το σύνολο της περιοχής και, συνεπώς, θα υπάρξει θετική επίδραση στην αγορά ακινήτων.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα