back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Και επισήμως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης Τσίπρας και Ζάεφ

Διαβάστε επίσης

Η Τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2015, Ουιντέντ Μπουσαμαουί, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει ήδη απευθύνει επιστολή προς την Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης, προτείνοντας ως υποψηφίους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, η Ουιντέντ Μπουσαμαουί, στην επιστολή της αυτή προς τον Ζόραν Ζάεφ, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μοντέλο για την ειρηνική και εποικοδομητική επίλυση διμερών και πολυμερών διαφορών μεταξύ γειτονικών χωρών, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στα Βαλκάνια αλλά και ευρύτερα.

Ακόμη, η Τυνήσια κάτοχος του του Νόμπελ Ειρήνης, το 2015 σημειώνει ότι η κύρωση της συμφωνίας στις δύο χώρες καταδεικνύει ότι ο διάλογος, η θετική ενέργεια, η αποφασιστικότητα και η συναίσθηση για καλή γειτονία, είναι το κλειδί για όλα τα προβλήματα, ανεξάρτητα από τις πιέσεις των εθνικιστών και από τις δύο πλευρές.

Αλ.Τσίπρας: Λιθαράκι για θεμελίωση της ειρηνικής συνύπαρξης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον απολογισμό του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.

“Για μας, και για μένα και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας το σημαντικότερο βραβείο όλων των βραβείων είναι το γεγονός πως με αυτή τη Συμφωνία βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την ειρήνη και τη φιλία, την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και μεταξύ των λαών μας”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε η κύρωση της Συμφωνίας αποδεικνύει πως όταν υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος, τότε η γνωστή ιστορία των Βαλκανίων μπορεί να τεθεί στο περιθώριο και να γραφτεί η ιστορία που αφορά και το χθες, αλλά κυρίως το σήμερα και το αύριο . Αποδεικνύει πως μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί ένα μέλλον διαφορετικό που θα αφορά την ειρηνική συμβίωση.

Τόνισε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώνεται ένας κύκλος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα