back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα ψηφοφορία για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας

Διαβάστε επίσης

Οι Βρετανοί βουλευτές το βράδυ (9μμ ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ψηφίσουν τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στην πρόταση της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit deal).
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι τροπολογίες που θα συμπεριληφθούν στην αποψινή ψηφοφορία, ωστόσο η συντηρητικοί προετοιμάζονται ακόμη και για την περίπτωση της μη-συμφωνίας (no brexit deal). Την απόφαση θα λάβει λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζόν Μπέρκοου.

Σύμφωνα με διαρροές, η Συντηρητική πτέρυγα θα υποστηρίξει τροπολογία που προβλέπει την επέκταση της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία η Βρετανία θα συνεχίζει να συμμορφώνεται με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και να συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό από το τέλος του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2021, δίνοντάς έτσι τον απαραίτητο χρόνο για την σύναψη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Συντηρητικοί βουλευτές του κόμματος της Μέι, πιέζουν επίσης την πρωθυπουργό να απαιτήσει από την ΕΕ την κατάργηση της ρύθμισης του backstop (δίχτυ ασφαλείας) στην συνθήκη της εξόδου, που εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, και την αντικατάσταση της ρύθμισης με άλλο μέτρο.

Από την πλευρά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες “προετοιμάζονται” για την πιθανότητα η Μέι να ζητήσει παράταση στην ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε δηλαδή στις 29 Μαρτίου. Εκτιμά πως “η ακριβής απάντηση σε αυτό το αίτημα δεν είναι καθόλου σίγουρη”. Η Ε.Ε, εξηγεί η εφημερίδα, θα πρέπει να αποφασίσει για το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει αυτή η παράταση – και ποιοι όροι θα πρέπει να επιβληθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιδιώξει να τερματίσει την ελευθερία κίνησης των προσώπων το συντομότερο δυνατό, αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να έχει προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών στο Λονδίνο.
Για μια μεταβατική περίοδο, οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και τα μέλη των οικογενειών τους — η διατύπωση συμπεριλαμβάνει τους υπηκόους της Ελβετίας — θα μπορούν να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για επισκέψεις, σπουδές ή για να εργαστούν, όπως ακριβώς και σήμερα, διαβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, για παραμονές μεγαλύτερες από χρονικό διάστημα τριών μηνών, θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις για Ευρωπαϊκές Προσωρινές Αδειες Παραμονής, προστίθεται στο κείμενο. Αυτές οι άδειες θα είναι έγκυρες για περίοδο τριών ετών.
Σε περίπτωση που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, οι πολίτες της ΕΕ θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις βάσει του νέου συστήματος μετανάστευσης με κριτήριο τις ικανότητες, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2021, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σε συνάντηση που είχε η Τερέζα Μέι το απόγευμα της Δευτέρας με τους συντηρητικούς βουλευτές της σε αίθουσα της Βουλής, φέρεται να τους προέτρεψε να υποστηρίξουν την τροπολογία, στην οποία προβλέπεται χρονικός περιορισμός ή αντικατάσταση του backstop με εναλλακτική ρύθμιση.

Σύμφωνα με μέλη του κόμματός της, με τον τρόπο αυτό η βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι το backstop δεν είναι επιθυμητό από το κοινοβούλιο ως κομμάτι της συμφωνίας του διαζυγίου με την ΕΕ.
Επίσης, οι συντηρητικοί βουλευτές, Αντριου Μόρισον και Τζον Μπάρον, που επίσης έχουν καταθέσει τροπολογίες κατά του backstop, επιβεβαίωσαν ότι θα αποσύρουν τις δικές τους προτάσεις, για να αυξήσουν τις πιθανότητες να επιλεγεί προς συζήτηση η πρόταση του Γκ. Μπράντι, από τον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέρκοου.
Αν και η συγκεκριμένη τροπολογία έχει την υποστήριξη μέρους των Τόρις, δεν είναι αποδεκτή από τους περισσότερο σκληροπυρηνικούς του Brexit.
Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση της Μέι με τους βουλευτές του κόμματός της, η ομάδα ERG (European Research Group) με επικεφαλής τον Τζέικομπ Ρις Μογκ πραγματοποίησε ξεχωριστή συνάντηση, στην οποία έγινε γνωστό ότι τα μέλη της δεν πρόκειται να τη στηρίξουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα