back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στις 5 Φεβρουαρίου η ομιλία Τραμπ για την “Κατάσταση της Ένωσης”

Διαβάστε επίσης

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει την ομιλία του για την “Κατάσταση της Ένωσης” ενώπιον των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ στις 5 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αποδεχόμενος την πρότασή της.

 

Η αναβολή της εκφώνησης

Η ομιλία θα εκφωνηθεί μία εβδομάδα αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο (29η Ιανουαρίου), δεδομένου του shutdown, της μερικής αναστολής της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, το οποίο έλαβε τέλος, έπειτα από πέντε σχεδόν εβδομάδες, όταν την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε σχετικό νομοσχέδιο.

 

Το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται κατά την ομιλία του να επιχειρήσει να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να ανεγερθεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, με στόχο την παρεμπόδιση της εισροής μεταναστών.

Οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση σε αυτό το αίτημα, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει εκ νέου shutdown ή θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρα που, όπως ισχυρίζεται, θα του δώσουν τη δυνατότητα να παρακάμψει το Κογκρέσο και να βάλει μπροστά την ανέγερση του τείχους.

 

Οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα

Ενδεχομένως ο αμερικανός πρόεδρος να αναφερθεί και στην κρίση στη Βενεζουέλα, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία του λατινοαμερικάνικου κράτους, PDVSA. Πρόκειται για το σκληρότερο μέτρο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εναντίον του Νικολάς Μαδούρο και μία ακόμη ένδειξη της στήριξης των ΗΠΑ στον Χουάν Γκουαϊδό.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα