back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Διχασμένη η Εθνοσυνέλευση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Διαβάστε επίσης

Εκτός από την αντιπολίτευση, διχασμένη εμφανίστηκε χθες κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης του νέου νομοσχεδίου και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκφράζοντας φόβους για περιορισμό του δικαιώματος στη διαμαρτυρία.

Μία από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, στις αρχές Ιανουαρίου και μετά από τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων”, ήταν η πρόταση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την βία και τους ταραχοποιούς.

Εθνικό Μητρώο Ταραχοποιών

Συγκεκριμένα, ο Φιλίπ είχε κάνει λόγο για ένα “εθνικό μητρώο ταραχοποιών” στο οποίο θα μπαίνουν όσοι συμμετέχουν σε επεισόδια και στη συνέχεια θα τους απαγορεύεται η συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Μάλιστα στην τηλεοπτική του συνέντευξή ο πρωθυπουργός, είχε υπενθυμίσει ότι στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο, είχε εφαρμοστεί με επιτυχία στα γήπεδα, όταν απαγορεύτηκε η είσοδος στους χούλιγκαν.

Άλλο μέτρο του ίδιου νομοσχεδίου – που ξεκίνησε να συζητιέται εχθές στην Εθνοσυνέλευση – είναι η “ποινικοποίηση” της κουκούλας στους διαδηλωτές, κάτι που σήμερα θεωρείται απλώς πταίσμα.

Αντιδράσεις και από το κόμμα του Μακρόν

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, αλλά διχάζει, όπως φαίνεται και την συμπολίτευση. Αρκετοί βουλευτές της “Δημοκρατίας Μπροστά” εξέφρασαν χθες τις αμφιβολίες τους για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως εξηγούν, αυστηροποιεί τις ποινές αλλά επηρεάζει και περιορίζει συγχρόνως και το δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε χθες το βράδυ στην Εθνοσυνέλευση με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ να δηλώνει ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο εναντίον των κίτρινων γιλέκων, αλλά εναντίον των ταραχοποιών που δεν ακούν παρά την δίψα τους για το χάος.

Το νομοσχέδιο περιέχει πάνω από 200 τροπολογίες και η τελική του ψήφιση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατέθεσε εχθές αίτημα να ακυρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που “απειλεί την δημοκρατία”, όπως σημείωσε, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα