back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικό θέμα στον διεθνή τύπο είναι η ψηφοφορίες των τροπολογιών επί του σχεδίου αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit)

ΒΒC Brexit: H Tερέζα Μέι έτοιμη για επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαϊους ηγέτες.

The Guardian: Η Μέι πηγαίνει πίσω στις Βρυξέλλες αλλά η ΕΕ λέει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Τώρα δεν είναι το Λονδίνο, αλλά οι Βρυξέλλες είναι υπό πίεση, γράφει στο κύριο άρθρο της η Γερμανική dieWelt σήμερα.

FAZ: Έξοδος τσίρκο χωρίς τέλος

Η συναίνεση δεν είναι αποκλειστικότητα Βρετανίας-Βόρειας Ιρλανδίας. Η ΕΕ, η οποία επιθυμεί να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει επίσης να συμφωνήσει. Απαιτείται διπλωματική δημιουργικότητα. Ένα σχόλιο.
Τώρα, μετά την ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, η έγκριση του backstop για τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας-Ιρλανδίας, εξαρτάται από τις επαναδιαπραγματεύσεις Η στάση άρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των 27 της ΕΕ δεν έχει επιλυθεί. Αντίθετα μπορεί να έχει σκληρύνει ακόμη περισσότερο.
Η Tερέζα Μέι είναι ” εγκλωβισμένη σε μια πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες” μετά την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων να ξαναγράψει τη δική της συμφωνία για το Brexit, μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο στο Westminster που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Ευρωσκεπτικιστές, γράφουν οι Financial Times.
H πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται για τη Βρετανία» αλλά, ενώ η πρόταση για άνοιγμα των διαπραγματεύσεων απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες, όπου η ΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να ξανανοίξει.
Η Theresa May έλαβε χθες το βράδυ προθεσμία δύο εβδομάδων για να επαναδιαπραγματευτεί το Brexit και υποσχέθηκε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει αλλαγές στο δίχτυ ασφαλείας των ιρλανδικών συνόρων.
Με μόλις 59 ημέρες μέχρι την ημέρα εξόδου, οι βουλευτές ψήφισαν αυστηρά μια τροπολογία που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση και κατατέθηκε από τον βουλευτή των Torries Graham Brady, το οποίο υπόσχεται να να αντικαταστήσει το ιρλανδικό backstop με “εναλλακτικές ρυθμίσεις”.
Ωστόσο, μέσα σε λίγα λεπτά από το αποτέλεσμα της Βουλής των Κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία για τη συμφωνία.
“Η συμφωνία απόσυρσης είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε εκπρόσωπος του Tusk. “Το backstop αποτελεί μέρος της συμφωνίας απόσυρσης και η συμφωνία απόσυρσης δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση”.
Ο Leo Varadkar, ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να “συγκρατήσει τα νεύρα μας”.
Σε μια δραματική μέρα στο Westminster, η Βουλή των Κοινοτήτων υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα υποστήριζε την κυβέρνηση αν ακολουθούσε μια μη-συμφωνία no deal Brexit, υπονομεύοντας ένα απο τα βασικα διαπραγματευτικά όπλα της Πρωθυπουργού.
Ωστόσο, ο Μέι είπε: “Είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει μια διαδρομή που μπορεί να εξασφαλίσει μια ουσιαστική και βιώσιμη πλειοψηφία στη Βουλή για έξοδο από την ΕΕ, με μια συμφωνία”.
H Tερέζα Μέι έλαβε, όπως επιθυμούσε, την εντολή της Βουλής των Κοινοτήτων να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του διαζυγίου με τους 27 της κοινότητας. Η πρώτη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ένα ηχηρό «όχι». Με τις Βρυξέλλες να εμφανίζονται αντίθετες στην όποια αλλαγή στο νομικό κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης και τη βρετανική Βουλή να έχει επίσης στηρίξει τροπολογία, που αποσύρει το no deal από το τραπέζι, το σενάριο μίας αναβολής του Brexit κερδίζει έδαφος.
Χθες ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναβολή, καθώς όπως είπε θα είναι αδύνατο να βρεθεί εγκαίρως λύση για την ομαλή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Η υπαναχώρηση της Τερέζα Μέι από την συμφωνία και η αντίδραση των Ευρωπαίων σε αυτήν αποκαλύπτει ότι θα χρειαστεί πράγματι περισσότερος χρόνος, εάν οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν μία άτακτη έξοδο.
«Η απαίτηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι να υπάρξουν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο backstop, μια διευθέτηση που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης για τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας ισοδυναμεί με την αθέτηση των δεσμεύσεων του Λονδίνου» τόνισε η Ιρλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χέλεν Μακέντι. Χαρακτήρισε δε εξοργιστική την τακτική της Μέι, η οποία είναι προφανές ότι έκανε στροφή, σε μία προσπάθεια να σώσει την ενότητα του κόμματός της.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί νωρίτερα οι δηλώσεις του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Γάλλου προέδρου. Ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κοινότητας ότι η υφιστάμενη συμφωνία είναι όχι απλά η καλύτερη, αλλά και η μόνη δυνατή.

Μακρόν:
Να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του κάλεσε το Λονδίνο από τη Λευκωσία ο Εμανουέλ Μακρόν.
Το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό να διαφοροποιηθεί από την γραμμή της Ε.Ε.

Η Γαλλία απορρίπτει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit και προτρέπει την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει αξιόπιστες προτάσεις, ανακοίνωσε το Ελιζέ μετά την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων χθες Τρίτη ενός ψηφίσματος που δίνει εντολή στην Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αλλαγή ενός στοιχείου-κλειδιού της συνομολογημένης διευθέτησης.
«Η συμφωνία αποχώρησης και το backstop υιοθετήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και τους 27 από κοινού τον Νοέμβριο. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση» διεμήνυσε σε ανακοίνωσή της και η γαλλική προεδρία. Το Παρίσι σημείωσε πάντως πως εάν η Βρετανία θέλει να αρχίσει μία νέα διαδικασία, όπως για παράδειγμα εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα, που θα ορίσει η ίδια, μπορεί βεβαίως να το κάνει. Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της θα εντείνει τις προετοιμασίες για ένα ένα άτακτο Brexit.

Χτες βράδυ στις 11 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των 7 τροπολογιών στη συμφωνία του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η Τερέζα Μέι, κλείνοντας τη συνεδρίαση τόνισε ότι θα λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών και ειδικότερα των δύο τροπολογιών που υπερψηφίστηκαν και θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες να επαναδιαπραγματευτεί μία καλύτερη συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει αλλαγές στο θέμα του backstop των Ιρλανδικών συνόρων. Επίσης τόνισε ότι θα επισημάνει στους 27 της ΕΕ ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν επιθυμεί η Βρετανία να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. «Θα φύγουμε και θα φύγουμε με συμφωνία», διαμήνυσε η Μέι.
Στη χθεσινή ψηφοφορία που διήρκησε σχεδόν 2 ώρες, υπερψηφίστηκαν 2 τροπολογίες και καταψηφίστηκαν 5.
Η τροπολογία που δεν ήθελε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός υπέρ της απόρριψης, επί της αρχής, ενός Brexit χωρίς Συμφωνία, πέρασε με 318 ψήφους, έναντι 310. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία των Τόρις, για το ακανθώδες θέμα του ιρλανδικού backstop, αυτή υπερψηφίστηκε με 317 ψήφους υπέρ, έναντι 301 κατά.
Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Η πρώτη τροπολογία του Εργατικού Τζέρεμι Κόρμπιν καταψηφίστηκε με 327 ψήφους κατά και 296 υπέρ.
H δεύτερη τροπολογία που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του σκωτσέζικου SNP, Ίαν Μπλάκφορντ με την οποία ζητούσε επέκταση του Άρθρου 50, καταψηφίστηκε με 327 κατά και 39 υπέρ.
Παράλληλα, με 321 ψήφους κατά και 301 υπέρ καταψηφίστηκε και η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Οι βουλευτές απέρριψαν και την τέταρτη τροπολογία του Κούπερ, η οποία έδινε τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να μπλοκάρει, μέσω ψηφοφορίας, ένα no deal Brexit, με 321 ψήφους έναντι 298.
Σε ό,τι αφορά την πέμπτη τροπολογία, η Βουλή των Κοινοτήτων την απέρριψε. Η τροπολογία J καλούσε την κυβέρνηση της Μέι να ζητήσει παράταση του Άρθρου 50 αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Η μη δεσμευτική πρόταση για την αναβολή του Brexit, την οποία είχε υποβάλει η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους κατά και 290 υπέρ.
Στην πρώτη «ήττα» της βραδιάς για την Τερέζα Μέι, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόρριψης, επί της αρχής, ενός Brexit χωρίς Συμφωνία με 318 ψήφους, έναντι 310. Η τροπολογία «Σπέλμαν» ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ «χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση». Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.
Τέλος η τροπολογία του «Γκράχαμ Μπράντι» η οποία προβλέπει την αντικατάσταση του «backstop» με «εναλλακτικές ρυθμίσεις για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου», υπερψηφίστηκε με 317 ψήφους υπέρ, έναντι 301 κατά.

ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ -Γαλλία
Κεντρικό θέμα στην εφημερίδα Le Figaro είναι ο νέος “τρομο-νόμος” που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων και που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένα μητρώο ταραχοποιών αλλά και την ποινικοποίηση της κουκούλας στους διαδηλωτές. Το νομοσχέδιο περιέχει πάνω από 200 τροπολογίες και η τελική του ψήφιση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως περιγράφει αναλυτικά η εφημερίδα Le Monde, κατέθεσε εχθές αίτημα να ακυρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που “απειλεί την δημοκρατία”, όπως σημείωσε, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.


Γερμανικός Τύπος για έκδοση κρατικού ομολόγου Ελλάδας
«Προσφορές συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ διατέθηκαν σήμερα για την πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου της Ελλάδας από το 2014» γράφει η γερμανική FAZ, τονίζοντας ότι με το πενταετές ομόλογο εξασφαλίστηκαν 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,6%.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε το αποτέλεσμα λέγοντας ότι η έκδοση του πενταετούς ομολόγου «έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία» τονίζει η FAZ.
«Αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο στέφεται με πλήρη επιτυχία»
«Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογα στην αγορά για πρώτη φορά από το τέλος του προγράμματος βοήθειας» γράφει η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι «η ζήτηση ήταν απροσδόκητα μεγάλη». «Αυτό που έμοιαζε πριν από λίγες ημέρες ακατόρθωτο εγχείρημα στέφεται με πλήρη επιτυχία. Στη δημοπρασία του πενταετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, οι επενδυτές κυριολεκτικά έσπευσαν να τα αποκτήσουν».
«Η ζήτηση ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη φτάνοντας περίπου τα δέκα δισεκατομμύρια» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Εκδότριες τράπεζες ήταν η Merrill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η JP Morgan, η Morgan Stanley και η Société Générale CIB.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι ήταν λογικό ο υπουργός Οικονομικών να αντλήσει νέα χρήματα. «Μπορεί να εξαργυρώσει πρόωρα τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι Έλληνες οφείλουν το ΔΝΤ περίπου 9,7 δισ. ευρώ. Για τα εν λόγω δάνεια, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν κανονικά μέχρι το 2024, το Ταμείο χρεώνει την Ελλάδα επιτόκιο έως 5%.
Η έκδοση ήταν ένα σημαντικό τεστ για την Ελλάδα. Η Αθήνα μετά από 8,5 χρόνια κατά τα οποία εξηρτάτο από τα δάνεια εγκατέλειψε στα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους την ομπρέλα προστασίας του ευρώ. Χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, η χώρα θα χρηματοδοτείται βέβαια επαρκώς για περισσότερα από δύο χρόνια και σήμερα δεν χρειάζεται αυτήν την στιγμή φρέσκο χρήμα. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα θέλει να διερευνήσει την αγορά με μικρότερες εκδόσεις και να αποκτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

 

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα