back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Anti-trafficking πολιτική από τον δήμο Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Ο πρώτος δήμος της χώρας που επιχειρεί να θωρακίσει τις προμήθειες του από την σύγχρονη δουλεία.

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες και δομές του δεν θα αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες που παράγονται από θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Πρόκειται για μια προσομοίωση του πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το τμήμα προμηθειών του δήμου Αθηναίων έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή η εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα προέρχεται από ανθρώπινη εκμετάλλευση, καταναγκαστική, αδήλωτη ή παιδική εργασία. Στη συνέχεια τα συμπεράσματα, που θα προκύψουν από αυτήν την προσομοίωση, ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων θα επιχειρήσει να τα εντάξει στην Εθνική Νομοθεσία. Η τεχνογνωσία που θα κατακτηθεί θα αποτελέσει το παράδειγμα και σε άλλες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

«Είναι μία ευκαιρία για τον δήμο Αθηναίων αλλά και για άλλους δημόσιους φορείς, που διαχειρίζονται χρήματα να ασκήσουν μέσω της μόχλευσης αυτών των ποσών κοινωνική πολιτική και ακτιβισμό. Εν προκειμένω για την καταπολέμηση του trafficking» αναφέρει στον Αθήνα 9.84 ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης. «Η μόχλευση δημόσιου χρήματος για κοινωνικούς σκοπούς είναι μια διαδεδομένη μέθοδος στη Ευρώπη. Στην Ελλάδα γίνεται για πρώτη φορά Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό. Θα δούμε πως θα διαμορφωθεί. Δεν θα είναι εύκολο στην πράξη καθώς οι διαδικασίες προμηθειών είτε για υλικά αγαθά είτε για υπηρεσίες είναι δύσκολες και πολύπλοκες στη χώρα μας. Θα μπουν όρια στους προμηθευτές του δήμου» εξηγεί ο κ. Παπαγιαννάκης, «τα οποία θα αφορούν στην τήρηση των αρχών του anti-trafficking, της αδήλωτης εργασίας, εκμετάλλευσης κλπ. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης να θέτεις επιπλέον όρους δεν είναι εύκολο ωστόσο θα προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στα δεδομένα της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό δημόσιοι φορείς να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες τους για να ασκούν κοινωνική πολιτική. Υπάρχει η πολιτική βούληση. Δεν θα γίνει αύριο όμως πιστεύω πως είναι εφικτό».

Ο σχεδιασμός

Στη δημιουργία του πιλοτικού προγράμματος θα συμβάλουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως εμπειρογνώμονες σε θέματα προμηθειών, προμηθευτές και αστυνομικές αρχές. Θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως μηχανισμούς καταγγελιών, εκπαίδευση επαγγελματιών, χαρτογράφηση προμηθευτών, αξιολόγηση και διαχείριση επικινδυνότητας. Η πιλοτική μελέτη θα υποστηριχθεί από το γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Στον σχεδιασμό του προγράμματος  συμβάλει η Φιόρη Ζαφειροπούλου από την ομάδα του Fashion Revolution Greece, η οποία ίδρυσε και διευθύνει το εργοστάσιο μόδας Soffa.

Το Soffa συνεργάζεται με άνεργους σχεδιαστές και απασχολεί πρόσφυγες και πρώην θύματα human trafficking, παράγοντας προϊόντα μόδας από 100% βιώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως εταιρικά δώρα και επαγγελματικές στολές.

«Η μικρή πριγκίπισσα των εργοστασίων». Έργο της Αγγελικής Μπάρα. Η εγκατάσταση πραγματεύεται αλληγορικά το φαινόμενο του child trafficking και συγκεκριμένα τον συναισθηματικό κόσμο ενός κοριτσιού που έχει πέσει θύμα trafficking και εξαναγκάζεται να εργάζεται σε εργοστάσια παραγωγής ρούχων.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

Σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ως μοντέρνοι σκλάβοι, ως θύματα human trafficking. Από αυτούς, 1 στα 4 είναι παιδιά (Global Slavery Index, 2018).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (2018), «το Εμπόριο Ανθρώπων είναι ένα ειδεχθές έγκλημα που παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Στο human trafficking περιλαμβάνεται:

Το καθεστώς εξαναγκαστικής πορνείας ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η αναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής επαιτείας, της δουλείας ή παρόμοιων με αυτήν πρακτικών, η διακίνηση και οι εξαναγκαστικοί γάμοι παιδιών, αλλά και η αφαίρεση οργάνων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα