back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΝΔ: Μήνυμα εκλογικής ετοιμότητας, εσωκομματικός ανασχηματισμός αλλά και κρίση στις σχέσεις με το Ποτάμι

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα ετοιμότητας για τις εκλογές που η ίδια ζητά να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν, επιδιώκει να στείλει η ΝΔ μέσα από τις εσωκομματικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν χθες με την ανακοίνωση των περιφερειών που θα πολιτευτούν οι εν ενεργεία βουλευτές της πρώην Β’ Αθήνας, του Υπ. Αττικής, του ψηφοδελτίου Επικρατείας και εκείνοι που προσχώρησαν στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και στελέχη που είχαν θέσεις ευθύνης στον κεντρικό οργανωτικό σχήμα της Ν.Δ.

Σειρά έχουν οι ανακοινώσεις, σήμερα, των νέων γραμματειών όπου η Πειραιώς προαναγγέλλει ανανέωση του σχήματος σε ποσοστό 73% και μέσο όρο ηλικίας 42 έτη για τα στελέχη που θα συμμετέχουν.
Η ΝΔ επιδιώκει να αντιπαραβάλει αυτή την εικόνα με εκείνη μίας «κυβέρνησης-κουρελού»- όπως εξακολουθεί
να την χαρακτηρίζει – υποστηρίζοντας ότι «προσπαθεί να επιβιώσει με υλικά και μεθόδους του παρελθόντος».
Η πρόσφατη κυβερνητική εικόνα στη Βουλή κάνει μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά ευθέως για «κυβέρνηση μειοψηφίας που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μακροημερεύσει».
Στην Πειραιώς υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας εξαρτάται επί της ουσίας από τις διαθέσεις του κ. Καμμένου ή οποιουδήποτε κόμματος της αντιπολίτευσης, αφού- όπως λένε χαρακτηριστικά -«αν κάποιο αντιπολιτευόμενο κόμμα δεν συναινεί κάθε μέρα στη Βουλή η χώρα θα παραμένει ακυβέρνητη».
Αν και θεωρεί πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή η ΝΔ της καταλογίζει πάντως ότι συνεχίζει ακόμη και τώρα την «κομματικοποίηση του κράτους» μέσω της συνεχούς δημιουργίας, από την αρχή της διακυβέρνησής της,
νέων κρατικών δομών. Με αφορμή τη νέα Ειδική Γραμματεία που συστήνει η κ. Ξενογιαννακοπούλου, στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι με αυτήν ο αριθμός των νέων θέσεων Γραμματέων «με τις οποίες έχει επιβαρύνει τη Δημόσια Διοίκηση η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 φτάνει αισίως τις 32» και «το κόστος μόνο της μισθοδοσίας των 32 αυτών νέων θέσεων Γραμματέων ξεπερνά το 1,6 εκατομμύριο ευρώ».

Στο μεταξύ οι παρενέργειες της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία παραμένει σταθερά στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης,, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι αγγίζουν και την ίδια τη ΝΔ, παρά τη συντεταγμένη
παρουσία που είχε στη Βουλή. Ενδεικτική αυτού ήταν και η σύντομη… κόντρα που είχαν μέσω twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας και ο γραμματέας της ΠΕ, Λευτέρης Αυγενάκης. Μιλώντας χθες στον Αθήνα 9.84 ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα ανάμεσα στον ίδιο και τον Νίκο Δένδια και ότι η ΝΔ είναι συσπειρωμέννη και απολύτως στοιχισμένη πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σε απόλυτη δοκιμασία βρίσκονται την ίδια ώρα οι σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Ποτάμι για το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγονταν ακόμη και σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας, προοπτική
που έχει υποστηριχθεί μάλιστα κατά καιρούς και και δημόσια από αρκετά γαλάζια στελέχη.
Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που η παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπροέδρου της
ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για τις μεταρρυθμίσεις είχε γίνει σημείο συνάντησης και για τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Σταύρο Θεοδωράκη εν μέσω μάλιστα και τότε σεναρίων ενδεχόμενης συνεργασίας δύο κομμάτων τα οποία “γειτνιάζουν” , όπως είχε πει λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης από το βήμα του Συνεδρίου του Ποταμιού.
Με αφορμή εκείνα τα σενάρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει ότι «το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα με το οποίο ως προς το μεταρρυθμιστικό μας στίγμα συμφωνούμε σε πολλά., δεν μπαίνουμε όμως, σε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή, για να πετύχουμε κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα». «Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν στη ΝΔ», είχε τονίσει χαρακτηριστικά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας από την πλευρά του με χιούμορ κάποια πρωτοσέλιδα εκείνων των ημερών, έλεγε πως «αν δεν ήξερα ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ένα λαμπρό μέλλον στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα του πρότεινα να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού».

Αν πάμε πιο πίσω θα θυμηθούμε τον τον κ. Μητσοτάκη να δίνει το παρών στο προηγούμενο συνέδριο
του Ποταμιού και τον Στ. Θεοδωράκη στο συνέδριο της ΝΔ, ενώ ακόμη και προσχωρήσεις προερχόμενων από το Ποτάμι βουλευτών στη ΝΔ , όπως ο Ι. Φωτήλας και η Κ. Μάρκου, δεν είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις των δύο κομμάτων οι ηγεσίες των οποίων συχνά έλεγαν ότι παρά τις σημαντικές διαφορές των δύο κομμάτων, τα «ενώνουν» οι μεταρρυθμίσεις και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.
Τα απομακρύνει ωστόσο η συμφωνία των Πρεσπών και οι δύο βουλευτές του Ποταμιού που ανεξαρτητοποιήθηκαν
πρόσφατα με συνέπεια να μην διαθέτει πλέον ΚΟ το Ποτάμι. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που υποδεικνύεται από το Ποτάμι ως ένα από τα γαλάζια στελέχη που «εμφανίζεται από τους κυρίους Αμυρά και Ψαριανό ότι ήταν σε επαφή μαζί τους», απαντά με αιχμές για «συνδιαλλαγή» του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ακόμη και ο Κωστής Χατζηδάκης δέχεται αυστηρή κριτική από τον Στ. Θεοδωράκη επειδή «βγήκε αμέσως μετάτην ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών του Ποταμιού να τους δώσει θέσεις στη ΝΔ».
Η ίδια η Πειραιώς δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής επίσημα στις καταγγελίες του Ποταμιού οι οποίες κορυφώθηκαν όταν η Σεβαστουπόλεως θέλησε να απαντήσει στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη ο
οποίος είχε ζητήσει από το Ποτάμι να δώσει αποδείξεις ότι οι κύριοι Αμυράς και Ψαριανός «ανεξαρτητοποιήθηκαν κατ’ εντολήν της ΝΔ».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα