back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα ευρωπαϊκά σύννεφα οικονομικής επιβράδυνσης απειλή για την ελληνική οικονομία

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που η ελληνική οικονομία επιχειρεί να ανακάμψει τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης δημιουργούν ανησυχία για το επόμενο διάστημα καθώς περιγράφουν προοπτική επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μετά από τη διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται πως η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει δυσχέρειες γεγονός που αποτυπώνεται στους δείκτες οικονομικού κλίματος. Την ίδια στιγμή η κορυφαία ευρωπαϊκή οικονομία, η Γερμανική, βρίσκεται στα όρια της τεχνικής ύφεσης, ενώ Γαλλία και Ιταλία βαλτώνουν στη στασιμότητα ενώ παράλληλα τεράστιες αβεβαιότητες δημιουργούν για τη Μεγάλη Βρετανία οι εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί συνεχώς επί 13 συνεχόμενους μήνες, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2017. Η πτώση αυτή επιταχύνεται τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποτελεί επιβεβαίωση ότι η οικονομία των χωρών της Ευρωζώνης βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία καταγράφει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά 9 μήνες ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρέθηκε κάτω από τις 100 επηρεαζόμενος καταλυτικά από την πτώση των προσδοκιών για τον κλάδο των υπηρεσιών κατά 13 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά η αύξηση των δεικτών οικονομικού κλίματος στο λιανικό εμπόριο κατά 4,6 μονάδες, στα νοικοκυριά καταναλωτές κατά 2,7 μονάδες, στις κατασκευές κατά 1,8 μονάδες και στη βιομηχανία κατά 0,4 μονάδες διατηρεί ψήγματα αισιοδοξίας. Υπό αυτές τις συνθήκες καλύτερη εικόνα αναμένεται να υπάρξει το Φεβρουάριο καθώς αν ο δείκτης οικονομικού κλίματος διατηρηθεί κατά από τις 100 μονάδες θα σημάνουν καμπανάκια κινδύνου για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης για το 2019.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα