back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ζ. Ζάεφ: «Κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί την εθνική μας ταυτότητα ως Μακεδόνες»

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα αποδέχθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό ότι είμαι Μακεδόνας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη του στον σταθμό Η1.

«Κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί την εθνική μας ταυτότητα ως Μακεδόνες, που μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα που παραμένει κομμάτι της παράδοσης και ιστορίας μας» προσέθεσε.

«Έχουμε πλέον μια χώρα που κανείς δεν αμφισβητεί αυτό για το οποίο πάλεψαν οι πρόγονοί μας» είπε ο κ Ζάεφ, ενώ επεσήμανε πως η επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πολιτικούς των δύο χωρών, που ωστόσο είχαν τη στήριξη και των ΗΠΑ και χωρών της Ε.Ε.

Επίσης ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα του θα μπορεί να μετάσχει σε συμβούλια του ΝΑΤΟ, από τα τέλη Φεβρουαρίου καθώς ξεκινά η επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης και πως έως τις αρχές του νέου έτους, η ΠΓΔΜ θα γίνει πλήρες μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Σχολιάζοντας την αρνητική στάση της Ρωσίας ο κ. Ζάεφ είπε πως αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ σημείωσε πως ενώ αντιλαμβάνεται τις θέσεις της Μόσχας υπενθυμίζει ότι το 80% των πολιτών της ΠΓΔΜ τάσσονται υπέρ της ένταξης στη βορειοατλαντική συμμαχία. Εκτίμησε δε πως η Ρωσία δεν θα «μπλοκάρει» τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε επίσης ότι δεν περίμενε ότι θα προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης, αλλά πως αυτό αποτελεί αναγνώριση της χώρας του.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα