back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γολγοθάς για τους γονείς παιδιών που χρειάζονται ειδικές θεραπείες – Μείωση παροχών του ΕΟΠΥΥ

Διαβάστε επίσης

Ταλαιπωρία για τους γονείς παιδιών και εφήβων που χρειάζονται ειδικές θεραπείες καθώς από σήμερα εφαρμόζονται οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις οποίες μειώνονται οι θεραπείες που αποζημιώνει ο Οργανισμός, ενώ προβλέπεται η έκδοση νέων γνωματεύσεων κάθε 4 μήνες ακόμα και για δικαιούχους που η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη.

Από σήμερα, οι γνωματεύσεις για μια σειρά από ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων όπως λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, κ.λπ., θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας στο σύστημα e-ΔΑΠΥ.

Ωστόσο, η πλατφόρμα εμφανίζει ακόμα κάποια τεχνικά προβλήματα και γι αυτό το λόγο οι γιατροί που δεν μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα θα πρέπει να «κατεβάζουν» το «Πρότυπο Ιατρικής Γνωμάτευσης Ειδικών Θεραπειών» και να το συμπληρώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή χειρόγραφα ώστε να δρομολογείται η αποζημίωση των θεραπειών.

Τα προβλήματα όμως εντοπίζονται περισσότερο στη μείωση των αντίστοιχων κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ και στην αύξηση της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας που περιμένει γονείς και παιδιά καθώς θα πρέπει να προσκομίσουν νέα γνωμάτευση για το υπάρχον πρόβλημα υγείας.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναεώνουν τη γνωμάτευση αυτή κάθε 4 μήνες, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την ζωή των παιδιών με μη αναστρέψιμη κατάσταση υγείας.

Όπως έχει καταγγείλει η Παρέμβαση για την Ειδική Αγωγή – Ομάδα Γονέων με Παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής «από τα 105 εκατ. που διατέθηκαν το 2015 (τελευταία καταγεγραμμένα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ) για το 2019 εγκρίνονται μόνο 65 εκατ. Αυθαίρετη μείωση δηλαδή 40% χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση να το αιτιολογήσει. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στον κλειστό προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή. Το κονδύλι θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι οι ανάγκες να καλύπτονται από τα τυχόν ποσά που έχουν προϋπολογιστεί».

Επίσης τονίζει ότι «στον νέο Ενιαίο Κανονιμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ μειώνονται θεραπείες τόσο στο πλήθος τους όσο και στο είδος τους. Ζητείται μάλιστα ανανέωση της κάθε γνωμάτευσης σε κάποιες περιπτώσεις κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες διαγνώσεις είναι υπό διερεύνηση. Επιπλέον αυξάνεται η γραφειοκρατία και φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό ότι κάποιες παθήσεις είναι μη αναστρέψιμες και είναι άσκοπη η ταλαιπωρία των παιδιών κάθε 4 μήνες. Σε αυτό ας συνυπολογίσουμε και το επιπλέον κόστος μιας και είναι γνωστό σε όλους ότι πολλές γνωματεύσεις λαμβάνονται από ιδιωτικά ιατρεία, γιατρών δημοσίων νοσοκομείων και φορέων λόγω μεγάλης αναμονής. Οι γονείς από την 1η Φεβρουαρίου θα μπουν σε νέα περιπέτεια προσκόμισης νεας γνωμάτευσης».

Τέλος σχετικά με το θέμα των voucher, η Ομάδα Παρέμβασης αναφέρει ότι είναι σε διαδικασία εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου προσέφυγαν οι θεραπευτές.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα