back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις σχετικά με την συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα είναι ένα από τα θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Βενεζουέλα:

“Ναι μπορεί! (Si, se puede) το μήνυμα των διαδηλωτών στη συγκέντρωση του Γκουαϊδό” αναφέρει ο Guardian. Οι πολιτικές προσπάθειες να εκδιωχθεί ο Νικολά Μαδούρο από την εξουσία ενισχύθηκαν μέσω του “αγώνα του για την ελευθερία” εν μέσω πληροφοριών πως ειδικές δυνάμεις της Βενεζουέλας επισκέφθηκαν το σπίτι του, στο Καράκας. Απευθυνόμενος σε ένα κατάμεστο θέατρο στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας χθες το μεσημέρι, ο Χουάν Γκουαϊδό είπε πως η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να φέρει νέα εποχή σταθερότητας και ευημερίας στη χώρα και να δώσει τέλος στην “τραγωδία” της Βενεζουέλας. Ο 35χρόνος πρώην επικεφαλής της φοιτητικές νεολαίας – βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής θύελλας μετά την αυτοανακήρυξη του ως μεταβατικού προέδρου την περασμένη εβδομάδα – ζήτησε νέες διαδηλώσεις για το Σάββατο σε μια προσπάθεια εν μέσω της αυξανόμενης πίεση εναντίον του καθεστώτος του Μαδούρο. “Η δικτατορία πιστεύει ότι μπορεί μας φοβίσει” είπε ο Γκουαϊδό στην εκδήλωση ανακοινώνοντας την ίδια ώρα πως δυνάμειας ασφαλείας είχαν επισκεφθεί το σπίτι του και ενώ εκεί βρισκόταν η κόρη του μόλις λίγων μηνών και η μητέρα του. Ο Γκουαϊδό επέμεινε πως οι πολίτες της Βενεζουέλας δεν θα υποκύψουν στους εκφοβισμούς καθώς έχουν ήδη κουραστεί από την εκτεταμένη κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα υπό τον Μαδούρο. Το σύνθημα από το πλήθος ήταν “ναι, μπορεί” αντιγράφοντας το αντίστοιχο του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

“Ο Γκουαϊδό ειπε πως η οικογένειά του απειλήθηκε” αναφέρει το BBC. Ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε χθες ότι η οικογένειά του απειλήθηκε εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στη χώρα του. Απευθυνόμενος στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας δήλωσε ότι η αστυνομία επισκέφθηκε το σπίτι του αναζητώντας τη γυναίκα του. Ο κ Γκουαϊντό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος πριν απο λίγες μέρες, κινηση που στηρίχθηκε άμεσα από τις ΗΠΑ αλλά και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Ρωσία και η Κίνα στηρίζει τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο.
Στο μεταξύ, κλιμακώνει τον οικονομικό πόλεμο κατά του Μαδούρο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας τους χρηματομεσίτες (traders) να μη συναλλάσσονται σε χρυσό ή πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε με ψήφισμά του χθες τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, καλώντας όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να κάνουν το ίδιο. O σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ Τζον Μπόλτον έγραψε στο Twitter ότι οι χρηματομεσίτες δεν θα πρέπει να συναλλάσσονται με χρυσό, πετρέλαιο ή άλλα εμπορεύματα τα «οποία έχουν κλαπεί» από τον λαό της Βενεζουέλας, με την αντιπολίτευση να εκφράζει ανησυχίες ότι η κυβέρνηση Μαδούρο διώχνει τα αποθεματικά χρυσού στο εξωτερικό.

Η άφιξη τη Δευτέρα στο Καράκας ενός Boeing 777 από τη Μόσχα έδωσε τροφή για εικασίες ότι η κυβέρνηση Μαδούρο ετοιμάζεται να μεταφέρει αποθέματα χρυσού εκτός της χώρας, μετά τη μεταφορά πέρυσι χρυσού αξίας 900 εκατ. δολαρίων στην Τουρκία, στα πλαίσια της προσπάθειας για ενίσχυση της ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ανήκε στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Nordwind. Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιολίνα χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι χρυσός από τη Βενεζουέλα μεταφέρεται μέσω επιβατηγού αεροσκάφους στη Ρωσία. Επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στη Βενεζουέλα.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα El Pais, ο Γκουαϊδό απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, λέγοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών του επιθυμεί την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο. «Στη Βενεζουέλα κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου δεν υφίσταται, αντίθετα απ’ ό,τι ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ή έχουν αφεθεί να πιστεύουν. Γιατί; Επειδή το 90% του πληθυσμού θέλει αλλαγή» υποστήριξε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε χθες σε αναγνώριση του αυτοανακηρυχθέντος προσωρινού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές. Κατά ψήφισαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν απών από τη συνεδρίαση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει κοινή γραμμή της ΕΕ για τη Βενεζουέλα. «Αυτή τη στιγμή, γενναίοι άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους εκεί για να ταχθούν υπέρ της δημοκρατίας κι εναντίον της καταπίεσης στη χώρα τους», δήλωσε ο Μάας (SPD) στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στη Ρουμανία. Για τον λόγο αυτό επαφίεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ενιαία στάση όσον αφορά το εάν θα αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον πρόεδρο της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό, συμπλήρωσε ο Μάας. Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν δώσει στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προθεσμία ως μεθαύριο Κυριακή να προκηρύξει νέες γενικές — προεδρικές και βουλευτικές — εκλογές. Ωστόσο, ο στόχος είναι η απόφαση αυτή να ληφθεί ομόφωνα από την ΕΕ. Όμως ορισμένες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Ελλάδας, αρνούνται ως τώρα να συναινέσουν, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Στη Βρετανία:

“Μια στις τρεις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να φύγει από τη χώρα στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία” αναφέρει ο Guardian. Σχεδόν μια στις τρεις βρετανικές εταιρείες σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό ή προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα “σκληρό” Brexit, σύμφωνα με μια ισχυρή ομάδα λόμπι. Το Ινστιτούτο Διευθυντών (IoD) προειδοποίησε ότι το 29% των εταιρειών σε δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 1,200 μέλη εκτιμά ότι το Brexit προκαλεί έναν σημαντικό κίνδυνο για τη λειτουργία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και είτε θα μετακομίσουν ένα μεγάλος μέρος των επιχειρήσεων στο εξωτερικό ή το έχουν ήδη κάνει. Πάνω από μια στις 10 εταιρείες έχει ξεκινήσει λειτουργία εκτός Ηνωμένου Βασιλείου καθώς αυξάνεται η προοπτική εξόδου της χώρας από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία. Αρκετές εταιρείες σκέφτονται να ανοίξουν γραφεία εντός Ε.Ε σύμφωνα με το εν λόγω Ινστιτούτο, που εκπροσωπεί 30.000 συνολικά επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ η λίστα των υπουργών που πλέον εκτιμούν ότι θα καθυστερήσει η ημερομηνία εξόδου απο την Ε.Ε ολοένα αυξάνεται σύμφωνα με την Daily Telegraph. Σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι τα μέλη του υπουργικού εκτιμούν πως το Άρθρο 50 – που ορίζει τη διαδικασία εξόδου στα δύο χρόνια – θα επεκταθεί χρονικά παρά την επιμονή της Τερέζα Μέι ότι η χώρα θα βγει από την Ε.Ε στις 29 Μαρτίου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαχίντ Τζαβίντ έχει εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες με εκείνες του υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ χθες ότι ο χρόνος πλέον εξαντλείται για να περάσει από τη βουλή το νομοσχέδιο.
Την ίδια ώρα, σφοδρή κακοκαιρία “χτυπά” σήμερα τη Μ. Βρετανία. Δεκάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί στο Χίθροου με προορισμό τη Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη και Τορόντο. Σύμφωνα με το BBC το ίδιο ισχύει και για πτήσεις εσωτερικού προς το Εδιμβούργο, Αμπερντίν, Λιντς/ Μπράντφορντ. Εχουν αναπροσαρμοστεί επίσης δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο σε όλη τη χώρα.

Για κακοκαιρία:

Ακραίες καιρικές συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν πλήξει και τις βόρειες πολιτείες στις ΗΠΑ όπου τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έως και χθες, σύμφωνα με το CNN. Οι αρχές ζητούν απο τον κόσμο να παραμένει στα σπίτια του. Δύο άνθρωποι πέθαναν στο Ντιτρόιτ λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών ενώ το ίδιο συνέβη και σε φοιτητή στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Στη δυτική Νέα Υόρκη το χιόνι έφθασε τα 51 εκ, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των εξαιρετικά παγωμένων ανέμων που φθάνουν από την Αρκτική.

Για Ελλάδα:

«Οι μεν μιλούν για το θαύμα της Αθήνας, οι δε για απρόσμενο προεκλογικό επίτευγμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο για να διαπιστώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών», γράφει η Die Welt επιγράφοντας άρθρο της με τον τίτλο «Το ακριβό ελληνικό θαύμα».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «με το πενταετές ομόλογο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,5 δις ευρώ. Αναγκάστηκε να καταβάλλει όμως επιτόκιο 3,6% για να προσελκύσει επενδυτές. Παρόλα αυτά όμως η έκδοση του ομολόγου συνιστά μια ακόμα επιτυχία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη διπλωματική του νίκη στο ονοματολογικό. Στο προοίμιο των εκλογών μπορεί να δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι η χώρα στέκεται και πάλι οικονομικά στα πόδια της. Τα χρήματα που αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να διατεθούν στην αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ ή στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Σε διεθνή σύγκριση το επιτόκιο του 3,6%, που καταβάλλει η Αθήνα, είναι υψηλό. Ακόμα και άλλες χώρες με επίσης υψηλό χρέος πληρώνουν σαφώς χαμηλότερα επιτόκια. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των επενδυτών. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% σε 650 ευρώ το μήνα. Θυμίζουμε ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ είχαν χαρακτηρίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου μισθού, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής».

Στην Ινδία:

“Πρωτοποριακή ταινία για μια λεσβιακή σχέση στο Μπόλιγουντ” αναφέρει ο Guardian. Ένας πατέρας προσπαθεί να παντρέψει την κόρη του με έναν όμορφο νέο. Εκείνη αντιστέκεται επιμένοντας ότι αγαπά κάποιον άλλο. Τραγουδούν, χορεύουν. Θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε ρομαντική ταινία του Μπόλιγουντ. Όμως ο τίτλος είναι ήδη χαρακτηριστικός: “Πώς ένιωσα όταν είδα αυτό το κορίτσι” ( Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga) και πρόκειται για μια πρωτοποριακή ταινία για το ινδικό σινεμά: πρόκειται για το πρώτο μπλοκμπάστερ που αφορά το πώς μια οικογένεια καλείται να διαχειριστεί την αγάπη της κόρης τους για μια άλλη γυναίκα. Η ταινία πρόκειται να κάνει πρεμιέρα σήεμρα και ήδη έχει προετοιμαστεί πολύ προσεχτικά ο τρόπος διαφήμισής της για να αποφευχθεί αυτό που συνέβη το 1996 όταν η παρόμοιου περιεχομένου ταινία “Φωτιά” προκάλεσε επεισόδια ακόμα και εμπρησμούς σε κινηματογράφους από φανατικούς ινδουϊστές. Το γεγονός ότι έχουν αποσιωπηθεί τα βασικά χαρακτηριστικά του σεναρίου εξηγείται από τον στόχο να προβληθεί και σε άλλα μέρη της Ινδίας πέραν των φιλελεύθερων σχετικά πόλεων του Νέου Δελχί και της Βομβάης. Υπήρξαν και στο παρελθόν ταινίες που υπονοούσαν μια ερωτική σχέση ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες αλλά ποτέ δεν έδειχναν κάτι σχετικό.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα