back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βενεζουέλα: οι τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε επίσης

Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει κοινή γραμμή της ΕΕ για τη Βενεζουέλα εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Ο Χάικο Μάας καλεί την ΕΕ σε υιοθέτηση ενιαίας στάσης

“Αυτή τη στιγμή, γενναίοι άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους εκεί για να ταχθούν υπέρ της δημοκρατίας κι εναντίον της καταπίεσης στη χώρα τους”, δήλωσε στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βουκουρέστι, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ενιαία στάση αναφορικά με την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η αναγνώριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του χθες αναγνώρισε ως μόνιμο μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, ζητώντας από την Φεντερικά Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, να τον αναγνωρίσουν και τα κράτη-μέλη “ως τον μοναδικό νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας έως ότου διεξαχθούν νέες ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατία”.

Το “Σχέδιο Χώρα”

Την ίδια ώρα, χθες ο Γκουαϊδό παρουσίασε το πρόγραμμά του για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση με τον τίτλο “Plan Pais” (“Σχέδιο Χώρα”) ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών του.

Η ευχαριστία προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Προτού ξεκινήσει την παρουσίαση, ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την στήριξη. “Ευχαριστώ θερμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ μέρους όλων των πολιτών τη Βενεζουέλας, διότι αναγνώρισε μία δημοκρατική, μία ειρηνική πράξη που σέβεται βαθιά το Σύνταγμά μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η καταγγελία για απόπειρα εκφοβισμού

Παράλληλα, ο Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε απόπειρα εκφοβισμού εναντίον της οικογένειάς του, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν πρόκειται να βάλουν τέλος στον αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία. “Αυτή τη στιγμή οι ειδικές δυνάμεις είναι στο σπίτι μου και αναζητούν την Φαμπιάνα”, είπε, αναφερόμενος στη σύζυγό του, η οποία στεκόταν δίπλα του, και συνέχισε, λέγοντας: “Αυτή τη στιγμή, η δικτατορία πιστεύει ότι μας εκφοβίζει. Είχα αυτές της πληροφορίες προτού έρθω εδώ”, συμπληρώνοντας, εντούτοις: “Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τον χρόνο να προσχωρήσουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχουν το περιθώριο σεβαστούν το Σύνταγμα”, σημειώνοντας ότι το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο είναι υπεύθυνο για τον εκφοβισμό της μόλις 20 μηνών κόρης του, την οποία ο Γκουαϊδό κρατούσε στην αγκαλία του βγαίνοντας μαζί με τη σύζυγό του από τον χώρο διεξαγωγής της παρουσίασης του προγράματός του καταχειροκροτούμενος από το συγκεντωμένο πλήθος.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα