back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δωδέκατη πράξη των “κίτρινων γιλέκων” σήμερα στη Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Στους τραυματίες των προηγούμενων διαδηλώσεων θα είναι αφιερωμένη η σημερινή, δωδέκατη πράξη των “κίτρινων γιλέκων” στο Παρίσι.

Πολλά καλέσματα κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα για την σημερινή διαδήλωση στην γαλλική πρωτεύουσα. Με ονόματα όπως “η αντίσταση” ή “η μεγάλη πορεία για τους τραυματίες”, τα καλέσματα έχουν ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών, κυρίως στο facebook. Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις αναμένονται να πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως στη Λιλ, στο Μπορντό,στη Λυόν και στη Μασσαλία.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η αστυνομία θα έχει ενισχυμένη παρουσία αφού, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι, “περιμένει τα χειρότερα”.

Πορεία για τους τραυματίες

Ο Ερίκ Ντρουέ, ένας εκ των εμπνευστών του κινήματος και θαμώνας των τηλεοπτικών σταθμών, μίλησε για την πρόθεσή του να τιμηθούν οι τραυματίες των προηγούμενων διαδηλώσεων σήμερα στο Παρίσι. “Πάνω από 90 τραυματίες έχουν καταγραφεί από την αρχή των κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων. Πρέπει να τελειώνουμε με την άνιση δύναμη που κατέχει η κυβέρνηση και την χρησιμοποιεί εναντίον μας για να σιωπήσει την διαμαρτυρία”, δήλωσε ο Ντρουέ σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Όπως διευκρινίζεται στο κάλεσμα που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, οι τραυματίες θα βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας και θα τους προστατεύει μία ανθρώπινη αλυσίδα από εθελοντές. Σε μία συμβολική κίνηση, η πρωτοβουλία καλεί τους διαδηλωτές να φορούν γάζες στα μάτια και στα μπράτσα ή ακόμα και λεκιασμένα με κόκκινη μπογιά, στο χρώμα του αίματος, κίτρινα γιλέκα. Μέχρι τώρα, φαίνεται να έχουν απαντήσει θετικά 13 τραυματίες, δηλώνοντας ότι θα συμμετάσχουν στην σημερινή πορεία.

Στο Παρίσι οι επικεφαλής του κινήματος

Η Πρισίλα Λιντοσκί, ο Μαξίμ Νικόλ και ο ίδιος ο Ερίκ Ντρουέ, τρεις από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες των “κίτρινων γιλέκων” από την αρχή των κινητοποιήσεων, θα διαδηλώσουν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, μαζί, στο Παρίσι.

Οι τρεις ενώ βρέθηκαν κοντά τις πρώτες εβδομάδες των διαδηλώσεων, στη συνέχεια διαφώνησαν και συγκρούστηκαν, εκτοξεύοντας δημόσια αρκετές αλληλοκατηγορίες. Σήμερα όμως δηλώνουν συμφιλιωμένοι πια με τον Ντρουέ να υπογραμμίζει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να συνεργαστούν για τον κοινό σκοπό, δηλαδή το κίνημα. “Πρέπει να σταματήσουμε να χωριζόμαστε, απλώς και μόνο επειδή δεν συμφωνούμε ιδεολογικά”, εξηγεί.

Δεύτερη κίτρινη νύχτα

Αν και η πρώτη “κίτρινη νύχτα” το προηγούμενο Σάββατο δεν στέφθηκε με επιτυχία, αφού συγκέντρωσε μόνο κάποιες δεκάδες ανθρώπους στο κέντρο του Παρισιού, σήμερα αναμένεται άλλη μία προσπάθεια στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ. Οι διοργανωτές επιμένουν να ξεκαθαρίζουν ότι είναι αντίθετοι σε κάθε μορφή βίας και ότι η βραδινή συνάντηση θα είναι απλώς μία ευκαιρία για συζήτηση και διάλογο σε σχέση πάντα με τα αιτήματα του κινήματος.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα