back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αλ.Τσίπρας προς Ν.Βούτση: Καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής

Διαβάστε επίσης

Επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση προκειμένου να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, «ούτε κατά ένα σημείο ένα σημείο στίξης».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κλείνοντας την επιστολή αφήνει ένα «παράθυρο», καθώς όπως γράφει: «Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Εκβιασμένος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην επιστολή ο Πρωθυπουργός, ενώ όπως υπογραμμίζει οδηγήθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία, επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συνεργασία με ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να επιχειρηματολογούν περί εκβιασμού του από τον Πάνο Καμμένο “διαστρεβλώνοντας μια εύλογη δημοκρατική του ευαισθησία”.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε προγραμματίσει για σήμερα το μεσημέρι, συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, μετά το θέμα που έχει προκύψει με την πιθανή διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Η λύση που θα προωθούσε θα ήταν να διατηρήσει ο Πάνος Καμμένος τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού, ακόμη και αν η ΚΟ των ΑΝΕΛ οδηγούνταν σε διάλυση.

Σημειώνεται ότι, ο Νίκος Βούτσης μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή «Μην πυροβολείτε τη πολιτική» και τον Βασίλη Πάικο, διευκρίνιζε ότι η συνεδρίαση θα αφορούσε στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Παράλληλα, ανέφερε ότι, κάτι τέτοιο δεν συνιστά αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής.

Συνεδριάζει κανονικά η Επιτροπή

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, λίγο μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής του πρωθυπουργού, η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής θα συνεδριάσει κανονικά στις 14.00, αφού με βάση την ημερήσια διάταξη, θα συζητούσε θέματα που αφορούν στο κομμάτι εκείνο του Κανονισμού με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα προσωπικού και διοίκησης.

Βαρεμένος: Έχουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο

Για πρωτοφανές φαινόμενο στο Κοινοβούλιο, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος μιλώντας επίσης στον Αθήνα 9.84.

«Δεν γίνεται λόγος για κάποια δομική αλλαγή σε ορισμένες πρόνοιες του κανονισμού. Όμως πρέπει να πούμε ότι εδώ έχουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Είναι τεράστιος ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών, είναι πάρα πολλοί, που δεν υπήρξαν ποτέ μεταπολιτευτικά. Αυτό θέτει ορισμένα ζητήματα και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να αλλοιωθεί η αντιπροσωπευτικότητα», είπε ο κ. Βαρεμένος.

Παπαδόπουλος: Έχουμε μπει σε νέα πολιτική πραγματικότητα

Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι, η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής πολύ δύσκολα θα άλλαζε, εξέφρασε ο Σάκης Παπαδόπουλος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Συντονιστής Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του κυβερνητικού έργου στην Υγεία, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαρή Έξοδος» στην Τζίνα Μοσχολιού και τον Νεκτάριο Νώτη.

«Ελπίζω τα κόμματα να κατανοήσουν ότι έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα και νομίζω ότι πρέπει να προσαρμοστούν. Αν δεν κατανοηθεί από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι δύσκολο να αλλάξει ο κανονισμός της βουλής γιατί δεν θα αλλάξει αρμόδια επιτροπή, δεν ξέρω αν θα πάει στην Ολομέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε: «θεωρώ πάντως ότι πρέπει να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις στον κανονισμό της βουλής. Ελπίζω να μην έρθει αυτό το ζήτημα στην Ολομέλεια».

Βερναδάκης: «Κάναμε αυτό που θεωρήσαμε δημοκρατικό καθήκον»

«Κάναμε αυτό που θεωρήσαμε δημοκρατικό καθήκον» δήλωσε σχετικά με τον κανονισμό της Βουλής στο News 24/7, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Πρόσθεσε ότι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση ήταν να θέσει στα κόμματα το ζήτημα με τα προνόμια χρηματοδότησης, τηλεοπτικού χρόνου, χρόνου στη Βουλή κλπ. που έχουν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Αφού δεν θέλουν αυτοί μία, δεν θέλει ο Τσίπρας δέκα» είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για ηθική στην πολιτική.

Ολόκληρη η επιστολή του Πρωθυπουργού

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.

Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας».

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα