back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δημοψήφισμα ως απάντηση στα “κίτρινα γιλέκα” εξετάζει ο Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με το αποκλειστικό χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Journal de dimanche, ο Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα την ημέρα των ευρωεκλογών.

Αν και η ερώτηση – ή οι ερωτήσεις – που θα θέσει το δημοψήφισμα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, το Ελιζέ ελπίζει ότι με την κίνηση αυτήν, θα καταφέρει να βάλει τέλος στην πολιτική και κοινωνική κρίση που έχει δημιουργήσει το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”.

Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να πιστεύει ότι ένα δημοψήφισμα, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην μεγάλη εθνική διαβούλευση που έχει ξεκινήσει και θα ικανοποιήσει τους πολίτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ακουστούν.

Σε συζήτηση που είχε την Πέμπτη με τους δημοσιογράφους, ο Μακρόν, είχε παραδεχτεί ότι “δεν αποκλείει” το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος και ότι πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Άλλωστε αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει την ίδια άποψη εδώ και καιρό, ενώ, όπως προκύπτει, την ιδέα στηρίζουν και αρκετοί σύμβουλοι του προέδρου.

“Αρχικά δεν ήταν πολύ θετικός στην ιδέα. Τελευταία όμως, δείχνει να έχει πεισθεί”, δηλώνει στην Le Figaro στενός συνεργάτης του που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η μεταρρύθμιση των θεσμών στο επίκεντρο

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν πράγματι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των ευρωεκλογών, δηλαδή στις 26 Μάϊου. Το ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας εφημερίδας Journal du dimanche, αναφέρει ωστόσο ότι η σχετική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών, ήδη εξετάζει τρόπους για διπλές κάλπες.

Ενώ οι νομικοί δηλώνουμ επιφυλακτικοί για τον χρόνο προετοιμασίας ενός δημοψηφίσματος, το Ελιζέ δείχνει αισιόδοξο αν τελικά αποφασιστεί οι ερωτήσεις να αφορούν στην μεταρρύθμιση των θεσμών. Τα νομοσχέδια σχετικά με την μείωση του αριθμού των βουλευτών, την ποσόστωση ή τον περιορισμό των κοινοβουλευτικών θητειών, είναι ήδη γραμμένα και έτοιμα, άρα ο Μακρόν “δεν θα έχει παρά να πατήσει το κουμπί”, όπως δηλώνει το περιβάλλον του.

Ενστάσεις και αμφιβολίες

“Σε αυτήν την φάση βρισκόμαστε εν μέσω της εθνικής διαβούλευσης και οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι πρόωρη”, δήλωσε χθες σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, προσθέτοντας ότι “το να προσθέσουμε κι άλλα θέματα, απλώς θα μπερδέψει τους πολίτες”.

Ενστάσεις όμως διατύπωσε και ο πρόεδρος του κεντρώου κόμματος MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού, υπογραμμίζοντας ότι “μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να παρθεί χωρίς μία συνολική χάραξη στρατηγικής, αφού στην περίοδο αυτή κάτι τέτοιο ρισκάρει να επισκιάσει τα ευρωπαϊκά θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί ο δημόσιος διάλογος ενόψει ευρωεκλογών”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα