back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Ιαπωνία

Διαβάστε επίσης

Τριήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ, σε αναζήτηση συμμάχων κόντρα στη νοοτροπία του Ντόναλντ Τραμπ που αντιτίθεται στις διακρατικές συνεργασίες, προτάσσοντας το “Η Αμερική Πρώτη”.

Συμμαχία κόντρα στον Τραμπ

“Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με κυβερνήσεις άλλων κρατών”, είχε δηλώσει η Άνγκελα Μέρκελ τον προηγούμενο μήνα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η συνάντηση με τον Άμπε

Η γερμανίδα καγκελαριος έφθασε χθες στο Τόκιο και σήμερα έχει συνάντηση με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Άμπε. Στο επίκεντρο της συζήτησης, πέραν των διμερών σχέσεων, θα βρεθούν θέματα όπως η αναστολή της συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και η κρίση στη Βενεζουέλα. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα των Μέρκελ-Άμπε, όπως και η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας

Η επίσκεψη της καγκελαρίου, βεβαίως, συνδέεται και με το γεγονός ότι από την 1η Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ η οικονομική και εμπορική συμφωνία (Economic Partnership Agreement -EPA) μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της οποίας αίρονται οι ετήσιοι δασμοί ύψους περίπου 1 δις ευρώ που καλούνταν να καταβάλλουν εταιρείες της ΕΕ όταν εξήγαγαν τα προϊόντα τους στην Ιαπωνία. Παράλληλα, η Ιαπωνία αναμένεται να καταργήσει τους τελωνειακούς δασμούς για το 97% των εμπορευμάτων που εισάγει από την ΕΕ.

Οι εμπορικοί δεσμοί Γερμανίας-Ιαπωνίας

Η Γερμανία και η Ιαπωνία συνδέονται με στενούς εμπορικούς δεσμούς. Μετά την Κίνα, η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεταλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην περιοχή, ενώ η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 400 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα. Προγραμματισμένη είναι και μία ευρεία συνάντηση εκπροσώπων γερμανικών και ιαπωνικών εταιρειών.

Αύριο η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον αυτοκράτορα Ακιχίτο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα