back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κοντά στην αλλαγή κανονισμού της Βουλής – Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή

Διαβάστε επίσης

Κατόπιν πρότασης Βούτση η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής θα συνεδριάσει, σήμερα Δευτέρα στις 14:00, ώστε να επεξεργαστεί της διατάξεις του Κανονισμού που αφορούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μάλιστα, το προανήγγειλε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών.

Η συνεδρίαση με αντικείμενο «Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής – Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν», θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, στις 2 μ.μ.

Η πρόσκληση των μελών της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής αναρτήθηκε στην «κοινοβουλευτική διαφάνεια».

Κάτι τέτοιο έρχεται κατόπιν της πρωτοβουλίας του Νίκου Βούτση και της κυβέρνησης εν γένει, να τροποποιηθεί ο κανονισμός της Βουλής που υπαγορεύει ότι κοινοβουλευτική ομάδα υφίσταται μόνο με πέντε βουλευτές εκλεγμένους με το ίδιο το κόμμα, ρύθμιση που ευνοεί τόσο τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όσο και το Ποτάμι, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου δεν υφίσταται πια.

Τι προβλέπει η αλλαγή

Η αλλαγή πάντως που είναι πιο πιθανή να πραγματοποιηθεί αφορά τους αρχηγούς των κομμάτων και τη διατήρηση των κοινοβουλευτικών τους προνομίων, κι ας μην υφίσταται κοινοβουλευτική ομάδα.

Για αυτό και νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον υπό παραίτηση Θανάση Παπαχριστόπουλο να «παγώσει» για 4-5 μέρες την παραίτησή του από τη θέση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ερωτήματα για τη μη παραίτηση Παπαχριστόπουλου

Η ερμηνεία πάντως που δίνουν έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές για την καθυστέρηση στην παραίτηση Παπαχριστόπουλου είναι ότι ο πραγματικός λόγος της καθυστέρησης δεν είναι άλλος από τον Πάνο Καμμένο και τις απειλές του.

Ο λόγος που δεν θέλουν οι κυβερνητικοί να παραιτηθεί τώρα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αλλά σε 4-5 ημέρες, είναι, όπως σημειώνουν, για να μην εξοργίσουν τον Πάνο Καμμένο, που αυτόματα υπό τις παρούσες συνθήκες θα έχανε το status του πολιτικού αρχηγού, γιατί οι ΑΝΕΛ δεν θα είχαν 5 βουλευτές και θα διαλύονταν ως Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να προλάβει να αλλάξει τον Κανονισμό της βουλής, με μια νέα ερμηνεία ή με αλλαγές που θα ψηφίσει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μη χάσει ο Πάνος Καμμένος την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού, έστω και για λίγες ημέρες.

ΝΔ για Βούτση: Οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται

«Οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται, ακόμη και έναντι μιας κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί» αναφέρουν πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τα σενάρια ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

«Είναι εύλογα τα δημοσιογραφικά σενάρια για πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο κ. Βούτσης οικειοθελώς σήμερα υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα» αναφέρουν συγκεκριμένα πηγές της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ,Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του από την Πάτρα κάλεσε τον Νίκο Βούτση να μη συναινέσει στην αλλαγή του κανονισμού της Βουλής για να διασώσει την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που μίλησε σε εκδήλωση για τον Χρήστο Χριστόπουλο, ιδρυτή και ιστορικού εκδότη της εφημερίδας «Η Γνώμη», κατήγγειλε πρωτοφανείς, όπως είπε, μεθοδεύσεις, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει λίγους ακόμα μήνες στην εξουσία και ο Πάνος Kαμμένος να διατηρήσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος στη Βουλή.

«Η πλειοψηφία της γκαζόζας δεν είναι απλά ένα ανέκδοτο, ένα έξυπνο χάσταγκ στο twitter. Είναι μια κατάντια για μια χώρα με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, αναφερόμενος σε όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στη Βουλή με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εκβιάζει τον Αλέξη Tσίπρα και ο πρωθυπουργός ενδίδει στους εκβιασμούς του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε τι είναι αυτό που φοβίζει τον Τσίπρα και σημείωσε ότι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός είναι επικίνδυνος για τη χώρα. Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του και προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον οποίο κάλεσε να μην προχωρήσει την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, για να «εξαγοράσει» ο Αλέξης Τσίπρας τη σιωπή του πρώην συνεταίρου του.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι ο πρόεδρος της Βουλής, θα συναισθανθεί τη σημασία του ρόλου του και δεν θα συναινέσει σε αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις. Αλλιώς θα έχει γίνει και αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα-Καμμένου» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Θεοδωράκης: Δεν μπορεί να συγκροτούνται ΚΟ με δανεικούς βουλευτές

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, περί αλλαγών στον κανονισμό της Βουλής, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «για το Ποτάμι δεν είναι τα καλά και συμφέροντα, για αυτό ακριβώς είπα από την πρώτη στιγμή τολμηρά, ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής και να δώσουν τη δυνατότητα σε τρεις βουλευτές να συστήνουν κοινοβουλευτική ομάδα, όπως δεν μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα με δανεικούς βουλευτές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα