back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μπλόκο από τη Ρώμη στο κοινό ευρωπαϊκό ανακοινωθέν υπέρ του Γουαϊδό

Διαβάστε επίσης

Μπλόκο από την κυβέρνηση της Ρώμης στο κοινό ευρωπαϊκό ανακοινωθέν, με το οποίο ο Χουάν Γουαϊδό θα αναγνωριζόταν ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Σε διαφορετική γραμμή ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα,  ζήτησε από τη χώρα του να επιδείξει “ευθύνη”, υιοθετώντας κοινή γραμμή με τους ευρωπαίους εταίρους της.
Εν τω μεταξύ , 10 ευρωπαικά κράτη αναγνώρισαν τον Χουάν Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο ,ενώ “ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας” καταγγέλλει το Κρεμλίνο . Επιστολή Μαδούρο στον Πάπα Φραγκίσκο, προκειμένου να ζητήσει τη μεσολάβησή του.
Την πλήρη στήριξή του στον Χουάν Γουαϊδό εξέφρασε μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να ευθυγραμμιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και να σταματήσει να προσβάλει, όπως αναφέρει, τη χώρα.
Περισσότερες από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαδίζουν από σήμερα στα χνάρια των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την παγκόσμια αντιπαράθεση με τη σοσιαλιστική κυριαρχία του Νικολάς Μαδούρο.

Συντονισμένη αντίδραση

Η συντονισμένη αντίδραση της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας πραγματοποιήθηκε αφότου έληξε η διορία των οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Μαδοούρο να προκηρύξει νέες «ελεύθερες» εκλογές.

Σε απάντηση των χωρών που μέχρι στιγμής έχουν τηρήσει πιο επιφυλακτική στάση, σχέδιο ανακοινωθέντος θα αποτελέσει επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν καμία από τις 28 χώρες-μέλη δεν εγείρει επισήμως αντιρρήσεις (έως τις 14.00 ώρα Ελλάδος).

Σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τον Μαδούρο, αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς αναζητούν σήμερα λύσεις για την απομάκρυνσή του από την ηγεσία της χώρας.
Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος από την πλευρά του, ο οποίος κατηγορείται ότι κυβερνά δικτατορικά τη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ και έχει συνθλίψει την οικονομία της, επιστρέφει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι τον συκοφαντούν κατά το πρότυπο του Ντόναλντ Τραμπ. Σταθερά ανυποχώρητος ο Μαδούρο, δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου.

Ο Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στα τέλη του περασμένου μήνα, βγάζοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, οι οποίοι αξιώνουν την απομάκρυνση του Μαδούρο. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, καθώς και πλήθος χωρών της Λατινικής Αμερικής τον αναγνώρισαν αμέσως ως μεταβατικό πρόεδρο και ακολούθησε περίπου μία εβδομάδα αργότερα και το Ευρωκοινοβούλιο.

«Παραδοσιακοί» σύμμαχοι

Ο Μαδούρο στηρίζεται εν πολλοίς στους «παραδοσιακούς» συμμάχους του, τη Ρωσία και την Τουρκία. Το Κρεμλίνο μάλιστα, αντιδρώντας στις σημερινές εξελίξεις, επανέλαβε τα περί «ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας». Δεν μπορεί πλέον ωστόσο ο Μαδούρο να στηρίζεται στις πλάτες του Πεκίνου, καθώς η Κίνα υπολογίζει μεν στη συνεργασία της με τη Βενεζουέλα, όχι όμως απαραίτητα με τον Μαδούρο.

Εκμεταλλευόμενος αυτήν την έμμεση αλλαγή στάσης εκ μέρους του Πεκίνου τις τελευταίες ημέρες, ο Χουάν Γκουαϊδό τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της Βενεζουέλας εγκαταλείποντας ωστόσο τον Μαδούρο.

Αναθεώρηση των διμερών σχέσεων

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Καράκας, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση «διατυπώνει την εντονότερη απόρριψή της ως προς την απόφαση που υιοθέτησαν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που επισήμως υποτάχθηκαν στη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα