back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως μεταβατικός πρόεδρος από σειρά κρατών της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Το ένα κράτος της ΕΕ μετά το άλλο, αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, έπειτα από την χθεσινή εκπνοή της διορίας οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο για διεξαγωγή νέων εκλογών. Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Λετονία και Λιθουανία τάσσονται στο πλευρό του επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Ο Γκουαϊδό “είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος κατά τη γερμανική άποψη και την άποψη πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ελπίζουμε ότι αυτή διαδικασία των εκλογών θα διεξαχθεί γρήγορα και ειρηνικά”, δήλωσε από η Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο συνάντησής της με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Άμπε στο Τόκιο, ο οποίος επίσης έκανε λόγο για εξεύρεση “δημοκρατικής λύσης»” στη Βενεζουέλα.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας ανακοίνωσε την υπό όρους παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα. “Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την κατάσταση του λαού της Βενεζουέλας, περιλαμβανομένου του τομέα της υγείας”, τόνισε, συμπληρώνοντας: “Η Γερμανία θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για τη Βενεζουέλα μόλις το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες”.

Τη στάση του Παρισιού ανακοίνωσε επισήμως ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ενώ ακολούθησε σχετική ανακοίνωση και από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.

“Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας”, έγραψε επίσης στο Twitter ο αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς.

Αναλογες ανακοινώσεις έχουν κάνει ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, δηλώνοντας ότι ο λαός της Βενεζουέλα πρέπει να “γράψει μόνος του τη μοίρα του” και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Γκουαϊδό. Τη στήριξή τους στο Μαδούρο εξακολουθούν να παρέχουν η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα