back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα με τον Μαδούρο να προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι θα “λεκιαστούν με αίμα” αν παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Βενεζουέλα

Ο Μαδούρο προειδοποιεί τον Λευκό Οίκο ότι θα “στιγματιστεί με αίμα” αν ο Τραμπ εισβάλλει” αναφέρει ο Guardian. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας λέει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου καθώς αυξάνεται η πίεση εναντίον του να παραιτηθεί. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντ. Τραμπ ότι θα αφήσει στιγματισμένο τον Λευκό Οίκο “με αίμα” αν παρέμβει στην κρίση. Επίσης απέρριψε κατηγορηματικά τη χρονική προθεσμία που όρισε η Ε.Ε για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε ότι θα δημιουργήσει μια διεθνή συμμαχία προκειμένου να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους Βενεζουελάνους αλλά ο Μαδούρο τον κατηγορεί ότι οργανώνει πραξικόπημα.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του σε πρόγραμμα της ισπανικής τηλεόρασης χθες ερωτηθείς αν η κρίση στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο είπε πως “κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει αυτό με βεβαιότητα”. “Όλα θα εξαρτηθούν από το επίπεδο τρέλας και επιθετικότητας που θα επιδείξει η βόρεια αυτοκρατορία και οι δυτικοί σύμμαχοί της”. “Ζητάμε να μην παρεμβαίνει κανείς στις εσωτερικές μας υποθέσεις… και προετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας”, αναφέρει η Pais.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στο CBS ότι η χρήση στρατιωτικής δύναμης παραμένει “επιλογή”. Αλλά ο Μαδούρο προειδοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διακινδυνεύει να επαναλάβει έναν πόλεμο στο Βιετνάμ, αν παρέμβει.
Από την πλευρά του ο Γκουαϊδό δεν ελέγχει κανένα έδαφος στη Βενεζουέλα, επομένως σχεδιάζει να δημιουργήσει κέντρα συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας σε γειτονικές χώρες. Δηλωσε ότι θέλει να δημιουργήσιε μια διεθνή συμμαχία που θα συγκεντρώσει βοήθεια σε τρία σημεία και να πιέσει τον στρατό να επιτρέψει την πρόσβαση στη χώρα. Από την πλευρά του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον δήλωσε στο Twitter ότι τα σχέδια έχουν ηδη προετοιμαστεί το Σαββατοκύριακο. Ο Μαδούρο αρνείται την πρόσβαση της βοήθειας σητ χώρα λέγοντας ότι “δεν είμασταν ποτέ και ούτε θα γίνουμε ζητιάνοι”. Πετρελαϊκή χώρα, άλλοτε η πλουσιότερη της Λατινικής Αμερικής, η Βενεζουέλα έχει ναυαγήσει οικονομικά. Οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και καλπάζοντα πληθωρισμό (10.000.000% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ). Από το 2015, περίπου 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σε πληθυσμό 31 εκατομμυρίων κατοίκων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η στάση των ενόπλων δυνάμεων θα κρίνει τις εξελίξεις, ένας ανώτατος αξιωματικός εξέφρασε την αντίθεσή του στην κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει το εκλεγμένο Κοινοβούλιο και τον Γκουαϊντό που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος. «Το 90% των βενεζουελάνικων ενόπλων δυνάμεων δεν είναι με τον δικτάτορα» είπε ο πτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνεζ, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της αεροπορίας. «Η μετάβαση στη δημοκρατία είναι προ των πυλών».

Στη Βρετανία

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Γκρεγκ Κλαρκ θα πρέπει να αναμένει σήμερα μπαράζ ερωτήσεων από βουλευτές σχετικά με την απόφαση της Nissan του ιαπωνικου κολοσσού να μην προχωρήσει τελικά στα σχέδια κατασκευής νέων οχημάτων τύπου X- Trail, στη Βρετανία. Ο Κλαρκ ένας από τους πιο ακραιφνεις υπέρμαχους της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε αναμένεται στις 3.30 τοπική ώρα είτε να προχωρήσει σε ανακοίνωση ή να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη στροφή 180 μοιρών της ιαπωνικής εταιρείας, που αποτελεί πλήγμα για τη βρετανική οικονομία. Η ιστορία ήταν βασικό θέμα στα μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο με πολιτικούς και αναλυτές να αναζητούν τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης.
Από την πλευρά του ο Κλαρκ μιλώντας στους Financial Times δήλωσε ότι ο επικεφαλής της Nissan στην Ιαπωνία του είπε πως το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνίας “ρίχνει βαριά σκιά στο μέλλον μας στη Βρετανία”. Και δήλωσε ότι η αβεβαιόττηα για το μέλλον των εμπορικών συμφωνιών της Βρετανίας με την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα – λόγω της συμμετοχής στην Ε.Ε – σημαίνει ότι οι εταιρείες σύντομα δεν θα θέλουν να κάνουν εξαγωγές στα προϊόντα τους. “Πως μπορείς να θέλει να δεσμεύσεις τα προϊόντα σου χωρίς να γνωρίζεις τους όρους με τα οποία θα γίνουν δεκτά;” αναρωτήθηκε.
Στο μεταξύ, η Μέι αναμένεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες με “νέες ιδέες” για να ξεπεραστεί έστω και την τελευταία στιγμή το αδιέξοδο στη συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όμως οι Βρετανοί αρχίζουν και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.
Μεταξύ αυτών και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που είχαν εκπονηθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για τη μετεγκατάσταση της βασιλικής οικογένειας σε περίπτωση ταραχών στο Λονδίνο. Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 29η Μαρτίου που είναι η επίσημη ημερομηνία του Brexit, δύο εφημερίδες ανέφεραν χθες, επικαλούμενες κυβερνητικές πηγές, ότι βγήκαν από το συρτάρι σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εφαρμοστούν, εάν η έξοδος της Βρετανίας γίνει με μη συντονισμένο τρόπο και εξ αυτού προκληθούν ταραχές. Ένα δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια μετεγκατάστασης της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της 92χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, σε ασφαλείς τοποθεσίες μακριά από το Λονδίνο. Μέσα σε όλα αυτά ο εκνευρισμός στο εσωτερικό της χώρας μεγαλώνει και εκδηλώνεται και στα δύο μεγάλα κόμματα. Στους Τόρις δεν είναι λίγοι οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές που προειδοποίησαν τη Μέι να μη θεωρεί την ψήφο τους δεδομένη καθώς αναζητά «εναλλακτικές προτάσεις» σχετικά με το ιρλανδικό backstop, ώστε να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα με τη δημιουργία μιας προσωρινής τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Βρετανίας. Πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών δεν εμπιστεύονται τη νέα διπλωματική πρωτοβουλία της πρωθυπουργού και φοβούνται ότι θα πέσει σε τοίχο στις Βρυξέλλες.

Στη Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Γαλλία στις 26 Μαΐου, την ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών, σε μια προσπάθεια να επιλύσει την κοινωνικοοικονομική κρίση που πυροδότησε το κύμα διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων, ενώ αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για τη διενέργειά του σε περίπτωση που ο γάλλος πρόεδρος δώσει το πράσινο φως, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Journal du Dimanche, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα. Ανοιχτό άφησε στην πραγματικότητα το ενδεχόμενο και ο ίδιος ο Μακρόν την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λέγοντας πως είναι «κάτι που πρέπει να συζητήσουμε».

Στο μεταξύ, τη θέλησή του να πείσει τα τοπικά στελέχη του εξασθενημένου πλέον Σοσιαλιστικού κόμματος, να δώσουν μάχη για την ενότητα της Αριστεράς πριν από τις ευρωεκλογές, επανέλαβε χθες ο γενικός γραμματέας Ολιβιέ Φορ σε συγκέντρωση 500 περίπου τομεαρχών αναφέρει η DW. «Σας προτείνω κάτι πολύ απλό», δήλωσε, «να επιχειρήσουμε μέχρι τέλους την ένωση» και αυτό με μια στροφή, όλο και πιο αριστερά, «βάζοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο», υπογράμμισε. Τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, τα κόμματα με λίστες υποψηφίων έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση στη γραμμή εκκίνησης. Από την πλευρά της αριστεράς όμως επικρατεί πανικός και «συνωστισμός»: τουλάχιστον 5 λίστες υποψηφίων φιλοδοξούν να διεκδικήσουν ψήφους στις ευρωεκλογές με την καθεμιά τους να κινείται κάτω του 5% σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις. Άτομο χαμηλών τόνων έως τώρα ο Ολιβιέ Φορ συνειδητοποίησε τον μεγάλο κίνδυνο ενός επιπλέον κατακερματισμού της Αριστεράς, ενώπιον των δύο μεγάλων πόλων που συνιστούν η λίστα της Μαρίν Λεπέν με προγνωστικά της τάξης του 24%, και αυτής του κόμματος του Μακρόν με 18%. Την ίδια ώρα ένα νέο αριστερό κίνημα προσωπικοτήτων, το «Place Republique» με επικεφαλής τον φιλόσοφο Ραφαέλ Γκλυξμάν που ακριβώς στοχεύει στην ενοποίηση της Αριστεράς, ήρθε να ενισχύσει τις ελπίδες του Ολιβιέ Φορ. Μέσα από τη συνεργασία τους θα προκύψει μια πλατφόρμα με 10 κοινές δράσεις, η οποία θα προταθεί εντός των ημερών στους επικεφαλής των άλλων αριστερών κομμάτων με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας λίστας για τις ευρωεκλογές.

Στην Πολωνία

Ο πρώτος ανοιχτά δηλωμένος γκέι πολιτικός στην Πολωνία ίδρυσε χθες ένα νέο προοδευτικό κόμμα διεκδικώντας την ψήφο των Πολωνών ενόψει των ευρωεκλογών και των βουλευτικών, φέτος. Ο Ρόμπερτ Μπιεντρόν, το κόμμα του οποίου στα Πολωνικά σημαίνει “άνοιξη” είπε πως θέλει να προκαλέσει ανοιχτά τον διχασμό που έχουν επιφέρει τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου και κυρίως να πάρει ψήφους από το κυβερνών κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη” τον Μάιο. “Δεν υπάρχει χώρος για μίσος, φθάσαμε στα όρια μας” είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στη Βαρσοβία. “Χρειαζόμαστε μια άνοιξη για να ανανεώσει το μουντό πολιτικό σκηνικό” προσέθεσε.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα