back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα ανθρώπινα δικαιώματα συναντούν την Τέχνη

Διαβάστε επίσης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζεται με τη Διεθνή Αμνηστία στην παρουσίαση της παράστασης Herrumbre και, μέσω της τέχνης, διατρανώνει τη φωνή όλων μας απέναντι σε κάθε μορφή βίας.

Ο περιζήτητος χορογράφος και διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου, Νάτσο Ντουάτο με τη μοναδική ευαισθησία απέναντι στις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, υπογράφει μια παράσταση χορού για τη φθορά της ψυχής με τίτλο Herrumbre (Σκουριά), η οποία θα παρουσιαστεί στις 6, 8, 9, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το μήνυμα

Με την παράσταση αυτή, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και η Εθνική Λυρική Σκηνή στέλνουν ένα μήνυμα ενάντια στον ανθρώπινο εξευτελισμό, τη βία και την απώλεια της ανθρώπινης κατάστασης.

«Συντονίζουμε το μήνυμα της παράστασης με τη δράση και την εκστρατεία μας ενάντια στο βιασμό – μια από τις πιο συστημικές και εκτεταμένες μορφές άσκησης βίας – και για αλλαγή του ορισμού του βιασμού στον ελληνικό ποινικό κώδικα» διαμηνύει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση της εκστρατείας εδώ

Η παράσταση

Για τον Νάτσο Ντουάτο, αφετηρία για να δημιουργήσει το Herrumbre υπήρξε μια φωτογραφία από τις φυλακές του Γκουαντάναμο που δείχνει τους φυλακισμένους πεσμένους στο έδαφος σαν ζώα. Στη χορογραφία του μεταμορφώνει σε κινήσεις τις εικόνες βίας που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας αφορά όλους, καθώς θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους καθορίζει εξ ολοκλήρου το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι πραγματικά.

‘Οπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης:

«Έχοντας κουραστεί να βλέπω εικόνες βίας και βασανιστηρίων κάθε είδους, αισθάνθηκα την ανάγκη να μεταφράσω όλον αυτόν τον τρόμο σε κίνηση. Το Herrumbre –Σκουριά– είναι ένα κάλεσμα να προβληματιστούμε, όχι ένα δογματικό έργο. Θέλω να προκαλέσω ανθρώπους να μελετήσουν αυτό το θέμα – ένα ζήτημα που συμβαίνει καθημερινά σε όλο τον κόσμο και όχι τόσο μακριά από μας. Αλλά το Herrumbre δεν αφορά μόνο τα βασανιστήρια, αλλά και το πώς ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε μια τόσο εξευτελιστική ακραία κατάσταση, όπως η απώλεια της αξιοπρέπειας […] Συγκρίνω τον άνθρωπο με το σίδηρο, ο οποίος οξειδώνεται, σαν να σκουριάζει η ψυχή. Όταν προσπαθώ να φανταστώ τι ωθεί ένα άτομο να βασανίζει ένα άλλο, δεν βρίσκω απάντηση στην ερώτησή μου. Γι’ αυτό δουλεύω πάνω σε αυτή τη χορογραφία: Για μένα είναι κάτι απίστευτο, είναι πιο δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς ακόμα και από την ιδέα της βίαιης δολοφονίας».

Οι συντελεστές

Χορογραφία: Νάτσο Ντουάτο
Μουσική: Πέδρο Αλκάλδε, Σἐρχιο Καβαγέρο, Ντέιβιντ Ντάρλινγκ
Σκηνογραφία: Τζαφάρ Τσαλάμπι
Κοστούμια: Νάτσο Ντουάτο
Φωτισμοί: Μπραντ Φηλντς
Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μια παραγωγή του Εθνικού Μπαλέτου Ισπανίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Τεχνών και Μουσικής, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

INFO

6, 8, 9, 15, 16, 17 Φεβρουαρίου 2019

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης: 20.00 (Κυριακές στις 18.30)

Εισιτήρια: 15, 20, 25, 30, 35, 40, 55€ / Φοιτητικό, παιδικό: 12€

Περιορισμένης ορατότητας: 10€

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα