back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υψηλός ο κινδύνος για την Ελλάδα από τη γρίπη, προειδοποιεί ο Ευρωπαικός Οργανισμός Νοσημάτων

Διαβάστε επίσης

Η δραστηριότητα της γρίπης εντείνεται σημαντικά τις τελευταίες μέρες και ήδη 18 άνθρωποι μέσα στις πρώτες 20 μέρες του χρόνου έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές.

Η επιδημία της γρίπης θέτει το σύστημα υγείας στα όρια του καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς τουλάχιστον 50-60 άνθρωποι την ημέρα είναι στη λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαικός Οργανισμός Νοσημάτων, κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με υψηλό κίνδυνο νοσηρότητας από τη φετινή γρίπη και παρά τη διενέργεια 2,1 εκατομμυρίων αντιγριπικών εμβολιασμών, σημαντικό μέρος των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου παραμένει χωρίς προστασία.

Η έκτακτη εισαγωγή επιπλέον 50.000 εμβολίων δεν θα βελτιώσει ουσιαστικά την εικόνα, επειδή ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με το σύνολο των μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ το εμβόλιο χρειάζεται κάποιες εβδομάδες για να δώσει πλήρη προστασία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως, από τους 112 ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μόλις οι 20 είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Κάθε μέρα που περνάει, χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στους γιατρούς με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και το 8% των επισκέψεων αφορά ασθενείς με “γριπώδη συνδρομή”.

Πιο ευάλωτοι εμφανίζονται κυρίως οι άνδρες και άτομα πάνω από την ηλικία των 60 ετών. Η μέση ηλικία των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ ήταν 63,1 έτη, ενώ η μέση ηλικία των 18 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης ήταν 65,1 έτη.

Τα δημόσια νοσοκομεία σηκώνουν το τεράστιο βάρος, εξαιτίας των περιορισμένων μονάδων ρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τα ράντζα είναι συνηθισμένη εικόνα στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τις 150 κλειστές θέσεις σε ΜΕΘ, εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού.

Η ανεπάρκεια κρεβατιών σε ΜΕΘ, υποχρεώνει τους υπεύθυνους των κλινικών να νοσηλεύουν σε κοινούς θαλάμους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι θα έπρεπε να βρίσκονται στην εντατική.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κάνει λόγο για 60 ασθενείς που περιμένουν καθημερινά να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και από αυτούς βρίσκουν κρεβάτι μόλις οι πέντε!

Το πρόβλημα πρόκειται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο, αναμένεται κορύφωση της επιδημίας της γρίπης. Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του επειδή το υπουργείο Υγείας δεν μερίμνησε να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.

Έχει, μάλιστα, καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των μονάδων, που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

“Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά, η αναμενόμενη επιδημία της γρίπης, βρίσκει ανέτοιμο το υγειονομικό σύστημα της χώρα μας”, σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, για να σημειώσει:

“Η ανεπαρκέστατη διαχείριση της επιδημίας είχε αποτέλεσμα, η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια, θλιβερό ρεκόρ, στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές”.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα