13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ακυρώθηκε ως μη νόμιμος ο διαγωνισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Διαβάστε επίσης

«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο σκυρώνοντας ως μη νόμιμο ανοικτό διεθνή διαγωνισμό του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο, τους ΟΤΑ, κ.λπ., προϋπολογισμού 27.003.480.

Το Ζ΄ κλιμάκιο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έλεγξε τη νομιμότητα του σχεδίου σύμβασης και της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου για τον διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικού διαγωνισμό που αφορά το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής «υλοποίηση κεντρικού συστήματος διακίνησης εγγράφων, δρομολόγησης και διαλειτουργικότητας με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές καθώς και μηχανισμό υποστήριξής του (Helpdesk)».

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσαν ότι δεν έγινε «βαθμολόγηση της τεχνικής προσφοράς της μοναδικής υποψήφιας αναδόχου, συνοδευόμενη από ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με συνέπεια να μην εξειδικεύεται προσηκόντως το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς και να μην προκύπτει σαφώς ότι καλύπτονται οι τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης χωρίς αποκλίσεις, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι δεν αναδεικνύονται τα συγκεκριμένα εκείνα στοιχεία του φακέλου του διαγωνιζομένου που αξιολογήθηκαν από την επιτροπή και οδήγησαν στην αποδοχή της τεχνικής προσφοράς».

Κατόπιν αυτών, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι μετά την ουσιώδη αυτή παράλειψη «κωλύεται η υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης».

Στ. Ράλλης: Κανένας διαγωνισμός του υπουργείου δεν ακυρώθηκε

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θέτει κανένα ζήτημα ακύρωσης της διαδικασίας επιλογής του αναδόχου του έργου για τις ψηφιακές υπογραφές στο Δημόσιο, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Στέλιος Ράλλης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ράλλης αναφέρει:

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο με την Πράξη 22/2019 δεν θέτει κανένα ζήτημα ακύρωσης της διαδικασίας επιλογής του αναδόχου του έργου «Υλοποίηση Κεντρικού Συστήματος Διακίνησης Εγγράφων, Δρομολόγησης και Διαλειτουργικότητας με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές καθώς και Μηχανισμό Υποστήριξής του (helpdesk)».

To Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει δρομολογήσει την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία «θεραπείας».

Ήδη, η αρμόδια Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού συνεδριάζει προκειμένου να αξιολογήσει την τεχνική και οικονομική προσφορά ώστε το έργο να επαν-υποβληθεί για προσυμβατικό έλεγχο στο αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ως εκ τούτου, κανένας διαγωνισμός του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ δεν ακυρώθηκε.

Επιμείνουμε στον ανθρωποκεντρικό και ενιαίο σχεδιασμό των έργων ΤΠΕ, εστιάζοντας στην μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Κάτι που προφανώς ενοχλεί την ψηφιακή διαπλοκή» καταλήγει ο γγ του υπουργείου ΨΗΠΤΕ».

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα