back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φ. Γεννηματά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Α. Παπανδρέου: Ιστορικά μοναδικός

Διαβάστε επίσης

Στις σημαντικότερες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την μακρά πολιτική του διαδρομή, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά από τη Χίο, όπου γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Δεν παρέλειψε πάντως την κριτική προς την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αφού έκανε λόγο για ένα σπουδαίο άνθρωπο και ένα μεγάλο Έλληνα που κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία, επεσήμανε ότι την 3 Σεπτέμβρη του 1974 γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ το πιο πετυχημένο πολιτικό εγχείρημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η πολιτική του σκέψη, οι ιδέες του Ανδρέα ενέπνευσαν και ένωσαν έναν ολόκληρο λαό. Μια χώρα διχασμένη, μια κοινωνία χωρίς συνοχή, υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι το μήνυμα για «Αλλαγή», ενέπνευσε, κινητοποίησε και τελικά έγινε πράξη κατακτώντας το 1981 την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ πράγματι ένωσε τους Έλληνες. Έκλεισε τις πληγές της εμφύλιας διαμάχης. Εμπέδωσε τη Δημοκρατία .

Συμφωνία Πρεσπών-ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι παρέδωσε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που εξασφάλιζε -όπως είπε-τη δυνατότητα εξεύρεσης μια ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης.

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο Ανδρέας πάντα πίστευε στην ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία των λαών. Δεν είχε όμως ποτέ ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, σημείωσε η κ. Γεννηματά. Πίστευε ότι μεθοδικά η Τουρκία, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο και θα προσπαθεί μελλοντικά, με κλιμάκωση πρωτοβουλιών και γεγονότων, να δημιουργήσει προβλήματα στη Θράκη. Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε ότι με την γείτονα θέλουμε ειρηνικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αλλά στη βάση του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας. Μόνο σε αυτή τη βάση έχουν νόημα οι συζητήσεις με την Τουρκία που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση, καθώς η προηγούμενη απροετοίμαστη συνάντηση στην Αθήνα, όπως επεσήμανε, δεν διευκόλυνε σε τίποτα τις διμερείς σχέσεις. Αντίθετα , πρόσθεσε, είδαμε κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Φοβάμαι γιατί οι πρώτες ενδείξεις τόσο από τις δηλώσεις του τούρκου εκπροσώπου όσο και από την αιφνιδιαστική επικήρυξη των 8 αξιωματικών δείχνουν ότι κινδυνεύουμε με επανάληψη του ναυαγίου της Αθήνας.

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας: Ο κ. Τσίπρας έχει αποδεχτεί να κάνει τα νησιά μας αποθήκη ψυχών προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Γερμανίας. Έχουν δώσει την δυνατότητα στον Ερντογάν ανά πάσα στιγμή να βουλιάξει τα νησιά.

Διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αφού υπογράμμισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη μας και η αφετηρία της δικής μας πορείας, εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση αναφέροντας χαρακτηριστικά: Έχουμε μέτωπο προς τη συντήρηση, τόσο τη δεξιά όσο και την αριστερή συντήρηση. Έχουμε μέτωπο απέναντι στον λαϊκισμό για να καταλήξει λέγοντας: Ζει στο ενωτικό μας μήνυμα, για εθνική συνεννόηση, μια εθνική συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Ζει μέσα από την πατριωτική μας ταυτότητα που αντιστέκεται σε ανιστόρητες παραχωρήσεις στα εθνικά μας ζητήματα.

Γ. Παπανδρέου από την Πάτρα: Ο Α. Παπανδρέου πατέρας της ελληνικής προοδευτικής παράταξης και είμαστε όλοι παιδιά του

Σε παράλληλη εκδήλωση από την Πάτρα, ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι με τη Μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη κεντροαριστερά στην Ελλάδα, ενώνοντας πολλά από τα μικρά κόμματα και τις κινήσεις που την εκπροσωπούσαν μέχρι τότε. Με αυτήν την έννοια, πρόσθεσε, είναι ο πατέρας της ελληνικής προοδευτικής παράταξης και είμαστε όλοι παιδιά του. Γι’ αυτό ίσως βλέπουμε σήμερα από διάφορα μετερίζια, αυτήν την αγωνία για το ποιος τον εκπροσωπεί καλύτερα, ποιος τον εκφράζει πιστότερα, ποιος είναι πιο αντάξιος της πολιτικής του κληρονομιάς. Για μένα όμως αυτά, έχουν λίγη σημασία. Η εμβέλειά του, ήταν παγκόσμια. Από εκεί και πέρα, ανήκει σε όλους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι τρία πράγματα, έκαναν τόσο ιδιαίτερο τον Ανδρέα: Η ικανότητα πολιτικής ενόρασης. Το σφαιρικό όραμα και η ταύτισή του με τους πιο αδύναμους.

Ο Ανδρέας ήθελε μια Ελλάδα με ανοιχτούς ορίζοντες και για να έρθω πιο συγκεκριμένα στο θέμα της σημερινής συζήτησης, νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου για να προσθέσει με νόημα: Τους νέους, τους εμπιστεύτηκε, τους άνοιξε το δρόμο προς την εξουσία, για την αλλαγή της, όχι για τη νομή της. Κάποιοι, μπορεί να τον πρόδωσαν, μπορεί να πρόδωσαν τις αρχές και τις αξίες μας, μπορεί ακόμη και να βρώμισαν τα χέρια τους, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι ικανό να ακυρώσει ένα μεγάλο έργο, μια μεγάλη προσφορά στους Έλληνες και τον τόπο.

Κι αν θέλουμε να εμπνευστούμε από την προσωπικότητά του, σημασία δεν έχει να επαναλαμβάνουμε τις ιστορικές φράσεις που όλοι θυμούνται, αλλά να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, να ανοίξουμε την πόρτα, να αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο τις προκλήσεις του καιρού μας, αλλά και του μέλλοντος μας και να δώσουμε τον αγώνα, κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα