back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γενική απεργία σήμερα στην Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Μετά από κάλεσμα του συνδικάτου CGT, οργανώνεται σήμερα μεγάλη απεργία στην Γαλλία με την συμμετοχή του δημοσίου τομέα, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στις μαζικές μεταφορές.

Με γενική απεργία απαντούν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στην μεγάλη εθνική διαβούλευση που έχει ξεκινήσει ο Εμανουέλ Μακρόν την οποία και μποϋκοτάρουν από την αρχή. Βασικά αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης είναι η αύξηση μισθών και η φορολογική δικαιοσύνη, αιτήματα που εκφράζουν, μεταξύ άλλων, και τα “κίτρινα γιλέκα”.

Στο Παρίσι η μεγάλη διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι από το δημαρχείο της πόλης. Συγκεντρώσεις επίσης προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και στη Λίλ, το Μπορντό, την Μασσαλία και αλλού.

Ψηφίζεται σήμερα ο νόμος για τους ταραχοποιούς

Στο μεταξύ, η Εθνοσυνέλευση πρόκειται να εγκρίνει σήμερα το νέο νομοσχέδιο που αυστηροποιεί το πλαίσιο των διαδηλώσεων. Το σχετικό κείμενο, πέρασε ήδη την Πέμπτη από την Γερουσία και σήμερα, όπως φαίνεται, θα γίνει νόμος του κράτους.

Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων, προβλέπει πρόστιμο 15.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους σε ταραχοποιούς που συλλαμβάνονται ενώ έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους, ενώ παράλληλα, δίνει την δυνατότητα στην αστυνομία να προβαίνει σε σωματικό έλεγχο σε διαδηλωτές.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, προβλέπονται ακυρώσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων μέχρι αύριο νωρίς το πρωί. Οι εταιρίες ζητούν από τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τον σταθμό για να επιβεβαιώσουν ότι θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιό τους.
Προβλήματα θα σημειωθούν όμως και στις αεροπορικές πτήσεις με τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας να συμμετέχουν στην απεργία μέχρι την Τετάρτη το πρωί.

Κλειστά σχολεία

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών καλούν όλους εργαζόμενους από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο να συμμετάσχουν στην γενική απεργία. Κλειστά θα παραμείνουν έτσι αρκετά σχολεία στην χώρα, ενώ σε άλλα δεν θα πραγματοποιηθούν κάποια μαθήματα, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και η διοικητικές υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Υπολειτουργεί ο δημόσιος τομέας

Δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στα ταχυδρομεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα νοσοκομεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες, καλούνται επίσης από τα συνδικάτα τους να συμμετέχουν στην σημερινή απεργία.
Κλειστός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι σήμερα και ο Πύργος του Άιφελ αφού οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Μυρσίνη Λιοναράκη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα