back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Βούτσης: «Δεν εκβιαζόμαστε – Εκτελώ τα καθήκοντα μου με θεσμική προσήλωση»

Διαβάστε επίσης

«Δεν εκβιαζόμαστε και οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο θα πέσει στο κενό αλλά θα οδηγήσει τους εμπνευστές της και στο περιθώριο της δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις αλλαγές στον Κανονισμό αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης επανέλαβε ότι αυτά τα τριάμισι χρόνια το προεδρείο «εκτελεί τα καθήκοντά του με απόλυτη θεσμική προσήλωση» και κάλεσε εκ νέου όποιον επιθυμεί να καταθέσει πρόταση μομφής, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να στοχοποιείται από συγκεκριμένο κόμμα επί διετία.

Παράλληλα υπερασπίστηκε τους έξι βουλευτές που δήλωσαν ότι θα ψηφίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, κάνοντας λόγο για νέα θεώρηση της πολιτικής τους θέσης και τονίζοντας ότι «αυτά που περνάμε μπορεί να αναδιαμορφώνουν συνειδήσεις και πολιτικές επιλογές» χαρακτηρίζοντας τα υπόλοιπα συνωμοσιολογία. «Κανείς δε λέει ότι οι συνάδελφοι επισημαίνουν στις επιστολές τους πως εξαιρούν τις περιπτώσεις ονομαστικών ψηφοφοριών», είπε εξηγώντας πως δεν πρόκειται για προκαταβολική ψήφο.

Για την επιστολή του πρωθυπουργού είπε ότι αδυνατεί να παρακολουθήσει τα επιχειρήματα του αρχηγού της ΝΔ ότι δεν επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ δεν θα υποκύψω στο να στραφώ εναντίον της πλειοψηφίας –αφού περί αυτού πρόκειται- γιατί αυτό θα το θεωρούσα το έσχατο θεσμικό ατόπημα και θα παραιτούμην».

Για την πρόθεση να υπάρξει πρόταση αλλαγής του Κανονισμού αναφορικά με τη σύνθεση των ΚΟ με αφορμή την κατάσταση στους ΑΝΕΛ, ο κ Βούτσης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία πρόταση από μέρους μας που να την έχουμε δημοσιοποιήσει πριν από την Επιτροπή Κανονισμού και ότι αναζητείτο λύση για το καλό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Βενιζέλος για Τσίπρα: «Πρωθυπουργός που επιδίδεται σε κοινοβουλευτική ταχυδακτυλουργία»

Για κοινοβουλευτικό τραγέλαφο και για προσπάθεια αλλοίωσης όλων των θεμελιωδών θεσμών και αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με αφορμή τις επιστολές των 6 βουλευτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια και εκτίμησε ότι το τελευταίο εξάμηνο της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα είναι πιο ζημιογόνο και πιο βλαπτικό από το πρώτο και στην οικονομία και τους θεσμούς.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, ο κ Βενιζέλος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «μπορεί να χαίρεστε ότι είστε ευρηματικοί και ότι έχετε έναν πρωθυπουργό που επιδίδεται σε κοινοβουλευτική ταχυδακτυλουργία αλλά αυτό που κάνετε δεν είναι κόλπο είναι προσβολή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού».

Πρόσθεσε δε, ότι ο βουλευτής έχει δικαίωμα κατά συνείδηση ψήφου αλλά αυτό το ασκεί ως μέλος μιας ΚΟ, δεν είναι διχασμένη προσωπικότητα και περίπτωση μαγικής εικόνας που αλλάζει ρόλο μέσα στη βουλή, και τόνισε «πάρτε τους βουλευτές και κάντε τους μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για να έχετε λύση, μην ευτελίζετε την δημοκρατία».

Νωρίτερα, ο Γιάννης Τραγάκης υποστήριξε ότι η επιστολή του πρωθυπουργού επέφερε διχασμό και τορπίλισε το συναινετικό κλίμα μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής.

Αναφερόμενος στην επιστολή των έξι βουλευτών χαρακτήρισε την ενέργεια τους «θεσμικό πρόβλημα και πρόβλημα Δημοκρατίας» και τόνισε ότι είναι αδιανόητο κάποιοι από τους έξι βουλευτές να ανήκουν σε άλλο κόμμα και να δίνουν τη ψήφο τους εν λευκώ σε άλλο κόμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) ανέφερε ότι η παρέμβαση Τσίπρα εξευτελίζει τα εσωτερικά της Βουλής, παρατήρησε ωστόσο ότι τα ίδια έκαναν στο παρελθόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των 6 βουλευτών απαράδεκτη και υπενθύμισε ότι σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα το ΚΚΕ δεν έχει δεχθεί ποτέ βουλευτές από άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα