back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Οδικός χάρτης» για την επίλυση των διμερών διαφορών και ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Διαβάστε επίσης

Στη σκιά της επικήρυξης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών η πέραν των δύο ωρών, συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είναι απολύτως σεβαστή η διάκριση των εξουσιών», απάντησε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, στην αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι δεν θα πρέπει φυγάδες τρομοκρατικών κινημάτων να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε σεβασμό σε αυτούς που έχασαν την ζωή τους κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα», χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου για το εάν η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει τους οκτώ επικηρυγμένους πλέον Τούρκους στρατιωτικούς, ο Έλληνας πρωθυπουργός, επανέλαβε, ότι η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατία και είναι κατηγορηματικά αντίθετη με όσους επιχειρούν να ανατρέψουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, ωστόσο «έχει το δικό της δικαιϊκό σύστημα, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος». Επεσήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος προέταξε τη χάραξη ενός «οδικού χάρτη» επίλυσης των διμερών θεμάτων τονίζοντας  ότι «θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης».

Παράλληλα, προανήγγειλε τη διεξαγωγή Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας, που όπως είπε, μπορεί να αποτελεί πάντα τη βάση επίλυσης των διμερών θεμάτων με τρόπο ειρηνικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε, ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ενώ προέταξε την ανάγκη συνδιαμόρφωσης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε μελλοντικές συναντήσεις, που θα έχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών. Πρόοδος στα  μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα οδηγήσει, όπως εκτίμησε, σε επανάληψη των διερευνητικών επαφών.

Ο κ. Ερντογάν έθεσε παράλληλα θέμα «τούρκων ομογενών» στη δυτική Θράκη, ενώ σχολιάζοντας το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιλυθεί ταυτόχρονα το θέμα των μουφτήδων στη δυτική Θράκη.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια σημαντική παράμετρο «την ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο κ Τσίπρας είπε ότι «συζητήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είπε πως θα πρέπει πάντως να προηγηθούν προπαρασκευαστικές συνομιλίες ιδιαίτερα στο θέμα της Ασφάλειας.

Σχετικά με την «επιθετική» συμπεριφορά της Άγκυρας για το θέμα των εξορύξεων στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ Τσίπρας ζήτησε από την Τουρκία σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση σχολίασε ότι «έχουμε υπερβολικό φόρτο ως Τουρκία σε σχέση με τους μετανάστες. Η Τουρκία έχει τηρήσει όσες υποσχέσεις έχει δώσει. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τις έχει τηρήσει». «Αυτή τη στιγμή, προσέθεσε, η Τουρκία περιθάλπει 4 εκατ. πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. δολάρια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη Συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας σημειώνοντας ότι έχει συμβάλλει στη μείωση των προσφυγικών ροών, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί νέα προοπτική στην Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε – Τουρκίας προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών  ανακοινώθηκε επίσης η διεξαγωγή Διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη με έμφαση στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και τη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών.

Αλέξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα