back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η επικειμενη ομιλία του Ντ. Τραμπ για την κατάσταση του Έθνους και η επισκεψη Μέι στη Β Ιρλανδία είναι καποια από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο.

Για Τσίπρα – Τουρκία

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας παροτρύνει την Ε.Ε να κάνει τα πάντα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία” αναφέρει η Hurriyet επικαλούμενη τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Α. Τσίπρας στο πρακτορείο Anadolu. “Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ένα πολυ μεγάλο βάρος φιλοξενώντας 4 εκ πρόσφυγες. Αυτό θα πρέπει πάντα να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και η Ε.Ε θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να στηρίξει τον γείτονά μας” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενόψει της διήμερης επίσκεψης του σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. (…) Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει δυνατότητα νέων συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται “για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ” παρά τις προγραμματισμένες εκλογές και στις δύο χώρες, φέτος.
“Ο Τσίπρας ελπίζει να προχωρήσουν σε ‘ιστορικά βήματα΄ Ελλάδα και Τουρκία ενόψει της επίσκεψής του” αναφέρει η Sabah. O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα πρέπει να καλλιεργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιτρέψουν “ιστορικά βήματα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μια μέρα πριν από την επίσημη επίσκεψη σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη  στο πρακτορείο Anadolu. Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί σε διμερή θέματα και στις περιφερειεακές και διεθνείς εξελίξεις αλλά και στα βήματα, που χρειάζονται για να βελτιώσουν συνεργασία.
«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα μιλήσουν επίσης για τους φυγόδικους Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, παρότι είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να αναστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει. Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη το 2017, θα θέσει σίγουρα τα προβλήματα της ‘’τουρκικής’’ μειονότητας, ενώ ο Τσίπρας θα απαιτήσει σίγουρα την επαναλειτουργία της Θεολογική Σχολής της Χάλκης» σχολιάζει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντεμιρτάς. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα «ανεπίλυτα προβλήματα» μεταξύ των δύο χωρών, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή την αντιπαράθεση στο Αιγαίο και τη διένεξη για τις έρευνες που διεξάγει η Λευκωσία για υδρογονάνθρακες, ενώ αναφέρεται και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση: «Η αποχώρηση του τέως υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο δίνει σίγουρα ελπίδες για ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών».
Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στη Θράκη αλλά και το ενδεχόμενο ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής αναφέρεται η Milliyet η οποία υπαινίσσεται ότι τα δύο ζητήματα αλληλοσυνδέονται.
Μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα επισκέπτεται με ούριο άνεμο την Τουρκία, γράφει η Τaz του Βερολίνου σε άρθρο με τίτλο «Με ζητούμενο την αποκλιμάκωση». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως «το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβάλλει την επίλυση του ονοματολογικού παρά τις μεγάλες αντιστάσεις στο εσωτερικό ενισχύει το κύρος του στην Τουρκία. Πολλοί παρατηρητές στην Άγκυρα ελπίζουν ότι ίσως τώρα είναι εφικτή μια πρόοδος και στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Όμως και για μια προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η βελτίωση του κλίματος Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση. Οι δύο ηγέτες έχουν συμφέρον από καλύτερες διμερείς σχέσεις. Ο μεν Τσίπρας συγκεντρώνει πόντους ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ο δε Ερντογάν επιδιώκει λόγω των προβλημάτων στη Συρία να διασφαλίσει την ηρεμία στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Ευκολότερα από τις διαφωνίες στο Αιγαίο ίσως επέλθει βελτίωση στο ζήτημα των μειονοτήτων στις δύο χώρες. Με εθνικιστικά κίνητρα, παρόμοια με εκείνα που στέκονταν εμπόδιο σε μια επίλυση του ονοματολογικού, η Ελλάδα αρνείται στην τουρκική μειονότητα της Θράκης πολιτιστικά δικαιώματα. Αντιστοίχως διάφορες τουρκικές κυβερνήσεις ταλανίζουν την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη».
Η επίλυση του ονοματολογικού αποτελεί υπόδειγμα για την ειρηνική διευθέτηση διενέξεων μεταξύ ευρωπαίων εταίρων, παρατηρεί η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Η πορεία των Βαλκανίων πρέπει να καταλήγει στην ΕΕ». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «για να συνεχίσουν στην πΓΔΜ οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι Βρυξέλλες θα πρέπει να καταστήσουν σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χώρα έχει προοπτική ένταξης στην ΕΕ, όπως ζητά η πλειοψηφία, κυρίως, της νέας γενιάς. Για μια αξιόπιστη ενταξιακή πορεία χρειάζονται πάντα δύο πλευρές. Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να ανταποκριθεί. Μετά από επιτυχημένες προσπάθειες σε χώρες προς ένταξη θα πρέπει να σημειώνεται αντίστοιχα απτή πρόοδος στη ενταξιακή διαδικασία. Για το λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. […] Το “ναι” στην αλλαγή του ονόματος αποτελεί ταυτόχρονα απόρριψη των εθνικιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Σε καιρούς, στους οποίους ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός υποβάλλουν σε δοκιμασία αντοχής το ευρωπαϊκό μοντέλο, η διαδικασία συμφιλίωσης Ελλάδας-ΠΓΔΜ δίνει θάρρος στην υπόλοιπη Ευρώπη: Συνεννόηση αντί για διχασμός, διάλογος και συμβιβασμός αντί για εθνικούς εγωισμούς. Ένα πρότυπο για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τρίτη και Τετάρτη την Τουρκία, όπου προτίθεται να συζητήσει με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδιαίτερα επίμαχα θέματα, επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα Tiroler Τageszeitung. Παράλληλα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό ‘Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ.

Για Ε.Ε

Η Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου θα καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα που η Ε.Ε δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στην προσπάθειά της να την πάρουν σοβαρά σε διεθνές επίπεδο, σχολιάζει το Politico. Οι ρωγμές είχαν φανεί νωρίτερα αλλά τη Δευτέρα έγινε ξεκάθαρο απο όλους πια ότι κάτι πάει πολύ στραβά. Διχογνωμίες και καμία δράση είναι το αποτέλεσμα του δικαιώματος των κρατών – μελών να θέτουν “βέτο” σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό επαναλήφθηκε και τη Δευτέρα, χωρίς εξαιρέσεις. Για τους μελλοντικούς ιστορικούς τρία είναι τα κυρίαρχα παραδείγματα:
1. Κανένα συμπέρασμα με τον Αραβικό Σύνδεσμο: Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων επιχείρησε να συντάξει κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε και του Αραβικού Συνδέσμου, μετά τη συνάντηση. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Ουγγαρία μπλόκαρε κάθε συμβιβαστικό κείμενο που αναφερόταν στο μεταναστευτικό. Επομένως το τελευταίο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος πέρασε πάντως από τους μονίμους αντιπροσώπους τη Δευτέρα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο γινόταν αναφορά σε αναρίθμητες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ενώ υποσχόταν εντατικοποίηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ε.Ε και της ευρύτερης περιοχής, ενώ επισημαίνονταν πως υπήρξαν “εποικοδομητικές, σοβαρές και μακρές συζητησεις” γύρω από “τις πρόσφατες εξελίξεις” σε Συρία, Λιβύη και Υεμένη. “Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ασφάλειας, τις επίλυσης διενέξεων και της κοινωνικο -οικονομικής ανάπτυξης όλης της περιοχης” τόνιζε. Το μεταναστευτικό αναφερόταν ως μια παρατήρηση ότι “υπάρχουν κοινές προκλήσεις όπως το φαινόμενο της μετανάστευσης”. Αυτό ήταν το σημείο, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να μην καταλήξουν σε κοινά συμπερασματα παρά να μην μιλούν ουσιαστικά για “τον ελέφαντα στο δωμάτιο”. Για το θέμα αυτό ευθύνεται αποκλειστικά το βέτο της Ουγγαρίας.
2. Καμία κοινή θέση για τη Βενεζουέλα. Έως το απόγευμα της Δευτέρας κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν ήδη αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η Φεντερίκα Μογκερίνι όμως δεν το έκανε. Και αυτό οφείλεται στο βέτο της ιταλικής κυβέρνησης που είναι διχασμένη μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος 5 Αστέρων, με τους τελευταίους να θυμούνται εσχάτως αριστερές συμμαχίες. Η Ρώμη την προηγούμενη φορά είχε εκδώσει τελεσίγραφο. Το Ευρωκοινοβούλιο που συνήθως αντανακλά τον διχασμό της Ε.Ε πάντως μπόρεσε να υιοθετήσει μια απόφαση αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό. Μέσω της ψήφου πλειοψηφίας.
3. Καμία ανακοίνωση σχετικά με τη Συνθήκη για τους Πυραύλους Μεσαιου Βεληνεκούς: Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν συμβιβάζεται και η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί τις ΗΠΑ για την αποχώρηση από την εν λόγω συνθήκη που ίσως αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά παρά το γεγονος ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να προστατεύσει την Ευρώπη … δεν υπάρχει καμία απάντηση από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών! Στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξε καποιο βέτο, Απλά τα κράτη – μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με τη χρήση λέξεων και εκφράσεων στο κοινό κείμενο. Ήταν μια περίπτωση που δίχασε κράτη μέλη και μη μέλη του ΝΑΤΟ.

Για Βενεζουέλα

Σε αναγνώριση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας προχώρησαν εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ευθυγραμμιζόμενες με την πολιτική των ΗΠΑ. H Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία και η Ολλανδία προχώρησαν σε συντονισμένη αναγνώριση του Γκουαϊδό, η Ιταλία όμως φέρεται να μπλοκάρει την προσπάθεια της Ε.Ε. για κοινό ανακοινωθέν που θα αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αναφέρει ο Guardian. 
Η απόφαση των εννέα ευρωπαϊκών χωρών έρχεται ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά τη λήξη του τελεσίγραφου τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τον Νίκολας Μαδούρο να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων εκλογών. Έρχεται επίσης τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του απέναντι στο Καράκας, μη αποκλείοντας επισήμως για πρώτη φορά την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Η Ε.Ε. αρχικά κράτησε αποστάσεις και οι χώρες επικεντρώθηκαν στο αίτημα για ελεύθερες εκλογές. Με δεδομένη τη διεθνή πίεση κατά του Μαδούρο και τη σπουδή και άλλων χωρών εκτός ΗΠΑ και Λατ. Αμερικής να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό (Αυστραλία, Ισραήλ), οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ε.Ε. αποφάσισαν να πάρουν θέση στην κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα και να ταχθούν αναφανδόν υπέρ του αντιπάλου του Μαδούρο.
«Από σήμερα, δεν θα τσιγκουνευτούμε στην προσπάθεια να βοηθήσουμε όλους τους Βενεζουελάνους να πετύχουν την ελευθερία, την ευημερία και την αρμονία», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, απευθύνοντας έκκληση για τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. «H καταπίεση του παράνομου, κλεπτοκρατικού καθεστώτος Μαδούρο πρέπει να τελειώνει», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Αντίδραση Μαδούρο Η απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με τις χώρες μέλη της Ε.Ε. που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο. Την απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών επέκρινε και η Ρωσία, κατηγορώντας τες για ξένη ανάμιξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας.
Ο ίδιος ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει εντείνει τις προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση, με συνέντευξή του στην Corriere della Sera δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ιταλίας. “Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η ιταλική κυβέρνηση να προσθέσει την υποστήριξή της -η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς- σε αυτή που εκφράσθηκε από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε ο Γκουαϊδό. Η κρίση στη Βενεζουέλα διχάζει την ιταλική κυβέρνηση ως προς την πολιτική που θα ‘πρεπε να ακολουθήσει η Ρώμη. Ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει στην άκρη τις διαφορές της και να εκφράσει υποστήριξη προς τον Γκουαϊδό. Αντιθέτως ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, εξέχουσα προσωπικότητα του Κινήματος 5 Αστέρων, υποστήριξε πως «το Κίνημα 5 Αστέρων και αυτή η κυβέρνηση ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοανακηρρύσσονται πρόεδροι», πρόσθεσε. Η Λέγκα ωστόσο, κυβερνητικός εταίρος των 5 Αστέρων, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Γκουαϊδό, ζητώντας άμεσα εκλογές.
Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην ελληνική θέση μίλησε για «μπαράζ παρερμηνευτικών δηλώσεων εκ μέρους της Ν.Δ.». «Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ε.Ε., αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», ανέφερε.

Στη Βρετανία

Παιχνίδια με την αυτοκινητοβιομηχανία Nissan, υποσχόμενη ενισχύσεις έως και 80 εκατ. λίρες εν όψει Brexit, φέρεται να κάνει η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τους Financial Times, που χθες δημοσίευσε σχετική επιστολή από το 2016. Η Nissan είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2016 ότι θα κατασκευάσει την επόμενη γενιά των αυτοκινήτων Qashqai και των αυτοκινήτων σπορ X-Trail στο εργοστάσιό της στο Σάντερλαντ στη βόρεια Αγγλία. Την Κυριακή, ωστόσο, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την αναστολή των σχεδίων της όσον αφορά το X-Trail, λόγω της αβεβαιότητας για το Brexit και της μείωσης των πωλήσεων οχημάτων ντίζελ στην Ευρώπη. Η αρχική απόφαση της Nissan θα δημιουργούσε 740 νέες θέσεις εργασίας. Είχε επαινεθεί μάλιστα από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία είχε αναλάβει σχετικά πρόσφατα καθήκοντα, ως μεγάλη ενίσχυση της Βρετανίας, που ξεκινούσε τη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. Η επιστολή την οποία επικαλούνται οι Financial Times, και την οποία η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα, προκαλεί ανησυχίες ότι υπουργοί της κυβέρνησης προβαίνουν σε μυστικές συμφωνίες με επιχειρήσεις. Ορισμένοι Brexiteers μάλιστα εκτιμούν ότι οι υποσχέσεις αυτού του τύπου έγιναν με στόχο να παραμείνει η Βρετανία συνδεδεμένη με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, όπως η τελωνειακή ένωση.
Ο βρετανικός Τύπος στο σύνολό του επικεντρώνεται στην επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης, Γκρεγκ Κλαρκ προς τον πρώην επικεφαλής της εταιρείας το 2016 με την οποία τον διαβεβαίωνε ότι “δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις” λόγω Brexit.
Από την πλευρά του ο Guardian σχολίασε πως η δέσμευση του Κλαρκ να δοθούν εκατομμύρια στερλίνες ως κρατική επιχορήγηση προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει να παράγει τα δύο μοντέλα της στο Σάντερλαντ ως “ντροπιαστική”.
Όχι μόνο ο υπουργός “προχώρησε σε υποσχέσεις που δεν μπορούσε να τηρήσει” λέει αλλά “η Nissan μπορεί ελεύθερα να καταθέσει εκ νέου αίτημα για ρευστό και να νιώθει σίγουρη ότι θα το λάβει. Η κυβέρνηση δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει να ζημιωθούν οι δύο βιομηχανικές μονάδες στο Σάντερλαντ”.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph η επιστολή “εκθέτει ανεπανόρθωτα” τον Κλαρκ.
Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει να διαβεβαιώσει τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit αποφεύγοντας την επαναφορά των “σκληρών συνόρων”. Στη διάρκεια της επίσκεψης της εκεί θα μιλήσει σε επιχειρηματίες όπου θα δεσμευθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία με την Ε.Ε που θα έχει “ευρεία στήριξη” από την πλειοψηφία στη Βουλή. Την ίδια ώρα πάντως οι ηγέτες στην Ε.Ε συνεχίζουν να απορρίπτουν κάθε πιθανοτητα αλλαγής της Συμφωνίας Αποχώρησης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ πάντως για πρώτη φορά άνοιξε χθες παράθυρο συμβιβαστικής λύσης. Σε δηλώσεις της στο Τόκιο η κα Μέρκελ αφού αποσαφήνισε ότι δεν επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου εμφανίστηκε όμως διατεθειμένη να βρεθει λύση για το θέμα του ιρλανδικού συνόρου. “Πρεπει να είμαστε δημιουργικοί και να ακούμε ο ένας τον άλλον” ειπε για να προσθέσει ότι οι διαφορές αναφορικα με το backstop θα μπορούσαν να διευθετηθούν στο πλαίσιο ξεχωριστής συμφωνίας που θα αφορά τη μελλοντική σχέση Ε.Ε – Βρετανίας.

Στη Γαλλία

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων, αναφέρει η Figaro. Την ίδια ώρα, συνδικάτα και Κίτρινα Γιλέκα προετοιμάζονται για μια τεράστια απεργιακή κινητοποίηση.

Στην Ισπανία

Υπό την πίεση των αυτονομιστικών κομμάτων βρίσκεται ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ καθώς απειλούν να αποσύρουν τη στήριξή τους αν η κυβέρνηση του δεν εμπλακεί σε διαλογο ενόψει της έναρξης της δίκης των ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλωνίας, αναφέρει το Reuters. Η δίκη των δώδεκα συνολικά φυλακισμένων αυτονομιστών θα ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου. Κατηγορούνται για τη διοργάνωση του άτυπου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017. Όμως μια μέρα μετά την έναρξη της δίκης, ψηφίζεται ο προϋπολογισμός στην ισπανική Βουλή, με την κυβέρνηση Σάντσεθ να έχει απόλυτη ανάγκη τις ψήφους των αυτονομιστικών κομμάτων PdeCAT και ERC. Τα αυτονομιστικά κόμματα ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Σάντσεθ “διμερή διάλογο για να εξευρεθεί πολιτική λύση στη διαμάχη για την Καταλωνία, με την παρουσία ουδέτερου μεσολαβητή που θα εγγυηθεί ότι θα υλοποιηθούν όσα συμφωνηθούν”. “Εφόσον δεν λάβουμε τέτοια πρόσκληση, δεσμευόμαστε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό”, ανέφεραν.

Στις ΗΠΑ

“Μήνυμα για ενότητα απο τον Τραμπ καθώς θα επιχειρήσει επανεκκίνηση της προεδρίας του” αναφέρει ο Guardian. Μια επανεκκίνηση της προεδρίας του θα επιχειρήσει ο Ντ. Τραμπ σήμερα μέσω της Ομιλίας του για την Κατάσταση του Έθνους δίνοντας έμφαση στην οικονομική ενίσχυση και την ασφάλεια των συνόρων. Στα μισά της θητείας του έχοντας ήδη περάσει τον “σκόπελο” των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ ο Τραμπ θα αναζητήσει να επανακερδίσει το μομέντουμ ζητώντας από το Κογκρέσο να δράσουν από κοινού σε έργα υποδομών και σχετικά με τη συμφωνία εμπορίου με Καναδά και Μεξικό. Θα υποσχεθεί ότι “μπορούμε να γεφυρώσουμε τις παλιές διαφορές μας, να επουλώσουμε τις πληγές μας, να χτίσουμε νέες συμμαχίες και να συνδιαμορφώσουμε αποτελεσματικές λύσεις”.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα