back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σήμερα η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Σε ειδική τελετή, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υπογράφεται σήμερα το Πρωτόκολλο Εισδοχής της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στη βορειοατλαντική συμμαχία από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 κρατών – μελών της.

Η τελετή έχει προγραμματιστεί για τις 12 (ώρα Ελλάδας) παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται στην βελγική πρωτεύουσα μετά από επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον.

Στις 12.35, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ του γ.γ της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ και του κ. Ντιμιτρόφ.

Την Πέμπτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Η σύμβαση αυτή, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας την Πέμπτη, ενώ την επόμενη μέρα θα ακολουθήσει συζήτηση και ψήφισή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από την ελληνική βουλή, η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει μέσω ρηματικής ανακοίνωσης να ενημερώσει Ελλάδα και ΟΗΕ ότι, τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερώσει με επιστολές όλους τους διεθνείς οργανισμούς και κράτη ότι το όνομα της χώρας αλλάζει σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, τότε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει τον νόμο κύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής.

Και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο νόμος θα αποσταλεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έχει οριστεί ως θεματοφύλακας της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, της ιδρυτικής πράξης του ΝΑΤΟ το 1949.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει πρόσφατα Αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να κυρώσουν άμεσα τόσο το Πρωτόκολλο Εισδοχής, όσο και την αναγνώριση της χώρας με το νέο συνταγματικό της όνομα.

Η διαδικασία κύρωσης από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, επειδή εξαρτάται από εσωτερικούς κανονισμούς, είναι πιθανόν να κρατήσει ακόμα και ένα χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα προσκαλείται να μετέχει στις εργασίες του βορειοαντλαντικού συμβουλίου ως παρατηρητης και χωρίς ωστόσο δικαίωμα λόγου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα